4.5.2024 | Svátek má Květoslav


POHLED Z VENKU: Za třicet stříbrných

4.11.2008

Tak, milí spoluobčané na rodné hroudě – to jste to pěkně vymňoukli.

Za třicet stříbrných jste prodali vládu, která se aspoň snažila něco vylepšit. Například zdravotnictví. Každý ví, že například pojištění auta by bez spoluúčasti bylo nesmyslně drahé. A tak nikdo proti spoluúčasti nic nenamítá. Zajímavé, že když přejdeme z aut na naše těla, ztratíme logické myšlení.

Matka jednoho mého kamaráda mu hlásila, že celý domov důchodců, kde žije, bude volit ČSSD, protože pan Paroubek slíbil, že ČSSD za ně těch třicet stříbrných zaplatí. Tak trochu chápu důchodce. Těžce nesou jakékoliv změny, politika je pro ně čím dál tím víc nesrozumitelná, a tak se na sklonku života starají jen o své sobecké zájmy. Generalizuju, ale zdá se, že takových je hodně. Ale stejně je smutné, že se nezamyslí nad tím, co by bylo lepší pro Česko, kde jejich děti a vnoučata budou žít podstatně déle. Možná v této souvislosti mohla vláda udělat rozdílnou sazbu v poplatcích (30 Kč pro každého, 10 Kč pro důchodce). Tím by se zohlednila sociálně slabší skupina důchodců, ale princip spoluúčasti by byl zachován.

Přesto, že převážně žiju na druhé straně zeměkoule, tak vše doma bedlivě sleduju (internetové noviny) a komunikuju se spoustou známých, příbuzných a kamarádů, a tak si formuluji názory.

Položil jsem si otázku, nakolik se na oné “Oranžové bombě” podílejí jenom ti “Malí a Lakomí”. Ti “třiceti-stříbrňáci”. Asi dost velkým procentem. Ale jsou tu i další vyhraněné skupiny populace. Například “Závistiví”. Tato skupina pozoruje skandály převážně těch, kteří jsou právě u moci. Skandály opozice, neboli těch, co byli u moci předtím a které se taky občas provalí, je moc nezajímají. Opozici se totiž nejde pomstít ve volbách. A o tom jejich volební účast je. Někomu to vpálit. Za to, že mají víc než já. Že přišli na to, jak beztrestně krást, dřív než já.

Jiná kategorie, kterou vidím i mezi svými známými, jsou “Naštvaní a Znechucení”. Ti vidí ty samé skandály a zlodějny (také hlavně u vládnoucí strany – nyní ODS) a volí opozici, nikoliv ze závisti, ale z bláhové naděje, že když ty zkorumpované hajzly vymetem od vesla, tak ty zlodějny přestanou.

Nevidí, že nejenom nepřestanou, ale ani nemůžou přestat. To, že pomocí voleb dostaneme jednu kliku od lizu, pouze znamená, že otvíráme příležitost k nakradení další směně. Problémy jsou v děravých zákonech a ne v tom, která parta je zrovna u vesla. Třetí a poslední katogorie, které kladu největší vinu, jsou “Nevoliči”. V poslední době se množí populární frajeřina – “Na volby kašlu”. A objevuje se to ve všech barvách a příchutích: “Ja se na to můžu vy…”; ”Je to všechno jedna banda zlodějů…”; “Já to neovlivním …”; “Mně můžou bejt ukradení …”. A tak dále. Co na to říct? Těmhle frajerům řeknu následující: ”Tím, že nejdeš volit, volíš ten výsledek, který nastane!”

petr.kolar@canada.com