1.7.2024 | Svátek má Jaroslava


Diskuse k článku

POLITIKA: Dvě nebezpečné povolební koalice v roce 2014

Ve většině médiích se v posledních dnech spekuluje nejčastěji o tom, že po příštích volbách v roce 2014 bude vládnout sociální demokracie s tichou podporou nebo přímo s komunisty. Jenže tato varianta - pokud dnešní Nečasův plán nazvaný Agenda 2014 nebude úspěšný a nepřinese razantní změnu - není jediná, která připadá v úvahu, jak ukazují i výsledky dvou nejrenomovanějších agentur z března roku 2013, které zkoumají preference volebních stran a z nich vytvářejí volební modely.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Šetka 29.3.2013 19:18

všechno je jinak

Jako politolog amatér nabízím jiný scénář: V souvislosti s požadavkem pana prasedenta na další lokaci Livie Klausové bude následovat toto: Kníže se vzepře a prohlásí,že jen přes jeho mrtvolu /kéž by/. Premiér si následně vytvoří hnědý proužek na zadní straně svých slipů a bude knížete nutit,aby Becherovi vyhověl. Ten to opětovně odmítne a pohrozí rezignací. V tom ho podpoří Kalousek,který už teď má problémy toto volební období řádně doklepat. Padne vláda. Ten s tím hnědým prožkem  jakož i celá partaj modrého ptáka skončí v propadlišti dějin. Na celém tom kapricu vydělá TOP,neboť kníže i Mirek se vrátí.Získají 22% a budou těsně druzí. Snadno se domluví se zubatou pleší na oposmlouvě číslo 2,proti čemuž bude kmíže protestovat jen chabě. Bohužel další spolupráce těchto partají se bude muset utkat se zvláště závažným problémem. Toriž s tím,že už toho k další zlodějně zbyde zatraceně málo. jak říká Kurt Vonnegut jr.

Tak to chodí.

P.S. Nejsem politolog amatér,jsem parazit.

J. Sládeček 28.3.2013 22:50

Kdy přijde zákon a lump Kalousek bude

zavřený?

R. Hroza 28.3.2013 9:32

panikáře

Panikáře bychom mohli vyvážet. Za vagon pomerančů (volů máme dostatek vlastních). A k velikjému tam přichýlili bysme se dubisku a Karla by Putin poslal do gulagu na převýchovu. A on by tam napsal román na Nobelovy cenu. No nekupte to?

P. Vaníček 28.3.2013 9:06

Kecy,kecy,kecy!

Je to plácání o ničem! Kdyby,jestliže,pokud apod. Za taková vyspoupení na stupínku dávali učitelé pětky!

J. Boleslav 28.3.2013 16:58

Re: Kecy,kecy,kecy!

Máte pravdu, dnes autor obzvlášť vaří z vody.

J. Ráž 29.3.2013 15:32

Re: Kecy,kecy,kecy!

Poslední dobou je to často. Buď p. Hvížďala nenachází témata nebo už "vyhořel". To se stává novinářům často. Někdy to spraví buď delší dovolená nebo důchod a napsat max.jeden článek týdně.

M. Šejna 28.3.2013 8:58

autore

pokud ČSSD získá 40% mandátů, nemusí vůbec s nikým vytvářet koalici. Může vládnout menšinově. Levicové zákony jim pomohou schválit komunisté,  pravicové zákony pak ODS a TOP09.

Nevím, proč je nutné vytvářet koalice, když pro vládnutí je potřeba získat ve sněmovně důvěru. Tu je možné získat i pro vládu menšinovou, pokud ta vláda předloží rozumný vládní program.

P. Čech 28.3.2013 9:08

Re: autore

POroč? Jednoduché. Protože demokracie je vláda většinové vůle. Žádná vláda menšiny nad většinou není a nemůže být demokratická.. Jiná otázka je, že ani povolební koalice netvoří většinu. Tu tvoří systém podle poměrného zastoupení. Systém nedemokratický. A proto tam, kde je uzákoněn jakýkoliv systém podle zásad poměrného zastoupení kamkoliv, nemůže být demokracie.

R. Langer 28.3.2013 15:03

Re: autore

A jaképak pravicové zákony od levicové ČSSD, ODS a TOP09 potažmo čekáte? :-D

A. Reček 28.3.2013 8:34

Autor až moc teoretizuje v otázce co bude, kdyby.....

Dnes je dost předčasné uvažovat o tom co bude po volbách. Vývoj posledních měsíců ukazuje hlavně jasné vedení socdem partaje, citelný pokles u ODS a mírný u TOP 09, mírný vzestup u komunistů a vzestup zemanovců + lidovců. Úvaha o povolebním vzniku nové opoziční smlouvy, podobné z roku 1998, není od věci, ale je to jen úvaha. Podobně se dá teoretizovat o vzniku koaliční vlády socdem s někým nebo některými.  Nechejme tento problém na konec března příštího roku, to budeme znát už trochu víc o skutečné náladě občanů k jednotlivým stranám před volbami.  Ty tuším by měly být koncem května.

P. Čech 28.3.2013 7:32

Zase je to poněkud jinak.

Jediný způsob, jak čistě dosáhnout ve výsledcích demokratických voleb vítězství  je ten, který dává vždy jistotu dosažení volební většiny (dosažení min. 50%+1 hlas voličů) je volební systém většinový a dvoukolový. Nebezpečné povolební koalice (ve smyslu jejich fungování) zde máme již od roku 1918. Žádná povolební koalice po celé toto období také nefungovala bez problémů.. Je to m.j. také proto, že takovéto povolební koalice nevolil ani jeden volič a hlavně proto, že program takovýchto koalic je na hony vzdálen programům politických stran do voleb jdoucích. Systém tvorby povolebních koalic (nikoliv vlád z nich vzešlých)  je kardinálním podvodem na voličích a to všech, nezávisle na tom jakou volili stranu. Systém, který předjímá nutnost tvorby takových koalic lze chápat jako pouze "z nouze ctnost", ikdyž slovo "ctnost" se sem příliš nehodí. Lépe by bylo říci "z nouze podvod". Něco jiného by bylo, pokud by některé politické strany uznaly, že v tomto systému nemohou dosáhnout skutečného demokratického vítězství ve volbách a proto by utvořily koalice předvolební. Potom by měly i teoretickou možnost dosáhnout skutečné většiny hlasů. Jdou-li strany do voleb v systému podle poměrného zastoupení samostatně, nemají téměř žádnou naději dosáhnout potřebného demokratického vítězství a jsou právě tímto nesmyslným systémem nuceny k tvorbě vždy impotentních povolebních koalic. Koalic, které nikdy bez problémů nefungovaly a fungovat nemohou a nebudou.

V. Plocek 28.3.2013 2:13

POLITIKA: Dvě nebezpečné povolební koalice v roce 2014

Autor článku nabízí po příštích volbách ďábelské kombinace spolupráce hlavních vítězných stran. Jedna horší než druhá, ale všechny možné. Lehce nastínil zasednutí p. Kalouska na trůn v TOP 09, což by byla také dobrá kombinace. Zkrátka , máme se na co těšit.

J. Boleslav 28.3.2013 7:54

Re: POLITIKA: Dvě nebezpečné povolební koalice v roce 2014

Autor je IMHO pomýlený. Proč vymýšlet nějaké "ďábelské" koalice, když se už dávno jasně rýsuje jedna rudooranžová?

P. Čech 28.3.2013 8:27

Re: POLITIKA: Dvě nebezpečné povolební koalice v roce 2014

Pokud bude systémem dána nutnost tvorby povolebních nelegálních a nelegitimních koalic politických stran, bude   v  ž  d  y    výsledkem nějaká ďábelská kombinace t. zv. spolupráce těchto stran. Ona totiž ta koalice nikdy nepřebije volnou soutěž oněch politických stran, vycházející z čl. 5 ústavy. Tento čl.5 je základním a zásadním kamenem úrazu při fungování jakéhokoliv systému. Pokud tento článek ústavy nebude bez náhrady zrušen, nikdy se nehneme z místa

P. Pavlovský 28.3.2013 0:47

ČSSD zcela vyklidila střed, a to i ten levý

Na volební pomoc dlouhodobě nejpopulárnějšího politika ČR rezignovala, v kauze opencard jej dnes dokonce nejspíš někam zavřela. Prahu vzdala.

Tím otevřela prostor pro KDU ne venkově a Zelené ve městech.

TOPka už nemá na pravici konkurenci, stačí jenom nedělat chyby, např. vyměnit Hanákovou,

J. Mrázek 28.3.2013 8:20

Zelení jsou všude ekonomická sebevražda.

Ty může volit jen skupina lidí, která propadala z fyziky, matematiky a navíc jsou masochisty ukájejícími se nad účty za elektřinu, tím i krachem konkurenceneschopných firem a při tom všem jásající nad zahlcenými objíždkami skrz vesnice a města, zatímco jimi blokovaný chybějící metr dálnice zlepšuje sebevědomí vedení jejich rakterýnkového vedení... vše "dokáží"...zničit....

P. Pavlovský 28.3.2013 8:28

Re: Zelení jsou všude ekonomická sebevražda.

(Vaše) charakteristika voličů SZ (nepatřím mezi ně) je nepodstatná.

Podstatný je jejich počet.

Když si teď znovu zvolili Lišku a ne Bursíka, radoval jsem se, že ztratili jakékoli šance dostat se do sněmovny.

Odstavením J. D. z čela ČSSD se jim ta šance bohužel vrátila.

P. Čech 28.3.2013 8:32

Re: ČSSD zcela vyklidila střed, a to i ten levý

ČSSD vyklidila střed již v době, kdy se vytvářela po roce 1989 a zejména v době, kdy se jejím předsedou stal Miloš Zeman. V době, kdy do ní vstupovali "bývalí" komunisté (vč. Miloše Zemana). Abych neostouzel jen ČSSD, podobně tomu bylo i u ostatních politických stran, kde "bývalí" komunisté tvoří dodnes vedoucí funkce a kádry.  Jen o tom to je, o ničem jiném.