6.5.2024 | Svátek má Radoslav


GLOSA: Proč nechci třináctý důchod

28.1.2010

Stále a vytrvale nechápu, proč by měly existovat třinácté důchody, stejně tak jako kdysi existovaly třinácté platy, když měsíců v roce je jen dvanáct.

Jako vysokoškolský pedagog jsem žádný třináctý plat za posledních dvacet let nedostal a ani bych dostat nechtěl. Dostal jsem nakonec jen směšnou penzi, přesto nechci jako důchodce dostávat třináctý důchod, protože to prostě odporuje logice. (V Řecku, které dospělo na pokraj státního bankrotu, mají státní zaměstnanci 16 platů!)

A je tu ještě jeden dosti podstatný důvod: Nemravnost takového nápadu, neboť krom důchodců s důchody vcelku mizernými, dostali by nemalé třinácté důchody i bývalí soudruzi Jakeš a Štrougal a Adamec a Urbánek a Kabrhelová a stovky a stovky někdejších nomenklaturních kádrů, bývalých důstojníků StB, bývalých důstojníků lidové armády, tajemníků někdejších ONV a KNV a tak dál a tak dál. Jejich penze byly spočítány velmi dobře, zatímco penze západních letců a vojáků jsou hanebně mizerné, penze pronásledovaných a perzekuovaných, kteří sotva mohli najít výnosné zaměstnání, jakbysmet.

Nedivím se, že za své vysoce postavené důchodce, své soudruhy v boji proti třídnímu nepříteli, bojuje agent Falmer s Dolejšem, ale že za ně bojuje předseda socialistů a exministr Sobotka, to mi vrtá hlavou. Uvědomují si vůbec, co činí? Uvědomují si, že chtějí spáchat další ze svých nemravností? Představa, že by bojovali za třináctý důchod kvůli svému starému příteli Miloši Zemanovi, je směšná. A tak nezbývá, než se domnívat, že prostě při volbách shánějí hlasy všech penzionovaných soudruhů, kde se dá.

Takže dřív, než začnou socialisté slibovat čtrnácté důchody a patnácté nebo šestnácté, doporučuji každému, než půjde k volbám, aby použil starou kupeckou metodu, totiž dobře okrouhanou tužku a pytlík od mouky a spočítal si, zda v kolonce „má dáti“ není náhodou stokrát víc než v kolonce „dal“ a zda ty socialistické propočty vycházejí nebo ne. A jestli chce ze svých potomků udělat dlužníky a následně bankrotáře.

David Jan Novotný