5.5.2024 | Svátek má Klaudie


POVÍDKA: Nezadarmo

25.1.2012

Anglové - pod tímto jménem zahrnuji všechny země, kde se mluví anglicky - mají pořekadlo, že neexistuje oběd, který by byl zadarmo. V češtině tomu asi odpovídá nejlépe "zadarmo ani kuře nehrabe", ale já v těch pořekadlech přece jen určitý rozdíl vyciťuji. Česky to je přímo k věci, jestli chceš, abych se hnul, tak zaplať! V angličtině je to spíše varování, aby jeden nevěřil zdání, že se za něco nemusí zaplatit. Obě přísloví znám, ale jelikož jsem jen obyčejný chtivec, tak někdy na přísloví ani nepomyslím, natož abych se jimi řídil. Takže když mi před pár lety můj český dentista čistil chrup a jaksi bokem nadhodil, že ta sedmička v pravo dole by se měla přeplombovat, vůbec mě nenapadlo, abych přemýšlel o pořekadlech.

"Prosímtě, dyť mě vůbec nebolí!"

"No jo, ale bude! A až začne bolet, to bude na přeplombování pozdě!"

Na to jsem neřekl nic, neboť s dentistou je těžká rozprava, když se vám hrabe v ústech a jeho asistentka vám vysává sliny takovým malým vysavačem.

"Budou Vánoce," pokračoval dentista, "byl bych nerad, aby tě to chytlo přes svátky."

"Já taky," zamumlal jsem.

"Jestli chceš, uděláme to hned a ušetříš si objednání. Stejně bych tě před svátky vzít už nemohl, jsem zamluvenej až do Štědrého dne!"

Opravdu nevím, co rozhodlo, jestli ta připomínka o ušetřeném objednání nebo výhružka, že by mne do Vánoc už nevzal. Zkrátka zub jsem na místě nechal přeplombovat.

Při placení [$120] mi dentista řekl: "Víš, musel jsem vrtat hluboko, až k nervu, takže počítej s tím, že od teď by tě zub mohl občas pobolívat."

Houbeles pobolívat, ale pořádně bolet! A bolel přes svátky! Tak, že jsem je strávil na práškách.

Po svátcích jsem šel k jinému dentistovi, který zub zrentgenoval a promptně vytrhl. Udělal to tak šikovně, že to nejen nebolelo, ale já vytržení ani necítil! Od těch dob jsem chodil jen k němu a vždy jsme byl spokojen. Letos před svátky jsem si opět nechal vyčistit chrup.

"Poslouchejte, pošlu vás na X-ray (rentgen) do Coffs Harbour," řekl po čistící proceduře můj nový dentista.

Trochu jsem znervózněl a zamumlal "ale mě nic nebolí!", aniž bych si vzpoměl na událost s mým předchozím dentistou. Lidská paměť, co se bolesti týče a nepříjemností vůbec, je holt krátká. Jinak by asi ženské nemohly rodit víc než jednou.

"Ten X-ray je nový systém," pokračoval dentista, "zrentgenují vám všechny zuby najednou, takže budeme mít přehled, kdyby něco. Víte, posílám tam všechny penzisty. Je to zadarmo a platí to stát."

To asi rozhodlo. Jak je něco zadarmo, tak se ve mně to češství probudí a šel bych nejraději dvakrát, takže jsem si rentgen nechal udělat. Také v tom hrálo roli, že já od státu nedostávám vůbec nic, ani tu penzi, a tak když na něco bezplatného mám nárok, byl bych blbej to odmítnout, ne?

"Ta osmička vlevo dole bude muset jít," řekl po prohlídce rentgenového snímku dentista.

"Vždyť mě nebolí!" zaprotestoval jsem.

"Ale mohla by! Ostatně, je úplně zbytečná, nemáte proti ní žádný zub!"

Zašmátral jsem jazykem v ústech a skutečně, proti osmičce vlevo dole bylo prázdné místo. Na žvýkání mi osmička vlevo dole byla platná asi jako nehet u palce.

"Tak jo," odvětil jsem nonšalantně, maje zřejmě v paměti, jak mně vytrhl bezbolestně první zub, "get the bastard out!" (vytáhni ho, parchanta!)

Bohužel, má původní zkušenost se nejen nepotvrdila, ale doznala značných změn. Nejprve dentista zub zlomil, pak jej páčil a vrtal skoro hodinu, až jsem začal omdlévat. Jeden kořen však nevytáhl a vzdal to. Navrhl mi, že mne pošle do nemocnice, a zároveň mi vystavil účet na $190. Zaplatil jsem, ale kdyby mi nebylo na omdlení, byl bych mu nakopal řiť. Odjel jsem domů a pět dní strávil v bolestech. Pak už jsem to nemohl vydržet a u vědomí, že nastávají svátky vánoční, jsem za ním zašel opět. Prohlédl mi dáseň a řekl, že to je suché lůžko, a něco mi do dásně vtlačil. Odešel jsem, aniž bych mu zaplatil. Naštěstí neprotestoval. Za dvě hodiny bolest přešla. Svátky jsem strávil celkem klidně, ale s kořenem hluboko pod dásní si pořád připadám jako chodící časovaná bomba. Kdybych jen, trouba, vzpomněl anglánského pořekadla, že žádný oběd není zadarmo, a nedal se zrentgenovat.... nebo českého, že žádné dentistické kuře nehrabe zadarmo...! Dovolte proto, abych vám všem popřál rok Nezadarma! Nezadarma? Ano, abyste za všechno museli platit předem! To pak určitě uděláte to správné rozhodnutí. Já, když budu pamětliv Nezadarma, vše promyslím nejméně dvakrát, než někomu zase skočím na fintu se zadarmem!