14.5.2024 | Svátek má Bonifác


FINANCE: Ať se cpe k obědu buřtama a houskou Kalousek!

19.7.2010

Občas má člověk pocit, že se mu něco zdá. Jako zrovna teď. Stát je zadlužený až po uši, veřejný dluh se za červenec 2010 má zvýšit o 12,741 miliardy korun, díky "zelenému Bursíkovi“ a jeho přátelství s Topolánkem, kdy vlastně Bursík ovládal jakoby pravicovou vládu, a díky spolčení poslanců s lobbisty byly na návrh socdemáckých poslanců schváleny „dotace“ pro fotovoltaiku, tedy pro finanční zločince vysávající náš stát, což nás vyjde asi na 860 miliard během příštích deseti let - a Kalouskovi boys na ministerstvu financí plánují zrušit dotování stravenek! To je fakt důležitý!

Jak se říká, „jejich starosti a Rothschildovy peníze“ bych teď chtěl mít. Prý se tak děje v rámci zásadního boje proti rozpleveleným daňovým výjimkám. Když prý pořádek, tak pořádek. Ministr a jeho úředníci prý vyhlásili „zásadní boj proti neoprávněným daňovým výhodám“. Já bych vám dal „zásadní boj“, vy uličníci!

Osobně si totiž představuji, jak ctnostní úředníci z MF od rána důležitě jednali, pak se odebrali do ministerské závodní jídelny, kde si dali z předloženého menu dle svého výběru a chutě nejprve teplou polívčičku, pak hlavní jídlo a potom ještě zákusek a možná i něco ovoce. Bohatě to zapili erární chlazenou vodou či čajem, protože při jídle se má pít. To nás učili už učitelky ve školce. Zaplatili ministerskou stravenkou.

A vsadil bych se, že je to celé papáníčko nestálo víc, než tak nějak 50-60 Kč. Při jejich ministerských platech. A pak dobře napapaní a napití, sedíce v erárních křeslech a za erárními stoly a u erárních počítačů a při použití erárních telefonů, zakončili poradu tvrdým rozhodnutím, že „stravenky jsou v zásadě lumpárna a že je to plýtvání státními penězi“, a tak s nimi, „souzi“, tak nějak zatočíme. Aby se ti obyčejní pracující u malých firem neobohacovali za své peníze na náš účet.

Potvrdili tak, co již jednou úředníci (myslím že asi ti samí) pod vedení pana ministra Kalouska sedícího tehdy v jiné vládě rozhodli. Viz článek POLITIKA: Stát vypíše nové daně

Na první pohled to vypadá úžasně. Jak se bude šetřit a jak budeme důslední a tak vůbec. To, že nejsem sám, koho tahle lumpárna a divadýlko kolem stravenek štve, ukázal také velice dobře napsaný článek Táni Králové v Euru 27-28 Kalouskův paušál místo stravenek.

Už jen závěr toho článku potvrzuje moje podezření. Tento bič na daňové výjimky má totiž platit jen pro kmány. Ale ne pro pány A taky nebude platit pro panské dráby - totiž úředníky. A zaměstnance některých vybraných firem. Velkých firem. Státních firem. A podobně. Neboť pan Kalousek, ten finanční rytíř ctné postavy, je ochoten diskutovat o jisté výjimce. Týká se závodních jídelen. Neb prý do nich zaměstnavatelé investovali mnoho prostředků. No, to jemyšlénka. Vymyšlená snad přímo hlavou!

Takže, pokud tomu rozumím, velké firmy se závodními jídelnami – tedy hlavně zahraniční - si na dotované stravování nenechají šáhnout. A poslali pana Kalouska někam. „Závodní jídelny“ pak mají také všechna možná ministerstva a centrální úřady. A jejich úředníky si Kalousek přeci také nepohněvá. Takže za blbce a obětní beránky budou zaměstnanci menších, většinou českých firem a úředníci z malých úřadů – obecní úřady a podobně. Prostě nýmandi ve velké politice.

To je ovšem také móóóc hezká ukázka jak pomoci malému a střednímu podnikatelskému stavu, na kterou TOP 09 lákala středostavovské voliče. Pomalu by jeden řekl, že je to podobné jako ten Gottwald, co lákal voliče před rokem 1948 na tvrzení, že KSČ je stranou dělnictva, ale také drobných podnikatelů a rolníků. A pak ty živnostníky a sedláky zlikvidoval. No, jen se pánové z TOP 09 předveďte ještě před komunálními volbami, ať víme, jak je to v reálu s vašimi hesly a skutky!

V diskuzi k mým článkům na toto téma i v „dopisech čtenářů“ do tištěných medií se často objevovaly hlasy, že prý jde u stravenek jen o obrovský byznys „západních“ kapitalistů, kteří vysávají naše pracující a našeho daňového poplatníka. Pendrek!

Stravenkami se platí v mnoha zemích EU. Podle informací časopisu EURO se používají v Belgii, Česku, Finsku, Francii, Německu, Maďarsku, Itálii, Lucembursku, Polsku, Portugalsku, Rakousku, Rumunsku, Slovensku, Španělsku, Švédsku a ve Velké Británii. Tedy v šestnácti státech EU. U více než deseti států z nich to mohu potvrdit na vlastní oči. Takže kecy, že jde o něco jinde neznámého, typicky českého – prý jde přímo o „tunelování“, psala dokonce jedna redaktorka. Spíše to vypadá, že pánové Topolánek a Kalousek zvedli prapor boje proti firmám zajištujícím stravování většině zaměstnanců v Česku z naprosto jiných důvodů. Jakých, když jde o peníze, si můžeme lehce domyslet. A taky je jasné, proč je oba už tehdy velké firmy a koncerny, a to i asijské podnikající v Česku, poslaly s jejich nápady kamsi. Protože všichni tihle praktikují bonusové anebo společné stravování všude, kde působí. V Jižní Koreji, na Tchaj-wanu, v Číně i v Japonsku. . Prostě stravenky a „závodní stravování“ patří k modernímu průmyslu stejně jako pracovní a ochranné pomůcky a školení bezpečnosti práce. A všichni vědí proč.

Pan Kalousek asi ne. Ten za dvacet let, kdy před ním stojí na stolech při úředních jednáních pod objektivy TV kamer vždy jakoby z ničeho nic úslužně a zdarma chlebíčky, pití a ovoce, kdy jej při návštěvách mimo Prahu krmí místní potentáti co nejvybranějšími lahůdkami a určitě jej to nenechají platit ani korunami ani stravenkami, a večer si musí často chudák hlídat linii na rautech, recepcích a jiných trachtacích, tak ten už všechno zapomněl. To se potentátům stává.

Takže bych pro pana ministra a jeho, z ministerské závodní jídelny vykrmené úředníky, rád sdělil:

Stravenky jsou zde proto, aby byla zajištěna dostupná, kvalitní, teplá a pravidelná strava pro zaměstnance. A to ne z nějaké rozežranosti odborářů spolčených s hnusnými kapitalisty, kteří tak chtějí společně okrást ubohý erár o peníze. Ale proto, že zaměstnanec, vyškolený a kvalitní, je mimořádně drahá součást pracovního a výrobního procesu. A postarat se o jeho dobrý zdravotní stav, dobré stravování se zaručenou hygienou přípravy i podávání je jedna ze základních podmínek zajištění kvalitního pracovního výkonu. Stravování zajištěné dostupně a jednoduše, za akceptovatelný peníz a v řádné kvalitě. A to pak zajistí, vážení cifršpioni, že firma bude prosperovat a vydělávat peníze. A stát pak ty peníze zdaní – u nás při započtení daní z mezd, daní z DPH a dalších daní jde na daně asi tak o 60% i více procent hrubého výdělku.

Vypadá to celé tažení na nějaký boj. Obávám se ale, že ne za lepší výběr daní. Je to boj proti „někomu“ – tedy proti firmám podávajícím stravenky a zajišťujícím tak stravování cca 1,3 milionu zaměstnanců v ČR .Jde o boj …. ve prospěch někoho jiného. Prozatím neznámého. Ale on se jistě, pokud se ten záměr povede, rychle objeví. Jako všechny ty firmy na eko-větrníky, na fotovoltaické elektrárny, na bezdotykové baterie do kuchyní a na WC - pamatujete, jak byly „nařízeny“?

Stravenky u nás mimořádně dobře fungují. Díky nim, tak jako v mnoha ostatních státech, se rychle vytvořily a udržely při životě restaurace a jídelny, které bez problémů poskytují potřebné stravování za rozumné ceny. Něco, co jsme za bolševika neznali. Kdo si vzpomene na socialistické závodky, ten to mimořádně oceňuje. Statisíce lidí chodí na obědy na takzvaná „polední menu“ (o tom co je to v restauraci polední menu , myslím, Kalousek v životě neslyšel, protože od roku 1990 nevylezl z úřadu a parlamentu) a ta jsou výrazně levnější než běžná jídla „z lístku“. V poledne tisíce restaurací prodávají z 90% jen „meníčka“ a nebo obědové hotovky. Za stravenky. A jsou to jídla kvalitní za rozumnou cenu. Kdo je drahý anebo nekvalitní, zkrachuje. Porce jsou většinou tak velké, že my starší a dámy obecně, máme co dělat, abychom je snědli. Aby pan ministr a ministerští úředníci a také poslanci, papající v poslanecké jídelně, věděli, o co také a hlavně jde, tak já jim to vypočítám. Jako vždy jde o peníze. Za které se běžní zaměstnanci stravují.

Začněme pány poslanci a senátory. Tam je to jednoduché. Gulášek a pití k tomu přijde dotyčného vydělávajícího cca 60-70 000 měsíčně v „závodní jídelně“ parlamentu asi tak na 80 Kč. A to ta jídelna „leží“ v jednom z nejdražších míst u nás. Stejný gulášek a pivečko či colu lehce pořídíte na Malé Straně v obyčejné restauraci za cenu od 150 do 350 Kč. Malý rozdílek, co?

Oběd v běžné restauraci specializující se na polední menu, kde se platí v poledne hlavně stravenkami, přijde na: guláš 75 až 90.- Kč, kola 25.- Kč tedy suma sumárum cca 110.- Kč. Za 21 obědů tedy zaplatí zaměstnanec + zaměstnavatel 2310 Kč. Při průměrném čistém platu okolo 20 000 Kč to je více než 10% mzdy!!! To by nikdo neplatil, na to lidi prostě nemají. Muselo by se jíst levněji. Znamenalo byto návrat do doby, kdy tyhle „hokusy-pokusy“ okolo 60. let dělali komunisti. Všechny „kapitalistické výhody“ zrušili a zůstaly jen velké závodky ve velkých firmách, na které si ani soudruzi netroufli. Co tomu říkáte, pane Kalousku? Taky si na Volkswagen, Siemens, TPCA, ČEZ atd. netroufnete? Jako soudruzi na ČKD a na horníky?

Ale abychom se vrátili k věci. Stravenky nejsou celé placeny zaměstnavateli, jak úspěšně předstírají ministerští úředníci neinformovaným novinářům a ti to pak servírují čtenářům.

Obvykle z daňových důvodů platí zaměstnanci za stravenku 55% ze své mzdy a 45% platí firma, která si to dává do nákladů! To tedy znamená pouze to, že vznikne rozdíl v DPH a ne, že tuhle cenu platí firma celou. Takže ze stravenky v hodnotě 80 Kč platí zaměstnanec přímo 44 Kč. Tedy nikoli, že ji dostává zadarmo, jak se mnozí domnívají! (Šlo by to sice, ale bylo by to pro firmy daňově silně nevýhodné.)

Jde také o psychologii. Stravenky více-méně nutí většinu lidí z firem, kde nejsou závodní jídelny, aby se pravidelně stravovali. Věřím tedy sdružení provozovatelů poukázkových systémů, že cca 70% uživatelů stravenek by snížilo anebo rovnou zrušilo pravidelné teplé obědy po zrušení stravenek. Což by mělo dopad nejen na restauratéry - ohroženo je pak cca 35 000 pracovních míst zaměstnanců ve stravování-, ale mělo by to negativní vliv i na zdravotní stav dnešních uživatelů stravenek.

Takže „suma-sumárum“, pokud ten idiotský plán vyjde, opět se budou zaměstnanci menších firem a malých úřadů živit různými levnými a většinou studenými potravinami. Tak jako za mého mládí. V poledne se většina cpala houskami a salámem anebo bramborovým salátem z papíru. Ti, co jako já měli možnost, chodili do řeznictví na mimořádně „široký sortiment“ polévek: dršťková, gulášová a knedlíčková. A furt dokola. V té době byli řezníci, vylepšující a vařící polévky ze zbytků masa a salámů milionáři. Moc se jim to líbilo. A v tom bude jádro pudla. I dneska. Někomu se zrušení stravenek bude strašně líbit. A rád za to dobře zaplatí. Co třeba takové různé mezinárodní „mekáče“ všeho typu? Nevane vítr odtud? Ostatně, to si snad skutečně někteří bojovníci proti stravenkám myslí, že tento systém a systém závodních jídelen zavedli Ford, Western Elektric a Baťa jen tak z plezíru?

Ono je rušení stravenek i ekonomicky nesmysl. Podle výpočtu VŠE je vliv proplácení stravenek na státní rozpočet kladný, získá se tím při odvodu daní 312 milionů Kč. Zrušením by pak došlo k výpadku příjmů dokonce o 426 milionů. Typické je, že navrhovatelé, tedy Kalousek a jeho ministerstvo, nemají vůbec žádná relevantní čísla, a přesto stále tvrdí, že jde o „úspory“. Jak za bolševika: „šetřit se musí, ať to stojí co chce!"

Údajné výroky Kalouska o tom, že za stravenky se dá pořídit cokoliv, třeba i erotické služby, a proto je nutno je zakázat už hraničí s nějakou poruchou. Nevím, jaké štětky zná pan Kalousek, ale obávám se, že i ta nejnižší kasta šlapek postávající v severních Čechách u silnic by za stravenky nešla. I kurvy mají svoji hrdost.

No a poslední údajný „argument“, že se dají stravenky vyměnit a směnit za cokoliv, je na úrovni myšlení Pol Pota. Ten nechal zrušit v Kambodži peníze s podobným odůvodněním. Protože se za ně dalo cokoliv koupit a to kazilo národ a tak vůbec. Takže nechal vyhodit Centrální kambodžskou banku do vzduchu, spálil peníze a ty, kdo nechtěli pochopit úžasnost toho nápadu, zlikvidovali jeho revolucionáři ranou naostřené motyky do týla. Já předpokládám, že takto by se pan Kalousek s firmami prodávajícími stravenky ani s jejich zaměstnanci vyrovnávat nechtěl.

Můžeme tedy říci, že po zrušení stravenek, což by podle zjištění VŠE vedlo k propadu příjmu státního rozpočtu, by k obědu po tomto geniálním finančním zásahu opět jedlo cca 1,3 milionu dnešních uživatelů stravenek v ČR k obědu dvě housky a studený točeňák. Anebo něco podobně kvalitního.

Co kdybychom si spolu, pane Kalousku, dali schůzku, abychom to projednali. Jak je to u nás se závodním stravováním i nestravováním, vím osobně od roku 1957, kdy jsem šel do učení. Mohu vyprávět. Už tady podobné nápady byly.

Navrhuji, když se zruší ty stravenky, vyzkoušíme to v praxi. Při pracovním obědě u vás v kanceláři. Koupili bychom si oba za rohem dva vuřty a snědli je studené. Můžeme si je přitom namáčet do kelímku hořčice. To bude bezvadné vylepšení. Přímo pokrok! Já si totiž pamatuji, jak jsme po zrušení malých závodních jídelen, donášek obědů z hospod do fabrik a úřadů původně zajišťovaných svačinářkami a zrušených pro „provedení úspor“ stírali tu hořčici vuřtama z papíru, na který nám tu hořčici kydli v bufáči.

Kdykoli si řeknete, rád přijdu na takovouhle poradu. A můžete pozvat náměstky a odborníky z oddělení, co to zrušení stravenek připravují. Ale buřty a gumové housky po koruně třiceti si musí koupit sami. Šetřit se musí. Ministerstvo musí jít příkladem. Takže každý za svý a ne abyste si na to nechali vyplatit cesťák!

Jo, já totiž předpokládám, že v rámci úspor necháte taky zavřít tu vaši proslavenou závodku na ministerstvu financí.

P. S Jen vám ještě poradím. Už ty lidi moc neser… ééééé… nerozčilujte. Jestli nechcete dopadnout jako Paroubek. 1,3 milionu uživatelů stravenek má totiž statisticky nejméně 1,3 milionu životních partnerů a 1,3 milionu dětí a 1,3 milionu rodičů a to je celkem 5,2 milionu voličů a ti, když se nase…. rozčílí, jakpak dopadnou volby? Stojí to za ty peníze?