27.6.2024 | Svátek má Ladislav


POTRAVINÁŘSTVÍ: Podvody s koňským masem v EU

21.2.2013

Na koňské maso v běžných potravinách se přišlo před pár dny v Irsku, kde ho objevili v hamburgrech. Za původce masa bylo nejprve označeno Polsko. Varšava to popřela. Pak následovala Velká Británie a Francie. V Německu musely dva obchodní řetězce Real a Edeka stáhnout své lasagně, protože v nich bylo koňské maso.

Podle listu The Times byla dovezena do Anglie levná masa obsahující koninu důsledkem zákazu levného mletého hovězího a skopového. Německá ministryně pro obranu spotřebitelů Ilse Aignerová podle týdeníku Die Zeit varuje, že kvůli podobným podvodům může průmysl vyrábějící potraviny ztratit rychle důvěru, kterou bude těžko získávat zpět. Vyžaduje proto co nejrychlejší vyšetření. "Evropská unie má sice přísné zákony týkající se potravin, ale tyto předpisy mají smysl jen tehdy, když se konsekventně dodržují a potraviny jsou bedlivě kontrolovány," napsala do novin Bild am Sonntag. A pokračovala: "Dodavatelské řetězce musí být důkladně prověřeny. Všechny prohřešky, kterých se dopustily, musí být zveřejněny. Co stojí na etiketě, musí být pravdivé a zákazník se na to musí spolehnout." Tvrdí, že jde o krach ideologie co největší láce.

Podle odborníků si rozměr těchto podvodů zatím nikdo nedokáže ani představit. A pokud se podezření vyšetřovatelů potvrdí, pak se bezskrupulózní podvodníci dopustili nepředstavitelně velkého podvodu v označování potravin. Podle posledních zpráv, které byly zveřejněny v britském časopise Observer, klíčovým článkem v podvodech je zřejmě kyperská firma Draap Trading, která koňské maso nakupovala v Rumunsku. Do obchodů této firmy je zapojen i známý ruský obchodník se zbraněmi Viktor Buta.

Toto pondělí se sešli v Německu ministři spolkových zemí s ministryní Aignerovou a projednali další postup v této záležitosti. Kromě plánu EU chce paní ministryně, aby si jednotlivé spolkové země vypracovaly společný plán národního kontrolního programu s přísnějšími testy.

Zástupci jednotlivých členských států EU se již minulý pátek domluvili na tom, že v pátrání falešně deklarovaného masa budou postupovat společně. Jde hlavně o to zjistit, v kterém z těchto falešně deklarovaných masných výrobků je fenylbutazon, který může být nebezpečný pro lidské zdraví. Tento lék se používá u zvířat proti revmatu a zánětům a při dostizích jako droga. Koňské maso s tímto přípravkem bylo dovezeno z Anglie do Francie.

Podle časopisu Focus expert Wolfgang Bosbach z CDU navrhuje, aby se do vyšetřování zapojil i spolkový kriminální úřad. Pokud jsou do skandálu zapleteni i němečtí dodavatelé, musí dojít k jejich stíhání. Zvláště proto, že jde evidentně o mezinárodně organizovanou kriminální činnost. Předseda parlamentníého výboru pro vnitřní záležitosti řekl, že kriminální vyšetřování je stejně důležité jako zostření preventivních kontrol. Občané musí mít jistotu, že je stát v takových případech důsledně ochrání.

V Německu je zatím podezřelá konzervárenská firma Dreisten z Brandenburska, z města Neuruppin, v jehož hovězím guláši bylo nalezeno koňské maso. Podle posledních zpráv má být v Evropské unii provedeno v nejbližší době 2500 genetických testů a to se samozřejmě týká i České republiky.

Vysíláno na ČRo 6, publikováno na www.rozhlas.cz/cro6

Autor je novinář a spisovatel