6.5.2024 | Svátek má Radoslav


BIG Expert – zahraniční trhy

7.4.2023

Názory expertů na budoucí vývoj na vybraných zahraničních trzích sledovaný prostřednictvím indexů a porovnání s českým kapitálovým trhem (PX) v horizontu jednoho měsíce a půl roku, v týdnu od 3. 4. 2023.

Odhad expertů pro období 1 měsíc

graf_07

Názory experta:
Libor Stoklásek, Algoimperial

Sváteční týden ve znamení obav z recese
Zámořské akciové trhy otevřely čtvrteční obchodní sen téměř beze změny, přičemž investoři se před zveřejněním široce sledované oficiální zprávy o stavu zaměstnanosti ve Spojených státech obávají o zdraví americké ekonomiky. Hlavní indexy uzavřely ve středu smíšeně, nejhůře si vedl technologicky náročný Nasdaq Composite, který klesl o více než 1 %, zatímco blue-chipový Dow Jones Industrial Average uzavřel o 80 bodů nebo o 0,2 % výše. Slabá ekonomická data z tohoto týdne vyvolala obavy, že prodloužený cyklus zvyšování sazeb Federálního rezervního systému s cílem bojovat s prudce rostoucí inflací uvrhne americkou ekonomiku do recese.

Středeční zpráva o soukromých mzdách ADP byla slabší, než se očekávalo, a přidala důkazy k myšlence ochlazování trhu práce poté, co počet volných pracovních míst v únoru klesl na nejnižší úroveň za téměř dva roky. Týdenní počáteční žádosti o podporu v nezaměstnanosti budou zveřejněné během dnešní seance, a to před páteční oficiální zprávou o zaměstnanosti (NFP a míra nezaměstnanosti). Data budou zveřejněna během omezení otevíracích hodin některých burzu z důvodu oslav svátku Velkého pátku. Analytici očekávají, že ekonomika minulý měsíc vytvořila 239 tis. pracovních míst, což je méně než v únoru a což je dalším znamením, že restriktivní monetární politika americké centrální banky má vážný dopad na ekonomiku.

Prezidentka Clevelandského Fedu Loretta Mesterová ve středu uvedla, že je příliš brzy na to, abychom věděli, zda centrální banka bude muset v květnu zvýšit svou referenční úrokovou sazbu. Dále potvrdila, že se základní sazba Fedu bude pohybovat nad 5 % úrovní spíše delší dobu, než očekává trh a investoři.

Kromě toho průzkum Institute for Supply Management ukázal, že sektor služeb se minulý měsíc zpomalil víc, než se očekávalo kvůli ochlazování poptávky, zatímco míra cen, které platí podniky v sektoru služeb, klesla na nejnižší úroveň za téměř tři roky.

Ztráty akciových indexů v reakci na známky zpomalování ekonomiky znamenají změnu oproti nedávným měsícům, kdy investoři jásali nad slabými ekonomickými údaji na základě toho, že by to mohlo znamenat, že zvýšení úrokových sazeb funguje a že Fed by mohl zvolnit svou restriktivní politiku pro udržení vysoké inflace na uzdě. Možná jsme přešli z představy, že „špatné zprávy jsou dobré zprávy“ na „špatné zprávy jsou špatné“. Podle nástroje Fedwatch společnosti CME Group obavy o ekonomiku a nedávné turbulence v bankovním sektoru implikují 61% pravděpodobnost, že Fed sníží úrokové sazby ze současných úrovní do konce svého červencového zasedání.

Objem na amerických burzách byl relativně nízký, zobchodovalo se 10,1 miliardy akcií ve srovnání s průměrem 12,7 miliardy akcií za předchozích 20 seancí.

Ceny ropy lehce odepisují zisky, jelikož slabé údaje z USA vyvolaly obavy z možné recese u největšího světového spotřebitele této energetické komodity. Po poklesu zásob ropy v USA a neočekávaném snížení produkce OPEC+ však zůstávají ceny ropy v zeleném již třetí týden v řadě. Oba benchmarky tento týden posílily o více než 6 % poté, co se Organizace zemí vyvážejících ropu a spojenci včetně Ruska, skupina známá jako OPEC+, dohodli na dalším snížení těžby ropy a zásoby ropy v USA minulý týden klesly o 3,7 milionu barelů.

Libor Stoklásek – AlgoImperial
Jan Němeček – BH Securities
Tomáš Pfeiler – CYRRUS
Marco Marinucci – Generali Investments CEE, investiční společnost
Jiří Zendulka – Kurzy.cz
Aleš Charvát – UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia

Tabulky obsahují souhrn odhadů expertů jednotlivých uvedených v seznamu. Sloupec „Aktuální hodnota“ jednotlivých ukazatelů uvádí hodnotu sledovaných indexů (páteční uzavírací hodnota), ze které při svých odhadech experti vycházeli. S touto hodnotou budou odhady expertů po uplynutí období jednoho či šesti měsíců porovnávány pro vyhodnocení úspěšnosti. „Medián“ je číslo, které leží uprostřed podle velikosti uspořádaného souboru odhadů a „Interval odhadů“ uvádí minimální a maximální odhad souboru. Sloupce „Růst/Pokles“ udávají počet expertů předpokládajících, že index v uvažovaném období vzhledem k aktuální hodnotě vzroste nebo poklesne.

Pozn.: Odhady mají formu nezávazných názorů s ohledem na předpokládaný vývoj v příštím jednom měsíci a půl roce. Skutečnost se však může velmi podstatně lišit od odhadu expertů. Experti ani Kurzy.cz nepřebírají žádnou zodpovědnost za tyto odlišnosti.