19.3.2024 | Svátek má Josef


EKONOMIKA: Nikdy se neptej, kdo má šetřit

19.4.2021

Byl to menší šok, to nejde popřít. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) poprvé oznámila, že v krizových časech není možné jen utrácet, ale také je třeba přemýšlet, jak dostat pod kontrolu dluhy, které tím vzniknou. Proto do rozpočtového výhledu zabudovala mírné zvýšení spotřebních daní a úspory na provozu státu či platech jeho zaměstnanců. Tím se ušetří 60 miliard, příslušné kroky ovšem stačí podniknout až v roce 2023.

Prohlášení vzbudilo kritiku i pochybnosti, ovšem pozitivní dojem se tím přehlušit nepodařilo. Pokud vláda, respektive ministerstvo financí vůbec přemýšlejí o strategii proti dluhům, pak to minimálně uklidní věřitele, od kterých si bude Česká republika půjčovat.

Přesto deklarace ministryně Schillerové o boji s dluhy zakryla něco podstatného a bohužel naprosto reálného. Ministerský příslib byl vlastně komentářem k nové makroekonomické prognóze a nutno připustit, že tato prognóza nedává úplně nejlepší vyhlídky pro letošní rok, což je vidět ve srovnání s minulou prognózou, která vyšla v lednu.

Proud Jóbových zvěstí je následující. Reálná mzda letos neporoste a dost možná se o něco sníží. Proti tomu se zvýší nezaměstnanost a nejde se ani vyhnout tomu, že o dvě a půl procenta vyrostou ceny. V důsledku bude na úrovni minulého krizového roku stagnovat spotřeba domácností, nevyhneme se tedy nepříjemnosti, s níž se ještě v lednu nepočítalo.

Takřka už je načase používat pro letošní rok strašlivá slova jako třeba stagflace, která označuje stav, kdy ekonomika neporoste, zato bude domácnosti trápit drahota.

Právě předejít takovým chmurným úvahám se autoři prognózy pokusili tím, že nadále trvají na očekávaném ekonomickém růstu o 3,1 procenta. Není to žádná sláva, hospodářství tím vyrovná jen polovinu loňského výpadku, ale pořád to vypadá, že se letos něco zlepší.

Dost dobře je možné, že tato předpověď spíše odráží přání ministerských expertů. K výpadku podle nich nedojde, protože se vylepší bilance zahraničního obchodu a zároveň mezi exportéry zavládne takový optimismus, že budou plnit sklady s očekáváním, že se jejich zboží bude bez problémů prodávat. Poslední záchranou pak bude vláda, která zvýší své výdaje.

Jinými slovy, bude hůř a pocítí to hlavně rodiny, ale pořád ještě nemusíme ztrácet naději. Vláda utratí na podporu ekonomiky ještě víc peněz, nad vodou nás ještě nějakou dobu udrží spolehlivá zahraniční poptávka a napřesrok už oživení pomůže také běžným občanům.

Stát musí přece jen šetřit, uvedla ministryně ve své tiskové zprávě. V podtextu jejího vystoupení ale zaznělo svým způsobem otřesné sdělení, že omezovat výdaje budou především domácnosti.

Autor je reportér serveru Seznam Zprávy

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus