6.5.2024 | Svátek má Radoslav


GLOSA: Půjčit, nebo nepůjčit?

20.12.2011

Předesílám, že nejsem ekonom ani politolog, pouze prostý ekonomicky pologramotný lékař, který jen sleduje dění kolem sebe a snaží se ho nějak pochopit.

Vycházím z následujících informací: Prakticky všechny evropské země včetně asi ekonomicky nejúspěšnějšího Německa jsou více či méně zadlužené. Některé jsou zadlužené méně (asi to Německo), jiné více (nejen to Řecko). Výsledky posledních jednání na summitu EU jsem pochopil tak, že ti málo zadlužení mají půjčit těm hodně zadluženým. Opakuji, že nejsem ekonom, ale mně to připadá jako úplná kravina. Pokud mne někdo přesvědčí o opaku, jsem připraven vzít okamžitě své tvrzení zpět.

Onehdy se mi jeden z mých pacientů svěřil, jak se dostal do finančních potíží. Snažil se potěšit svou starou matku a s pomocí půjček od různých těch HomeCreditů či Providentů jí nakoupil mikrovlnku, televizi a já-nevím-co-ještě. Když začal mít problémy se splácením půjček ze svého nevelkého invalidního důchodu, vyřešil to dalšími půjčkami. Nyní kolem jeho bydliště obcházejí slintající exekutoři, u soudu je tento človíček nejen pečený, ale i vařený. Vskutku nic, co by mu bylo možno závidět.

Upřímně řečeno, tohoto muže by bylo lze označit – řečeno s Bolkem Polívkou – za intelektuálně poněkud nesmělého. Prostě mu shůry toho nebylo mnoho dáno. Lze tedy pochopit, že se dostal do problémů, protože si své kroky díky své nevelké intelektuální výbavě nedokázal dostatečně promyslet.
Přiznám se, že bych od kapitánů a kormidelníků té slavné Evropské unie očekával poněkud lepší fištrón než ten, který nám momentálně nabízejí.

Opakuji, že nejsem ekonom, a bez mučení přiznám, že neznám řešení momentálního Evropského Průseru (Omlouvám se, ale jinak to nazvat neumím), ale od těch Sarkózů, Merkelových a dalších bych očekával něco lepšího než to, co vymyslel můj nebohý pacient.

A argument o tom, že když nepůjčíme, ocitneme se v izolaci? Božíčku, co je lepší? Zůstat v hořícím domě a uhořet spolu s ním nebo zdrhnout, dokud je čas? Opustit včas potápějící loď nebo jít ke dnu spolu s ní? Já bych tu izolaci zas neviděl až tak černě. Do izolace se dávají pacienti trpící nakažlivou nemocí proto, aby se zabránilo jejímu šíření. Tak mě napadá, kdo by se tedy vlastně v té izolaci ocitl?