23.5.2024 | Svátek má Vladimír


GLOSA: Na okraj "aféry Nagyová"

15.6.2013

Původně jsem si myslel, že hlavním tématem pátku 14. června bude zkušební let nového Airbusu A350. Těšil jsem se na tu událost, mám úctu k letadlům, doprava jimi je vždycky zážitek, zejména start a přistání. Nejnovější model vyvolává obdiv a respekt.

Místo toho jsou česká média plná aféry, kterou pro jednoduchost (a do jisté míry nepřesně) označují jako aféra Nagyová.

Nehodlám se k ní (aféře) v záplavě informací vyjadřovat. Přinejmenším ne tady a teď. Pouze jsem si vzpomněl na starší vyjáření dvou politiků. Premiéra Nečase a poslance Doktora.

Když před rokem vypukla aféra-neaféra kolem letadel CASA, pronesl Petr Nečas památnou větu. V tom smyslu, že o tom, kdo ve vládě bude či nebude, nebude rozhodovat parta policejních plukovníků. Rok se sešel s rokem – a mnohé nasvědčuje tomu, že premiér pravdu spíše neměl než měl. Ironií osudu si vlastní úsudek bude moci brzy otestovat na svém vlastním příkladě.

Málem už zapomenuté jsou okolnosti odchodu poslance Martina Doktora z ODS v prosinci 2011. Dlouholetý občanský demokrat varoval tehdy před vlivem Jany Nagyové. Vypadalo to jako uražená ješitnost. (Pan) Doktor se nestal ministrem průmyslu, místo něj byl upřednostněn (doktor) Martin Kuba, což měla být práce Jany Nagyové. O ní a v souvislosti s ní prohlásil:

"Nemá politickou zodpovědnost, nebyla legitimně zvolena, přesto jsem doplatil na to, že jsem neměl její krytí. Pokud se neproberete a důležitá rozhodnutí budou činit ti, kteří nebyli zvoleni, jdete na popravu jako ovce."

Zatrpklost? Možná. Jenomže – tak se jeho tehdejší vyjádření mohlo jevit do letošního 13. června. Dnes máme dobré důvody rozumět mu v docela jiném světle.

Ať tak či onak, v každém případě jsou výše uvedená vyjádření přinejmenším inspirací k zamyšlení.

Stejskal.estranky.cz