17.5.2024 | Svátek má Aneta


KOMENTÁŘ: Karel Hvížďala pro Radiožurnál

17.3.2012

Co vás, pane Hvížďalo, zaujalo tento týden v médiích?

Zpráva v novinách The Wall Street Journal, že majitelku Novy a dalších pěti televizí ve střední Evropě, společnost CME, tedy Central European Media Enterprises, by mohl s velkou pravděpodobností podle ekonomických ukazatelů převzít v roce 2013 Američan Time Warner a jeho mediální společnost.

To ale zase není tak velké překvapení, o tom jste již nepřímo vlastně hovořil na začátku roku v tomto svém ohlédnutí...

Máte pravdu. Propad začal již dříve, kopíroval krizi: v půli července 2009 klesly akcie CME o 30 % a ve čtvrtém čtvrtletí 2009 ohlásila propad zisku o 45 %. V roce 2010 v dubnu musela CME prodat své aktivity na Ukrajině a na Slovensku se její pozice rovněž oslabovala. Od 26. 5. 2010 do poloviny listopadu 2010 poklesly její akcie o dalších 28 %.

Na přelomu let 2011 a 2012 se situace v médiích ještě více přiostřila a společnosti CME klesly dne 20. prosince 2011 akcie o 4,12 procent. Prezident CME Adrian Sarbu zřjmě kvůli tomu prodal 40 567 akcií této firmy za 5,4 milionu korun, tedy akcii za 6,88 dolaru. Celkem se zbavil v nedávné minulosti skoro 404 tisíc akcií CME a jako osoba jich vlastní ještě 602 tisíc. Podle rumunského deníku Adevaru tak získal asi jedenáct milionů dolarů. Zároveň tím snížil důvěru investorů v CME, které šéfuje.

Poslední čísla hovoří o tom, že firma CME loni prohloubila ztrátu z běžné činnosti meziročně o 53,6 % ze 116,9 milionu dolarů na 179,6 milionu dolarů. Time Warner vlastní již dnes, kdy odkoupil asi šestiprocentní podíl od Petra Kellnera, v CME 39 %, ale nemůže o ničem rozhodovat. Spekulace o prodeji CME vycházejí z toho, že v březnu 2013 bude muset CME zaplatit věřitelům 130 milionů dolarů a ty s největší pravděpodobností nebude mít.

CME to ale popírá, ne?

Ano, CME tvrdi, že se domluvila na prodloužení splatnosti dluhopisů, a rovněž se spekuluje o tom, že zřejmě bude muset vydat nové akcie, aby vylepšila svou bilanci. Někteří analytici podle The Wall Street Journal očekávají, že firma bude postupovat pomalu a vloží do CME o něco více peněz, aby jí pomohla překonat krizi. Chytřejší by ale bylo, aby společnost CME Time Warner převzal úplně. Takový krok by totiž výrazně snížil náklady CME na obsluhu dluhu, který dosahuje výše 1,3 miliardy dolarů. Jen loni společnost zaplatila na úrocích 161 milionů dolarů. Taky čím déle se s prodejem bude otálet, tím bude i cena CME nižší.

A kdo je Time Warner?

Společnost Time Warner Inc. je podle údajů z roku 2010 po společnosti Disney druhý největší zábavní konglomerát z hlediska příjmů. Společnost podniká ve filmu, televizi, telekomunikacích a vlastní i své vydavatelství. Patří jí z těch nejznámějších třeba tyto společnosti: New Line Cinema, Time Inc, HBO, Turner Broadcasting System, televize CW Network, TheWB.com, Warner Bros, Dětský WB, Cartoon Network, Boomerang, Adult Swim, CNN, DC Comics, Warner Bros animace, Cartoon Network Studios a Castle Rock Entertainment atd. A jak známo, HBO už u nás můžeme za peníze po kabelu sledovat.

A co by převzetí mohlo znamenat pro náš televizní trh?

CME by byla oddlužená a pro Time Warnera by nákup CME neznamenal velkou zátěž, protože cena CME se odhaduje nejvýše na dvě miliardy dolarů a on bude mít v hotovosti v příštím roce asi 3,7 miliardy, a to v době, kdy americký televizní trh je nasycený a on musí expandovat. Zároveň se ale již proslýchá, že by CME musela začít šetřit, protože jen na výdaje na ústředí včetně platů manažerů vynaložila v roce 2011 42,4 milionu dolarů. Oslabení nadnárodního vedení by mohlo mít pozitivní důsledky i mimo finanční úsporu, protože snaha vytvářet nadnárodní projekty bez znalosti poměrů v jednotlivých zemích je drahá a neproduktivní. V důsledku by to tedy znamenalo větší pravomoci pro jednotlivé televize a menší rozmělnění pravomocí. Ale jako každá změna i tato bude mít za následek znejistění zaměstnanců Novy. Toho by mohla využít Česká televize s novým vedením k razantnějším změnám a ovládnutí většího podílu na trhu. O totéž se jistě bude snažit i Prima Family, která je dnes hlavním konkurentem Novy. Na druhé straně kdyby došlo k převzetí CME Timem Warnerem, měla by Nova k dispozici veškerý jejich archiv, i když by za filmy musela taky platit, ale jistě míň, než když nakupuje filmy po balících, v nichž jsou vždy i pořady velmi slabé.