4.5.2024 | Svátek má Květoslav


HROZBA: Český průmysl v tísni

13.11.2023

Bezmála 38 % podíl české ekonomiky připadá na průmysl. Jeho vliv však sahá i do ostatních odvětví hospodářství. Průmysl je úzce propojen s dalšími sektory a jeho stabilita je zásadní pro celkovou hospodářskou situaci země.

Největší potíže nyní zažívají energeticky náročná odvětví. Mohou to být hutě, ocelárny, sklárny, slévárny, válcovny aj. a obecně společnosti působící v oblasti řadící se spíše k prvovýrobě. Může se jednat o společnosti s tradicí úspěšné činnosti po dlouhá desetiletí, i tradicí v některých případech sahající až do století předminulého. Jedná se často i o takové, které dokázaly přežít obtížné historické epochy a spoluvytvářely dobré jméno země. Jedná se často i o společnosti, které v minulosti projevily snahu dostát požadavkům na ekologizaci svých výrobních procesů a výrobních inovací při vynaložení nemalých částek na s tím spojené investice. Vykázaly v maximální možné míře snahu přizpůsobit se měnícím se podmínkám a vytvářenému hostilnímu prostředí pro jejich podnikání.

Graf převzat ze serveru www.kurzy.cz (Společnost Kurzy.cz, spol. s r.o.)

uh

Použitý zdroj: www.kurzy.cz (Společnost Kurzy.cz, spol. s r.o.), přímý odkaz na zdroj

Prvovýroba, resp. energeticky náročná odvětví nejsou zbytečná a nad hrozbou jejich ztráty nelze jednoduše mávnout rukou. Její existence je výchozí pro navazující odvětví s již vyšší přidanou hodnotou, po kterých se u nás volá v souvislosti s pejorativním označením ČR jako montovny. Stojí proto za to mít i prvovýrobu „doma na místě“ a nebýt odkázán pouze na její dovoz z ne vždy vůči nám přátelsky nakloněných a geograficky vzdálených oblastí.

Česká republika je tradičně jednou z nejprůmyslovějších zemí, v rámci EU se pak podílem průmyslu dlouhodobě držela na 1. místě. Ve srovnání s „ekonomikami služeb“ toto v minulosti bylo považováno za handicap. Je však i výhodou, která dává hospodářství reálný základ.

Mediálně známá a sledovaná je v současnosti situace ve významné huti v Ostravě. Těžkosti jsou však i jinde. Ohroženy jsou tisíce pracovních míst lidí, kteří své práci rozumí a jsou odborníky. Míra pozornosti, které se průmyslu dostává např. z řad vrcholných politiků, neodpovídá vážnosti situace.

Pokud se problémy v (nejen) energeticky náročných průmyslových odvětvích nevyřeší, hrozí nejen krátkodobá ztráta pracovních míst, ale také trvalá ztráta tradiční výrobní základny. To by mohlo mít dalekosáhlé dopady na ekonomiku země a zvýšit její závislost na dovozech. Sociální dopady nebudu předjímat.