29.6.2024 | Svátek má Petr, Pavel


Diskuse k článku

POTRAVINÁŘSTVÍ: Podvody s koňským masem v EU

Na koňské maso v běžných potravinách se přišlo před pár dny v Irsku, kde ho objevili v hamburgrech. Za původce masa bylo nejprve označeno Polsko. Varšava to popřela. Pak následovala Velká Británie a Francie. V Německu musely dva obchodní řetězce Real a Edeka stáhnout své lasagně, protože v nich bylo koňské maso.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 22.2.2013 13:55

Slepí náhle prohlédli?

Tato koňská historie začala zákazem koňských povozů, který spáchala EU-pokroková rumunská vláda. Náhle nadbyteční koníčci se v agrárním Rumunsku, které se díky vnuceným, pro něj neúnosně nákladným EU-předpisům potácí na okraji bídy (musí dovážet základní potraviny!!!) pochopitelně vydali na svou poslední cestu jateční. To byl jev naprosto předvídatelný a natolik masivní, že nemohl uniknout institucím v Rumunsku ani v EU. Ty teď, když to "prasklo" pochopitelně hystericky demonstrují svou "péči" podváděný lid. Tváří se, jako by nevěděli, že nevyhnutelným důsledkem EU-regulací jsou jim úměrné EU-podvody.

Na darebáckém souhlasu EU-komise s tím, že "západní řetězce" mohou v nedávno podrobených "východních provinciích" prodávat pod stejným (západním) názvem něco úplně jiného, se pochopitelně nic nezmění.

M. Krátký 21.2.2013 15:50

Moc nerozumím celému problému,

Proč se koňské maso neprodává legálně, když je údajně levnější než hovězí. U nás - v Čechách se koňské maso přeci vždy prodávalo i se z něj normálně vařilo - viz kdysi v restauraci pod pražským - strašnickým krematoriem "Na kovárně" atd. atp.- zakazují to některé předpisy ? V uzeninách to bylo vždy normálně k dostání a dnes ? Nevím proč se neprodává, nebo se z něj normálně nevaří jako kdysi ??? Hezký den

B. Rybák 22.2.2013 13:13

Re: Moc nerozumím celému problému,

To také nevím. Je možné, že je to preventivní opatření na ochranu EU-šimlů. Ti by ale chráněni být neměli, protože je to nepůvodní, z dalekého východu přišlý a příšerně přemnožený bastard (LEVOboček).

R. Langer 21.2.2013 11:43

No vida,

že by podváděl i někdo jiný, než pořád jenom ti Češi, jak tady furt dokola čtu? To je ale překvapení! Tak ono se podvádí i jinde!

B. Berlinski 21.2.2013 14:07

Re: No vida,

Všude se podvádí v potravinářství. Hodně jsem viděl za posledních deset let v televizích Rakouska a Německa. Na zvracení mi bylo. 40 lidí umřelo ale u nás po "rumu". To se po konině nestane ani s fenyllbutazonem. Samozřejmě se jedná o zlodějnu, když u Rumunů koupím levně koně a prodám to za hovězí v Anglii.

P. Lenc 21.2.2013 9:27

Je zajímavé,

jak se EU náhle stará o zdraví svých ZÁPADOEVROPSKÝCH občanů, ovšem před tím žádost Českých úřadů o prošetření závadných potravin z Polska prošla prakticky bez povšimnutí.

J. Schwarz 21.2.2013 12:15

Re: Je zajímavé,

Tady nejde ani tak o zdraví jako o klasický podvod - jakoby bylo na konzervě psáno "pravé krabí maso" a stála by Kč 100, zatímco v konzervě by reálně byla ochucená treska za dvacku.

P. Pruner 21.2.2013 7:43

peníze

Jako vždy jde v první řadě o peníze. Konina je levnější než hovězí.

Samozřejmě to může vzbuzovat obavy do jaké míry je ta konina zdravotně nezávadná, ale zjištění významných odchylek od normálu jsem v médiích nezaznamenal. Jen mi přijde líto, že se ty výrobky stahují a skončí v kafilerkách a při tom stamiliony lidí hladoví. Nemluvě o tom, že když se to nechce posílat daleko, tak ani naši pejsci by koňským masem nepohrdli.

I. Lyčka 21.2.2013 8:14

Re: peníze

Tady nejde o to, že je to koňské maso, ale o nepříliš dobré látky, které se v tom mase nacházely.

B. Rybák 22.2.2013 13:16

Re: peníze

Kolik jich tam bylo a jak velké riziko představovaly? Kde by se ty látky vzaly v rumunských koních?

P. Pilík 21.2.2013 9:54

Re: peníze

Včera byl na Radiožurnálu rozhovor s rakouskou podnikatelkou, která prohlásila, že v Rakousku je koňské maso oblíbené a pro svou vyšší kvalitu je dražší než hovězí. Ovšem i tak byli spotřebitelé oklamáni, protože každý koňské maso prostě nemusí.

J. Brunner 21.2.2013 12:08

Re: peníze

Ale může, zvláště když to v tom mletém nepozná.

J. Dlouhy 21.2.2013 4:23

Konina

Tech koni, dovezenych z Anglie a obsahujicich fenylbutazon, bylo asi 6 a hned se na to prislo. Zrejme nemaji s touto velkou akci nic spolecneho. Stopy ted vedou k ruskou mafii ovladanemu Kypru (rusky danovy raj) a k dederonum v Neuruppinu. Takze zase, jako obvykle, je za tim bolsevicka sebranka.

L. Krajicek 21.2.2013 1:37

Zase tomu nerozumím.

V televizi jsem zaslechnul, že většina koňského masa pochází z Rumunska, kde došlo k zákazu používání koní k přepravě na silnicích a proto se koně začali hromadně porážet. Jejich maso pak putovalo Evropou cik-cak.

Mám tom u rozumět tak, že ti cigoši tam cpali ty herky fenylbutazonem, který se používá u zvířat proti revmatu a zánětům a při dostizích jako droga? Ty dostihy byly i s povozy nebo ty koně napřed vypřáhli?

P. Sulc 21.2.2013 4:31

Re: Zase tomu nerozumím.

Kdyz masiny udelaji z kurecich kosti , hnatu a zobaku jemnou kasicku, vhodnou do pikantnich, jemnych parecku, jiste si poradi i s povozy, alespon do levnych burtu.

P. Vass 21.2.2013 8:01

Re: Zase tomu nerozumím.

Doufejme, že ty dřevotřískové buřty aspoň budou lepené lepidlem bez fenolu...

M. Marek 21.2.2013 8:31

Re: Zase tomu nerozumím.

Myslím, že to zlehčujete. Ve stájích používali k hubení much DDT

R. Langer 21.2.2013 11:45

Re: Zase tomu nerozumím.

No a?

M. Marek 21.2.2013 13:47

Re: Zase tomu nerozumím.

Pokus o vtip.

V. Novák 21.2.2013 11:31

Rumuni a Poláci chovají koně na maso.

Poláci musejí vyvážet živí koně, protože nemají konská jatka, rumuni vyvážejí maso. načež se maso dostalo do Francie, tam z koní rázem udělali bejky - a rozemleli je do lasaní. A přitom přibrali taky pár nadopovaných koní, co se u gentlemounů v Anglii navzdory dopingu neumístili tak, jak se gentlemounským majitelům chtělo.

Před válkou (tou první světovou) prý jeden český emigrant putoval Evropou a snad až na loď do Ameriky se dostal s dobytčím pasem na jméno Kráva Plavka, jiných papírů nemaje. To mohlo dopadnout ještě zajímavěji...