5.5.2024 | Svátek má Klaudie


GLOSA: Hrátky s Paroubkem

13.12.2010

Kolem Jiřího Paroubka je jaksepatří rušno. Kdepak politická mrtvola, kdepak tuctový poslanec. Sociálně demokratický expředseda je muž budící emoce nepřetržitě a úmyslně. O tom, jak byl a je úžasný, píše ve svých pamětech po pár letech, skoro se chce říct měsících soužití, manželka Petra. Sám Paroubek říká jinými slovy totéž, přehnaná skromnost nikdy nebyla jeho slabinou.

Kromě toho se od něj teď dozvídáme o nevděčnosti nedávných nejbližších spolupracovníků, včetně tajemníka, ředitele sekretariátu, šéfa poradců a náčelníka volebního štábu. Ani pro politické souputníky, počínaje Michalem Haškem přes Zdeňka Škromacha až po Bohuslava Sobotku, nemá zrovna vlídné věty. A tak se v ČSSD ostošest spekuluje o Paroubkově chuti vrátit se na špici a protivníkům to znovu natřít. Nevím, jestli Jaroslava Tvrdíka, který se stal nejoblíbenějším Paroubkovým terčem, opět přepadla panika. Ovšem pokud ve čtvrteční MF Dnes pitvá Paroubkovy jarní omyly a hlásí se k myšlence stranického předsedu před volbami upozadit, činí tím medvědí službu sociální demokracii i sobě. Způsob, jakým se oranžoví snažili probojovat do Sněmovny a Strakovy akademie, byl chybně založen na povrchním programu a agresivní rétorice. Provedení kampaně však bylo pokládáno za profesionální. Nyní ale slyšíme, že to celé byla Potěmkinova vesnice. Anebo nebyla? Vždyť oba rozhádaní pánové působili jako nerozlučná dvojice, Tvrdík se dokonce ve žhavé fázi kampaně ujal moderování tiskových konferencí Lidového domu a místo křehké mluvčí Blechové hájil Paroubka doslova vlastním tělem.

Potvrzuje se zkrátka, že předsjezdové personální zápasy ve volném stylu sociální demokraty baví. Jen si nejsem jist, zda baví i jejich voliče, očekávající zejména v časech krize něco víc. A Paroubkova budoucnost? Ve vedení partaje nejspíš nespočívá. Má svoji hodnotu, může levici v ledasčem pomoci a řadoví straníci spolu se skalními voliči na jeho zásluhy při restartování ČSSD nezapomenou. Na druhou stranu se projevil coby člověk bez empatie a nadto špatný manažer, který se nedokáže obklopit ani loajálním týmem. A protože stále častěji propadá napoleonskému komplexu, sotva naláká do své blízkosti družinu čerstvou, složenou z mladých idealistů, po níž se tento letitý pragmatický prznitel idealismu pídí.

Paroubkovi zbude oddaná manželka a nám jeho mediální přestřelky nesoucí se v obdobném duchu jako ta aktuální s Tvrdíkem. Ještěže obsahový a výrazový rejstřík samotné sociální demokracie je přece jen pestřejší.

Psáno pro ČRo1