19.3.2024 | Svátek má Josef


BIG Expert – zahraniční trhy

24.3.2023

Názory expertů na budoucí vývoj na vybraných zahraničních trzích sledovaný prostřednictvím indexů a porovnání s českým kapitálovým trhem (PX) v horizontu jednoho měsíce a půl roku, v týdnu od 20. 3. 2023.

Odhad expertů pro období 1 měsíc

graf_24

Názory experta:
Jan Němeček, BH Securities

Algoritmy si pošmákly
FED zvýšil sazby o 0,25 % a snaží se tím bojovat s vysokou inflací. K posunu sazeb tak došlo i přes „lehkou“ bankovní krizi. Podle slov šéfa americké centrální banky si za to mohou postižené banky sami a byla to především jejich chyba. Už ale zapomněl dodat, že za inflaci může instituce, která několik let tiskla kvadrilion peněz. Sazby jsou tak nejvýše od roku 2007 a zdá se, že ještě nejsme se zvyšováním u konce – inflace totiž nepolevuje tak rychle, jak by si bankéři (i my) přáli. Můžeme se domnívat, že FED bude pokračovat ve zvyšování ještě v květnu a možná i v červnu. Pak by měla nastat vyčkávací fáze, kdy centrální bankéři nechají sazby působit a budou doufat, že se inflace dostatečně sníží.

První reakcí amerických akciových indexů byl prudký nárůst až k rezistenci ze začátku března tohoto roku. Od této hranice trhy spadly o zhruba 5 %. Obchodní algoritmy nenechaly nic náhodě. Přišly si pro pokyny nad touto hranicí a pak poslaly trhy výrazně níže. I přes tak velký výprodej však nedošlo k přerušení krátkého rostoucího trendu. Ještě nás zřejmě čekají divoké dny. Ale na trhu není nikdy nuda.

Skvělé výsledky dnes představila společnost Colt CZ. Škoda. Škoda pro investory, kteří jí mají nakoupenou, protože s ní velcí hráči nemohou obchodovat a poslat akcie na vyšší hodnoty (od vstupu na burzu v říjnu 2020 + 100 %). Pro finanční instituce je to totiž zlá firma a běda tomu, kdo se na ni jenom podívá. Trader, který by ji koupil na vlastní účet banky by pak z pracáku vzpomínal, jak mu bylo hezky v té zkostnatělé a různými nesmyslnými nařízeními spoutané bance hezky…

Libor Stoklásek – AlgoImperial
Jan Němeček – BH Securities
Tomáš Pfeiler – CYRRUS
Marco Marinucci – Generali Investments CEE, investiční společnost
Jiří Zendulka – Kurzy.cz
Aleš Charvát – UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia

Tabulky obsahují souhrn odhadů expertů jednotlivých uvedených v seznamu. Sloupec „Aktuální hodnota“ jednotlivých ukazatelů uvádí hodnotu sledovaných indexů (páteční uzavírací hodnota), ze které při svých odhadech experti vycházeli. S touto hodnotou budou odhady expertů po uplynutí období jednoho či šesti měsíců porovnávány pro vyhodnocení úspěšnosti. „Medián“ je číslo, které leží uprostřed podle velikosti uspořádaného souboru odhadů a „Interval odhadů“ uvádí minimální a maximální odhad souboru. Sloupce „Růst/Pokles“ udávají počet expertů předpokládajících, že index v uvažovaném období vzhledem k aktuální hodnotě vzroste nebo poklesne.

Pozn.: Odhady mají formu nezávazných názorů s ohledem na předpokládaný vývoj v příštím jednom měsíci a půl roce. Skutečnost se však může velmi podstatně lišit od odhadu expertů. Experti ani Kurzy.cz nepřebírají žádnou zodpovědnost za tyto odlišnosti.