19.3.2024 | Svátek má Josef


KOMIKS: Kdy bude genderfluidní Superman?

21.10.2021

Celý svět obletěla naprosto přelomová zpráva, že syn komiksového hrdiny Supermana, který převzal po svém otci pomyslnou štafetu, bude v nové sérii příběhů vystupovat jako bisexuál.

V příbězích má navázat romantický vztah se svým kamarádem Jayem Nakamurou. Podrobnosti týkající se nových příběhů zveřejnilo před pár dny americké komiksové vydavatelství DC Comics, které letos v létě začalo vydávat sešitové pokračování příběhů Supermana.

Superman

V nové sérii s názvem Superman: Son of Kal-El (Superman: Syn Kal-Elův) má vystupovat v roli nositele supermanského pláště Jonathan Kent, syn původního Supermana Clarka Kenta a jeho lásky, novinářky Lois Laneové. 9. listopadu se fanoušci mohou těšit na vydání nového dílu Supermanových dobrodružství, v němž dojde i ke vzplanutí lásky mladého Jonathana k reportérovi Jayovi Nakamurovi.

„Došlo mně, že by bylo promarněnou příležitostí, kdybychom nahradili Clarka Kenta dalším heterosexuálním bílým spasitelem,“ prohlásil autor seriálu Tom Taylor. Zpráva vzbudila mezi některými fanoušky opravdové nadšení, protože se poprvé ve svém životě mohou s postavou plně identifikovat.

Na samotný nápad zakomponovat do příběhů i Supermanovu bisexuální orientaci mělo vydavatelství přistoupit okamžitě, protože o tom prý uvažovalo už dříve. Komiks je navíc věnovaný i některým dalším současným tématům. V nových příbězích se tak objevily například lesní požáry způsobené globálním oteplováním, případ střelby na střední škole nebo protesty proti deportacím imigrantů.

Nový Superman je málo pokrokový a zaspal dobu

Nové příběhy o Supermanovi mají zaujmout mladší generaci tématy, která vnímá jako aktuální a důležitá. Samotnou snahu zmínit v komiksech problémy dnešní doby můžeme bezesporu považovat za chvályhodnou. Tom Taylor má samozřejmě pravdu, že by bylo promarněnou příležitostí mít za Supermana dalšího bílého heterosexuálního spasitele. Zároveň je ale veliká škoda, že tvůrci a vydavatelství nepřišli s námětem bisexuálního Supermana o pár let dříve.

Jak už jsem zmínil, dlouho zůstali jen u pouhých úvah, a nechali si tak ujet vlak. Přestože nové příhody ještě nebyly vydány a neznáme jejich obsah, nemůže být pochyb o tom, že přes veškerou jistě dobře míněnou snahu o pokrokovost a aktuálnost nový Superman úplně zaspal dobu. Zachytit v komiksu vztah s jiným mužem by bylo vnímané jako odvážný počin tak před 15 lety, ale ne dnes.

V současné době bychom měli už pokročit mnohem dále a být schopni výrazněji reflektovat posun, jehož společnost dosáhla. Už před několika lety se mělo začít uvažovat o tom, zda udělat nové komiksové příběhy o Supermanovi více inkluzivní i z hlediska barvy pleti či identity. K ničemu takovému se však tvůrci Supermana bohužel dosud neměli. Pro nápravu je nezbytné začít co nejdříve pracovat na dalších pokračováních, kde by byl Superman tmavé pleti a měl zároveň fluidní genderovou identitu.

Můj závěr tak bohužel nemůže být jiný, než že ohlášené nové zpracování Supermana je velmi málo pokrokové. Věřím, že si tvůrci a vydavatelé vezmou ze svého dlouhého váhání patřičné ponaučení a do budoucna se polepší.

Varování: Článek obsahuje prvky ironie a nadsázky

Převzato z blogu s autorovým souhlasem

Autor je europoslanec za KDU-ČSL, místopředseda Výboru pro zaměstnanost a sociální věci a člen Výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu