19.3.2024 | Svátek má Josef


BIG Expert – zahraniční trhy

27.1.2023

Názory expertů na budoucí vývoj na vybraných zahraničních trzích sledovaný prostřednictvím indexů a porovnání s českým kapitálovým trhem (PX) v horizontu jednoho měsíce a půl roku, v týdnu od 23. 1. 2023.

Odhad expertů pro období 1 měsíc

graf27

Názory experta:

Leoš Strnad, CYRRUS
Leden byl ve znamení býčích narativů a akciím se dařilo. Vydrží trhům optimismus?
Začněme jako obvykle za oceánem, kde v posledním týdnu posílil index S&P 500 o více jak 2 procenta a v současné době se nachází cca 16% pod svým historickým maximem, kterého dosáhl začátkem roku 2022. Hlavní americký index si za leden prozatím připsal růst 4,6 %.

Graf č. 1: Vývoj akciového indexu S&P 500, leden 2023

graf27

Německý DAX v týdnu přešlapoval na místě, což ale vůbec neubírá na lesku 8% růstu celého indexu za měsíc leden. Na starém kontinentu přispěl k optimismu mírný průběh zimy, která pomáhá držet zásobníky téměř plné. Potenciální energetická krize se tak odkládá na příští zimu. V Evropě i v USA navíc povzbudila investory inflační čísla, která signalizují, že vrchol v cenové dynamice by mohl být za námi. „Soft-landing“, kdy se obě ekonomiky vyhnou hlubší recesi, zůstává realistickou variantou.

Graf č. 2: Vývoj německého indexu DAX, leden 2023

graf27

V Americe podpořilo nákupní apetit investorů i snižování stavů, který oznámila všechna zvučná jména technologického sektoru. Alphabet například v reakci na zpomalování trhu s online reklamou zredukuje pracovní síly o 6 %, což představuje 12 tisíc zaměstnanců. Celkově se tak počet propuštěných pracovníků v technologickém sektoru zvýšil nad 200 tisíc (od počátku roku 2022). Investoři oceňují, že big-tech firmy dokážou promptně reagovat na měnící se makroprostředí a podnikají kroky k udržení ziskových marží. K faktu, že býci měli po delší době navrch, přispěl i slábnoucí dolar a naděje na návrat Číny na globální trhy po letech tvrdých lockdownů.     

Graf č. 3: Vývoj dolaru vůči koruně, leden 2023

graf27

Na tahu jsou nyní centrální banky. Ve světle nižšího tempa růstu cen se mezi investory opět živí naděje na méně agresivní zvyšování sazeb. Právě zde se taky rodí prostor pro negativní překvapení. V minulém roce takto testovali investoři Fed několikrát a vždy to skončilo poklesem.

Šampionem pražské burzy byl v lednu ČEZ, který v době tohoto článku již o pár korun překonal hranici 900 korun na akcii. Dařilo se i akcím Erste, které zpevnily o 12 %.

Libor Stoklásek - AlgoImperial
Jan Němeček - BH Securities
Tomáš Pfeiler - CYRRUS
Marco Marinucci - Generali Investments CEE, investiční společnost
Jiří Zendulka - Kurzy.cz
Aleš Charvát - UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia

Tabulky obsahují souhrn odhadů expertů jednotlivých uvedených v seznamu. Sloupec „Aktuální hodnota“ jednotlivých ukazatelů uvádí hodnotu sledovaných indexů (páteční uzavírací hodnota), ze které při svých odhadech experti vycházeli. S touto hodnotou budou odhady expertů po uplynutí období jednoho či šesti měsíců porovnávány pro vyhodnocení úspěšnosti. „Medián“ je číslo, které leží uprostřed podle velikosti uspořádaného souboru odhadů a „Interval odhadů“ uvádí minimální a maximální odhad souboru. Sloupce „Růst/Pokles“ udávají počet expertů předpokládajících, že index v uvažovaném období vzhledem k aktuální hodnotě vzroste nebo poklesne.

Pozn.: Odhady mají formu nezávazných názorů s ohledem na předpokládaný vývoj v příštím jednom měsíci a půl roce. Skutečnost se však může velmi podstatně lišit od odhadu expertů. Experti ani Kurzy.cz nepřebírají žádnou zodpovědnost za tyto odlišnosti.