29.5.2024 | Svátek má Maxmilián, Maxim


ZOO PRAHA: Mláďata vzácné agamky zajsanské

29.4.2006

obě mláďata agamky zajsanskéV pondělí a v úterý 24.-25.4. se v Zoo Praha vylíhla dvě mláďata agamek zajsanských (Phrynocephalus melanurus). Agamky zajsanské jsou nenápadní a drobní pouštní ještěři, obývající pouze několik kilometrů čtverečních ohroženého písečného biotopu v okolí jezera Zajsan v Kazachstánu. Napodobit jejich přirozené prostředí je takřka nemožné - přes den se v létě pohybují po písku rozpáleném na 60°C, přes zimu čelí krutým mrazům dlouhodobým (až 7měsíčním) zahrabáním do země. Jejich hlavní potravou v přírodě jsou mravenci.

Zoo Praha tato nesmírně náročná zvířata rozmnožuje již čtvrtým rokem a za loňské odchovy získala ocenění "Odchovek roku" nadace "Česká zoo" v kategorii plazů.

Vylíhlá mláďata váží 0,7 a 0,9 gramu a měří 6 centimetrů. První z nich je jubilejním desátým mládětem tohoto druhu vylíhlým v zoo Praha a od chovatelů získalo jméno Praha 10 - Malešice. Druhé mládě je albín, což je sice velmi zajímavé, ale svědčí to o tom, že chovná základna je velmi úzká a bylo by zapotřebí osvěžit chov nepříbuznými ještěry.

tiskový mluvčí

Vít Kahle