4.5.2024 | Svátek má Květoslav


KOMENTÁŘ: Karel Hvížďala pro Radiožurnál

28.5.2011

Co vás, pane Hvížďalo, zaujalo tento týden v naší mediální krajině?

Pondělní odhalení týdeníku Respekt, který zveřejnil tajný dokument číslo 1439 pražského státního zastupitelství. Ten totiž veřejnosti odhaluje způsoby manipulace s politicky závažnými kauzami. Podle tohoto dokumentu bylo - jak se zdá - i žalobkyni Šárce Pokorné zabráněno v tom, aby vyšetřovala podezření z korupce, které na přelomu roku vedlo k odstoupení z funkce ministra životního prostředí Pavla Drobila, blízkého spojence premiéra Petra Nečase. Dokument zřejmě i odhaluje důvody, proč ministr spravedlnosti váhá s odvoláním pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly, které na něm žádá nejvyšší státní zástupce Pavel Zemana. Z Rampulovy dílny dokument s největší pravděpodobností pochází.

Když se žádný závažný případ korupce v České republice dodnes nevyšetřil, tak čím je to pro vás tak podstatné. Vždyť tohle lidé dávno tušili...

Za prvé, jak napsal na svém včerejším blogu (26.5.2011) Jan Macháček, "jde o podobné pokyny podřízeným jako v 50. letech, stejně tak je neuvěřitelné, že státní zástupci jsou předem informováni o tom, jak rozhodne soud." Právě pro takováhle závažná odhalení byla pro novináře zřízena ve Spojených státech Pulitzerova cena a pánové Kundra a Spurný by si ji zasloužili.

A za druhé, to zajímá hlavně nás novináře a sociology, že v českých médiích se o tom v následujících dnech psalo velice málo, žádné noviny to neměly na titulní stránce, nepřinesly k tomu nic nového, nezabývala se tím vláda, občané neprotestovali, nepadaly hlavy: otrlost a znechucení z politických praktik je u veřejnosti tak velká, že arogance mocných se jen zvětšuje. I reakce nejvyššího státního zastupitele Pavla Zemana nebyla dostatečně razantní, ač si všichni od něj slibují zásadní změny.

Vraťme se k médiím, proč podle vás se o tom druhý den objevily v médiích jen drobné zprávy: třeba Mladá fronta Dnes o tom měla jen drobničku s názvem Žalobkyně prý brzdila vyšetřování kauzy Drobil...

Asi proto, že lidé - jak jste sám řekl - něco takového tušili, šéfredaktoři to vědí a závažnost případu už nerozhoduje o hlavním článku, otvíráku. Rozhodující je dnes emocionální síla příběhu: Na titulu pondělního vydání měla MFD Češi: Alkohol za volantem nechceme! Zpráva o tajném dokumentu, která má jen osm řádek, je pak umístěna až na straně čtyři, ač její sdělení je nesrovnatelně závažnější než to, že nechceme za volantem alkohol. Nehledě na to, že právě podle tohoto tajného dokumentu lze zřejmě se stejnou logikou zastavit i vyšetřování alkoholu za volantem. A potom pátrání po takovéto kauze je dlouhodobá záležitost, na kterou musíte uvolnit někdy na řadu dní několik novinářů a po propouštění v době krize si už noviny většinou něco takového nemohou dovolit. A v neposlední řadě se novináři bojí ostrých telefonátů ze strany postižených či dokonce i vyhrožování. Slabá reakce médií na toto odhalení ukazuje, jak brutálně zasáhly obě poslední mediální krize z let 2002 a 2008 do provozu médií a jak zásadně je jejich kontrolní role oslabena.

Autor je novinář a spisovatel