29.5.2024 | Svátek má Maxmilián, Maxim


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Císař 19.7.2010 21:51

Omyl

Autor článku se podle mého názoru i podle mé zkušenosti naprosto mýlí! Dokáže někdo alespoň přibližně vzhodnotit na nákupy čeho všeho jsou stravenky používány? Asi to nelze. Autor  "bojuje" proti zrušní stravenek ale o to přece vůbec nejde! Jde jen a jen o zrušní daňového zvýhodnnění - a s tím já plně souhlasím. Naprosto nechápu proč mají existovat skupiny občanů jimž má stát poskytovat dotace na stravování (bohužel často ale i na nákup různého jiného zboží).

S. Maršálek 19.7.2010 22:27

Re: Omyl

Ze zákona je zákaz prodávat jiné zboží za stravenky! Obchodník porušuje, měl by být potrestán. Bohužel se neuplatňují sankce.

J. Effenberk 19.7.2010 19:41

Autor je vedle jak ta jedle.

Na víc, nebojuje za zaměstnance, ale za zaměstnavatele. Dotace stravenek státem je samozřejmě ekonomický nesmysl.  Nic nebrání jakémukoliv zaměstnavateli přispívat svým zaměstnancům na stravenky i bez daňové úlevy, tedy jen a jen ze svého zisku. Tím nejlépe dokáže jaký k nim má vztah a jak si jich váží.

J. Anděl 19.7.2010 18:09

mekáče a spol.

Jen na okraj, mekáče a spol myslím taky získávají zákazníky díky stravenkám. Ve velkých firmách je jedna z variant vběhnout do nějakého toho supermarketového obchodního centra na oběd do takové té směsi fastfoodů. A samozřejmě se tam platí stravenkama.

Spíš jde třeba o to zrušit současné provozovatele stravenek... A časem třeba jakože ustoupit a nějaké stravenky zrealizovat. Ty pravé a správné a jediné.....

M. Prokop 19.7.2010 18:31

Zrušit provozovatele ........

Trochu mi to zavání takovou tou oblibou spikleneckých teorií, nebo tu i onde vídaných nápadů o "zlých cizácích".

J. Anděl 19.7.2010 22:43

Re: Zrušit provozovatele ........

Máte pravdu. Nějak jsem se snažil přijít na to, proč by mohl někdo chtít zákeřně a zištně rušit stravenky - a nic lepšího mě nenapadlo.

A mám teď rozkoukané Akta X ;-)

M. Pechr 19.7.2010 17:35

Solidarita opět až za penězi

No tak nějak mám taky pocit, že se protentokrát pan Vlk nějak neovlád.

Zvedalo mě to jeho psaní ze židle. Působilo to socialisticky, kolektivisticky a iracionálně...

...plné vzteku, skoro bych řek, buhví za koho ten Vlk kope...

Koho všechno eště by měl ten stát podporovat? Pokud by opravdu měl na mysli podnik dobro lidí a nešlo by o peníze, tak by celá věc asi neměla viset na státní úlevě a pokud by o kvalitní stravování šlo státu, tak by neumožnil na stravenky nákup čehokoliv než dobrého oběda. Jde o prachy, ne o solidaritu. Když jsem pracoval v okresním špitále před pár lety, tak jsme měli oběd za 15,- , jakž takž se to dalo jíst, myslím, že kdyby jsme místo dotovaného oběda dostali o něco přidáno, tak budem spokojenější. Mohli jsme je utratit dle libosti. Mnozí si stejně nosili svoje a ohřívali si. A kdyby vařili za plnou cenu a poctivě, určitě by se našlo dost těch, co by rádi zašli na dobrej oběd ze svého. Dneska jsem OSVČ, stravuji se jak se dá, žádné úlevy a když vidím jak kámoš z OSSZ papá u maminky a pak si sobě a dětem koupí čokoládu za strvenku, na kterou jsem  mu koneckonců tak nějak přispěl, tak z toho moc radost nemám....

M. Varadinková 19.7.2010 17:24

Re: Kdyby neexistovala nesmyslná daň z příjmu

Mylný Pašku, daň z příjmu právnických osob je oficiální název pro daň z toho vašeho "profitu" a já říkám, že právě tuto daň  je potřeba zrušit (stejně jako daň z příjmu fyzických osob, tedy veškerou daň z příjmu). Vaše tvrzení, že "podnik by dal státu mnohem víc" je tudíž nesmyslné.

Už slovo "odepisovat" je hloupé a evokuje to, že veškeré výnosy, které podnik vytvoří,  jakoby patřily státu a ten pak milostivě dovoluje podniku si něco z toho "odepsat". Má to ale být přesně naopak - ty prostředky přece patří tomu podniku, který je vytvořil,  a stát o nich nemá co rozhodovat! Protože pokud do toho podnikům kecá nějaký úřední šiml, je to hloupé, nákladné, neefektivní, vynucuje to různé zbytečné evidence (speciálně kolem stravenek je povinná agenda jako hrom). Ať se stát spokojí s DPH a nestrká své nenechavé pracky do hospodaření podniků, které jediné (a ne stát!) vytvářejí prosperitu. Pak zcela zmizí i problém stravenek, protože to bude čistě na uvážení firmy, jestli chce nebo nechce svým zaměstnancům stravu dotovat. Sytý a spokojený zaměstnanec dosáhne určitě vyšších pracovních výkonů, ochotněji zůstane přesčas apod., než hladový a nespokojený, takže si umím představit, že se to firmě vyplatí.

J. Pašek 19.7.2010 17:48

Re: Kdyby neexistovala nesmyslná daň z příjmu

Tra-la-la Mileno!  Zrušit stravenky a nechť si kadý zaplatí za svoje jídlo ze své kapsy . . . . a ten  zaměstnanec bude spokojeně pracovat dále a i ty přesčasy, z obav, aby ho majitel nevyměnil za ochotnějšího . . . .To by měla být zaměstnanců motivace a ne co si může dát do pusy . .  . !

Proč důchodci, kterým by se hodilo nějaké to přilepšení jako třeba ty stravenky, stravenky nedostávají?

V. Vlk 19.7.2010 23:56

Re: Kdyby neexistovala nesmyslná daň z příjmu

Milý pane Pašku, nevím jak v Emerice, ale tady běžně obec zajišťuje stravování důchodců ve školních jídelnách za dotované stravné-stejně jako pro žáky. Kde to nejde, chudí a nemohoucí důchodci mají od obce zajištěnu službu,která jim zajišťuje dovoz obědů a večeří domů. To lidé v zahraničí moc nevědí a našinci to zase považují za takovou "samozřejmost" že se diví, že je tomu někde jiínak.

M. Prokop 19.7.2010 18:33

Re: Kdyby neexistovala nesmyslná daň z příjmu

DPH má jednu obrovskou nevýhodu, vybírá se pohodlně, ale rozdělování bude z principu věci vždy neprůhledné.

M. Varadinková 19.7.2010 15:28

Kdyby neexistovala nesmyslná daň z příjmu

neexistoval by ani problém stravenek. Ať si každá firma dotuje svým zaměstnancům, co uzná za vhodné. I kdyby jim dávala třeba poukázky na povyražení v bordelu, je to její věc. Vždyť stát svoji daň vždycky nakonec dostane od toho bordelu (či restaurace) ve formě DPH.  Tak stačí vhodně upravit výši DPH a daň z příjmu pak úplně zrušit. Daň z příjmu už svou existencí generuje tyto zcela zbytečné problémy a je zbytečně administrativně náročná jak pro firmy, které účtují o stravenkách, tak pro případnou kontrolu ze strany státu.

J. Pašek 19.7.2010 16:22

Re: Kdyby neexistovala nesmyslná daň z příjmu

Mylná Mileno, kdyby podnik nemohl odepsat ze zisku výdaje za "stravenky" tak by podnik dal státu mnohem větší částku z "ušetřeného" extra profitu, než je nějaký DPH v putyce za "svačinu" . . .a navíc zaměstnanec-zákazník zalatí za tu "svačinu" ze  své kapsy a to DPH jakbysmet.

Stravenky pro zaměstnance je krasopisnej švindl . . . 

Žáci a student? To je jiná . . .  !

J. Kulheim 19.7.2010 17:10

Re: Kdyby neexistovala nesmyslná daň z příjmu

Jakou sazbu DPH byste stanovil v erotických službách?  Navrhoval bych, aby pro učně a starší byly bordely se sníženou sazbou DPH.

M. Sedláček 19.7.2010 14:55

Souhlas

Troufnu si s panem Vlkem v zásadě souhlasit. V minulosti jsem dělávál zástupce šéfa v subjektu, kde bylo necelých dvěstě zaměstnanců. Dostávali jsme všichni stravenky. Pro vedoucí pracovníky to bylo zanedbatelné přilepšení a na obědy do restaurací bychom chodili i bez stravenek, ovšem pro značné množství našich podřízených to byla jediná možnost, jak se ve velkém městě, bez závodní jídelny, důstojně naobědvat. Jejich příjem by jim to jinak neumožnil. Mimochodem takových firem bylo v okolí několik a držely nad vodou skutečně pár blízkých restaurací. Nyní dělám jinde, kde stravenky nejsou, a mohu říci, že většina personálu si ohřívá jídlo v mikrovlnkách v kuchyňkách. Myslím, že se s tím za dvacet -třicet let na svém zdraví setkají. Stravenky nemám, nelobbuji za sebe. Jen bych rád přidal vzpomínku své matky na to, jak dobře, ba výborně, se jedlo na jistém  ministerstvu v Praze, když tam docházela. To se to pak rozhoduje! Nepopírám, že jsem také viděl nákupy za stravenky, ale tak ať se to prostě zakáže a platí to jen na jídlo v restauracích a je to. P.S. Kolik těch bojovníků za rovnost proti stravenkám používá služeb ní auta i soukromě a nedaní to, má služební laptopy a mobily, CCS kartu, dává do nákladů kdeco a nebo platí pojistné z menšího vyměřovacího základu než tihle zaměstnanci??

J. Kulheim 19.7.2010 15:15

Re: Souhlas

Stravenky  ano, ale zaměstnavatel ať je platí ze zisku, ne jako nákladovou položku snižující základ daně. OSVČ si platí stravu a nemůže si cenu oběda dát do nákladů. 

Nákupy za stravenky jsou naprosto běžné.

Obecně je nutné minimalizovat veškeré nákladové položky snižující daňový základ. Nikdo se v tom nevyzná. Vše je na benevolenci daňového úředníka.  

Berní úředník má vždycky pravdu.

M. Heisler 19.7.2010 16:05

Re: Souhlas

Vtip je v něčem jiném (když pominu, že příspěvek pana Vlka připomíná spíše křičení) - žádná stravenka natož stravenková firma nezaručuje nikomu žádné teplé a zdravé jídlo. Stravenka je obezlička firem, které na své zaměstance kašlou a místo jídla jim dají stravenku s pocitem, že udělali něco pro jejich zdraví!

Jinak hodně (možná většina) stravenek skončí právě v kapsách rychlého občerstvení, takže v jejich zájmu je zrušit opravdu není. Ani v zájmu čínských bufíků.

Nemluvě o nutnosti utratit stravenku celou a o zbytečném tisku, distribuci a proplácení.

Mimochodem minimálně na jednom ministerstvu mají stravenkovou kantýnu.

A perlička - jídlo z domova ohřáté v mikrovlnce je časté i tam, kde mají stravenky. Je spíše odvislé od té mikrovlnky.

L. Severa 19.7.2010 14:21

Pane Vlku,

rád čtu Vaše články, které jdou vždy k jádru věci, mají vtip a a proto jak vidím u příspěvku Vaše jméno hned na něj kliknu. Tentokrát si myslím, že jste poněkud střelil  vedle. Jestli čtete reakce čtenářů jistě Vám neuniklo, že většina s Vámi nesouhlasí. Jen pro doplnění-za bolševiků stravenky byly(uvádíte, že jsme je neznali). Měla to tehdy být náhrada v podnicích, ve kterých nebyla  zavod. jídelna. Pamatuji si  to velmi dobře, protože moje tehdejší kolygině  je šla  po  jejich "vyfasování" ihned vyměnit u známé pokladní za peníze, které pak utratila za šmínky. V supermarketech jsem byl několikrát svědkem, že lidé při placení, nejen za potraviny, stravenkami platili. V několika diskusních příspěvcích už to čtenáři potvrdili. Také zde byly vysloveny názory, že by měly být vůbec zrušeny. Myslím si to také, vždyť je určitě možné najít vhodnou kompenzaci, která by mohla vše zjednodušit. Celý proces s tiskem, rozdělováním a dalšími procesy se stravenkami se mi jeví jako archaický a připomíná mi deputáty, na které si už ani nevzpomeneme.

J. Schwarz 19.7.2010 13:21

Za socíku

mně dost štval systém různých slev a dotací, utužování kolektivů a podobné veteše. Kdo byl ochoten jet na kolektivní odborářskou dovolenou do bulharska nebo na Máchovo jezero, měl to skoro zadarmo. Pokud rád plaval nebo chodil do kina vyfasoval z FKSP lístky. Když mu nevadilo, čím ho v závodní jídelně krmí, mohl se najíst za 7 Kč. Bezva! Ale proč by to nemělo jít jinak? Ať namísto naturálií lidi dostanou prachy a za ně si koupí věci nebo služby podle svých preferencí. Systém  "benefitů" je jen sprostou manipulací, způsobem, kterým sociální inženýři nutí lidi do voleb, které se líbí byrokratům. Preference občanů by asi byly jiné, kdyby se do věco nemíchal stát a nepromíjel daně když sežerete kilo buchtiček s krémem  nebo se málem zabijete na podnikovém "team buildingu", ale rybářské pruty nebo běžecké boty si musíte zaplatit sami do poslední koruny, neboť podobné aktivity zřejmě neusnadňují úřednictvu ovládání davů.

M. Prokop 19.7.2010 14:08

Re: Za socíku

Vřelý souhlas!

J. Němec 19.7.2010 13:16

Solidarita

Když si čtu reakce poukazující na to, že kdo stravenky nemá, ať z jakéhokoliv důvodu, doplácí na toho co má a je to nefér, nevycházím z údivu. To je přeci systém fungování společnosti v celém civilizovaném světě. Museli bychom se vrátit Bůh ví jak daleko a Bůh ví kam, aby to tak nebylo. I v dávných dobách byl v některých společnostech rozvinutý sociální, poodotýkám že solidární, systém.

a autorovi člnku jde myslím především o to, že se v případě tohoto kroku bude jednat o vyšší zatížení státu a ne šetření a také, že ikdyby to úspora nakrásně byla, se jedná o úsporu nepříliš významnou v porovnáním s jejím dopadem na zaměstnance.

M. Prokop 19.7.2010 14:09

Re: Solidarita

Pokud má někdo na něco slevu, jiný musí zaplatit více.

S tím nehne ani ten bůh.

V. Dostál 19.7.2010 12:17

Více než polovina

tohoto příspěvku je jen závist a nepřejícnost. A hlavní problém se stravenkami nebyl ani zmíněn, jde přeci o to, že DPH se platí z prodejní ceny tedy ze 44 Kč a ne z hodnoty, za kterou lze stravenku vyměnit v obchodě, nebo restauraci

V. Kain 19.7.2010 12:34

Re: Více než polovina

Osobně žádné stravenky jako OSVČ nemám.Vidím ale,že většina příspěvků kteří stravenky kritizují je od lidí kteří je nedostávají.Kdyby se to týkalo jich tak by mleli jinou.

A. Krejčová 19.7.2010 11:48

Strava musí býti vyvážená...

...tak ňák pěkně vycalibrovaná, že.

M. Hakr 19.7.2010 10:23

Každý druhý zákazník

platí v supermaketech apod. denní či týdenní nákupy stravenkami. Troufám si tvrdit, že drtivá většina stravenek je utracena nikoli za nákup teplého jídla v souvislosti s výkonem práce,a že stravenky slouží k úplně jiným účelům, než pro které jsou určeny.O jejich řádném zdanění by vůbec nemělo být pochyb. 

M. Prokop 19.7.2010 9:56

Keců spousta,

relevantní jen to, že když zrušit daňové úlevy, tak na vše, na stravenky i na závodní jídelny.

J. Kanioková 19.7.2010 20:41

Nevím, jak je to jinde,

ale občas jsem na netu či v majlu dostala obrázek účtenky za jídlo v kantýně sněmovny. Nebyl-li to podvrh, tak to byly neskutečně minimální ceny. Nevím co tam mají za výběr k jídlu a k pití, ale o těch cenách si myslím jen to nejhorší. Kdo to dotuje a proč tak moc?

J. Stejskal 19.7.2010 9:56

Nesouhlas

Ať se cpe kdo chce čím chce, ale moc se mi nelíbí, že na to přispívají ti, co stravenky nemají. Pokud chce zaměstnavatel dávat zaměstnancům benefity, je přece nesmysl, aby mu na to přispíval stát. Pan Vlk si může připlatit a necpat se buřty. Pokud si nepřiplatí, zbývá mu tady jenom kňučet.

Pokud ale budou šanovat nějaké velké jídelny, tak je to také lumpárna.Nesystémová.

J. Měrka 20.7.2010 6:57

Re: Nesouhlas

Podniková jídelna zaručuje, že se zaměstnanec zdravě nají teplé stravy. Tohle u zákazníků nakupujících v marketech za stravenky postrádám. Proto s Vaším nesouhlasem nesouhlasím.