10.5.2024 | Svátek má Blažena


GLOSA: Černobílý film

3.3.2016

Mají udílené Oscary odrážet rasové složení USA?

Jestli 88. udílení filmových Oscarů utkví něčím v paměti, tak rasovou debatou. Že Leonardo DiCaprio konečně dostal cenu Akademie, je spíš téma pro sázkaře. Že v 87 letech se dočkal klasik filmové hudby Ennio Morricone, je spíše téma pro nostalgiky. Ale otázka rasy, barvy kůže, etnicity či skupinové identity (módní termín současných USA) je vyšší liga – společenská i politická. Takže konkrétně.

Je v pořádku, že už podruhé za sebou byli mezi nominovanými herci jen běloši? Podle mnohých je to víceméně náhodný výsledek volné soutěže talentů. Někdy to vyjde tak, jindy zase jinak. Jenže pro milovníky hyperkorektnosti či kvót to v pořádku vůbec není. Svědčí to o rasové nevyváženosti, ba diskriminaci Afroameričanů. Toto je jádro debaty.

Upřímně: oproti době, kdy Amerika bojovala proti segregaci ve školách či Ku-klux-klanu, je debata už klidná. Doložil to i moderátor večera, černošský herec Chris Rock. Proč se proti slabé účasti černých neprotestovalo už v 50. a 60. letech? „Tehdy jsme byli zaneprázdněni tím, jak nás lynčovali, než abychom se starali o to, kdo je nejlepší kameraman.“ Znakem jisté normálnosti je už fakt, že debata běží v odlehčeném tónu. Ale to neznamená, že argumenty jsou vycucané z prstu.

Stačí se podívat na historii volby Miss World. Afričanky se prosazují až v posledních letech. Ještě když v roce 1992 (tedy po konci kolonialismu a apartheidu na jihu Afriky) vyhrála zástupkyně Namibie, byla to bílá blondýna. Jako by černí nepatřili k druhu Homo sapiens. Jenže Oscar neoceňuje nejkrásnější herce a herečky, ale profesionalitu, výkon a třeba i nahodilý fakt, že se u toho či onoho filmu sešla výjimečná parta.

Připomíná to spíše sport. Ani největší fanoušci kvót neprotestují, když na olympiádě běží ve štafetě čtyři černí sprinteři a v bazénu pro změnu plavou čtyři bílí (ne dva bílí, jeden černý a jeden Hispánec, jak by odpovídalo kvótě). Jde přece o výkon a medaile pro USA. A o něco podobného jde i při udílení filmových Oscarů. Jak řekl sám moderátor Chris Rock: „Chcete-li černé nominanty, musíte mít černé kategorie.“ Kdepak, v téhle branži kvóty nepomohou.

LN, 1.3.2016