29.5.2024 | Svátek má Maxmilián, Maxim


KULTURA: Ocenění VIZE 97 za zpracování oratoria Mistr Jan Hus

5.5.2006

Nadace Dagmar a Václava Havlových udělila RTA na mezinárodním televizním festivalu Zlatá Praha 2006 cenu VIZE 97 za televizní film režisérky Ireny Žantovské Mistr Jan Hus – scénické oratorium.

Csáková Žantovská VojtkoTelevizní film z produkce RTA je záznamem živých představení oratoria Mistr Jan Hus na hudbu Richarda Pachmana, která se konala v roce 2005 ve Valdštejnské zahradě Senátu ČR a na Staroměstském náměstí v Praze u příležitosti 590. výročí upálení Mistra Jana Husa. Záštitu nad projektem převzal předseda Senátu ČR Přemysl Sobotka, primátor hlavního města Prahy Pavel Bém a pražský biskup CČSH Karel Bican.

V hlavních rolích se představili Marián Vojtko (Mistr Jan Hus), Ilona Csáková (královna Žofie), Tomáš Petřík a Zdeněk Plech. 

Od Dagmar Havlové cenu VIZE 97 na slavnostním večeru nadace, který se konal v kulturním centru Pražská křižovatka, převzala režisérka Irena Žantovská. „Věřím, že tato cena má vyjádřit společné přesvědčení, že v Husově odkazu můžeme a dokonce máme nacházet inspiraci pro naše současné životy,“ říká Irena Žantovská. „Ocenění poroty nás velice těší, tím spíše, že se jedná o první umělecký projekt z naší produkce,“ řekl generální ředitel RTA Jaroslav Berka.

Karolína Hloušková