Čtvrtek 15. května 2025, svátek má Žofie
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 99 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

ŠAMANOVO DOUPĚ: Vánoční čokoláda

diskuse (3)

Když jsem byl malej, tedy na konci 50. a začátkem 60. let, začínávaly u nás Vánoce Mikulášem. Jako úplně malej, tak asi tříletý hošík, jsem byl z čerta notně vyděšený – zejména proto, že jsem nevěděl, proč se pan soused z bytu o patro výše tak zhastrošil, a proč tak vyvádí. I Mikuláš mi vadil, prostě se mi příčilo, že se k nám do předsíně narvali cizí chlapi. Kdyby byl chodíval anděl, tak by se mi mikulášské reje asi líbily více.

No ale zpátky k Vánocům (v té době ještě vánocům). Ty nespadly samy z nebe, na nich se muselo už někdy od toho Mikuláše tvrdě makat. A zároveň příjemně pracovat. I já jsem na nich měl svůj podíl při přípravě vánoční čokolády. Máma vlastnila babiččin recept, podle nejž vyráběla čokoládu sama. Bylo v ní něco kakaa, hodně cukru a snad ještě více ztuženého tuku. Nejspíš Héry, „rodné sestry másla“, o čemž nás v té době přesvědčoval v rozhlasové reklamě pan Wérich. Anebo něco ještě tučně ztuženějšího, protože když ta čokoláda utuhla, tak měla na krajích bílé povlaky onoho tuku.

Čokoláda tuhla ve formičkách, do kterých se lila. Formičky se nejdříve vypláchly studenou vodou, aby ta čokoláda rychle chladla. Ale dříve než uchladla, přišla moje první operace v procesu přípravy Vánoc: Doprostřed každé formičky jsem do teplé hnědé kašovité hmoty zatlačil burský oříšek. Vlastně nultou operací bylo loupání těch buráků, to ale nebyla práce. Loupal jsem si oříšky, jedl je, a než jsem je dojedl, tak jsem dal nějaké stranou. Jedl jsem je totiž velice úsporně, v ústech jsme si z nich jen drobně uhryzával. Byl jsem poctivé dítě – poměr oříšků, připravených do čokolády, k oříškům snědeným byl tak 10:1.

Teprve po ooříškování propuklo chlazení čokolády naplno. Nejdříve v chladné špajzce, a nakonec v ledové chladničce. Další den pokračovala procedura tím nejdůležitějším číslem, a totiž zabalením. Sloužily k němu tenké barevné cínové fólie, aneb staniol (ještě nebyl vynalezen alobal). Barvy jsem měl nejraději zlatou, červenou, fialovou a stříbrnou. Staniol se prodával v asi áčtyřkových listech, a na zabalení čokoládiček se musel nastříhat. Nastříhat tak, aby se s ním neplýtvalo, ale zase nešetřit, aby se pak příliš malý kousek nemusel vyhodit. A také tvar těch kousků byl různý – podle tvarů oněch hnědých cukrátek.

Zkosené hranolky se čtvercovou základnou se balily do čtverečků. Stejně jako kulaté jahůdky a lastury, trojcípé listejčky a srdíčka. Obdélníčkové bábovičky se balily do obdélníčků a úzké rovné rohlíčky do úzkých obdélníčků. Člověk musel dát pozor na rohlíčky, protože ty byly sice taky úzké, avšak zatočené, takže spotřebovaly větší kus staniolu. No ale když ho člověk nastříhal moc naúzko, mohly se do toho zabalit ty rovné rohlíčky. Nejvíce plochy zabraly zvířátkové formičky: Motejli, žabičky, prasátka a zajíčci.

A nesmělo se zapomenout nechat nějaký staniol i nad horní část čokoládičky. Přední část pamlsku se položila na zvolený kus staniolu a na zadní část se přiložilo očko ze zlatého provázku. To se ustřihl provázek, v půlce otočil kolem prstu a oba konce se do sebe zašmodrchaly, načež se zabalily tím staniolem. Komínek, který se utvořil nad čokoládičkou, se pak kolem vyčnívajícího provázku pevně zatočil, a tak vzniklo očko, za který se ona chutná ozdoba mohla pověsit na stromek. Také tady se muselo zlatým provázkem šetřit, avšak přiměřeně, přiměřeně, protože přílišné šetření by vedlo k vyhození krátkého kousku. Tato zkušenost se mi pak později hodila při plánování délky kabelů…

Kousek čokolády byl zabalen, oprovázkován – ale práce ještě nekončila. Nastoupila poslední operace: Čokoláda se ještě musela vyleštit, aby na ní vystoupily podrobnosti! Důležité to bylo zejména u zvířátek, ale i obdélníčky a čtverečky byly pokryty kosou sítí prohlubní. Takže bylo nutno vzít do ruky vatičku a každý kousek osmejčit.

Tohle všechno jsem s čokoládou dělal. A nejedl jsem ji! Jen pokud se snad nějaká zlomila a nebyla vhodná k zabalování. Z rádia k tomu hrály vánoční koledy či písničky ze Semaforu, rozhlasové pohádky a hry, a když bylo už později tak jsme dokonce zachytili i přímý přenos z nealkoholické vinárny U pavouka…

Načež nastala doba průmyslově vyráběných čokoládových kolekcí. Jednu dostala na mě máma ve své práci, druhou pro mě dostal můj rozvedený táta zase ve své práci. Obě kolekce byly pozorností od ROH. Staniol na nich byl vícebarevný, figurky měly veselé tvářičky. A už to nejspíš byla zdravější hliníková fólie, takže čokolády ztratily svůj charakteristický cínový šmrnc. Čokoládové ozdoby byly duté a tvářily se méně lojivitě než ty čokolády podle babičky, taky člověk nemusel trávit hodiny prací. Milou prací, takže to vlastně byla škoda. Jenže – v každé z těch kolekcí byla alespoň polovina fondánových pokroutek, které u nás nikdo nejedl. Až z donucení, když už nic jiného čokoládově sladkého nebylo…

A to byl konec domácího vaření čokolády.

Když jsem pak sám měl dvě děti, bývali jsme pravidelně zasypáváni čtyřmi er óháckými kolekcemi. Z nich se vždy něco slušného na stromeček k pověšení našlo. Zbylé kilo „neslušných“ pokroutek pak putovalo do špajsky, kde čekalo na svůj čas. Ten přišel kolem Velikonoc, které jsme pravidelně trávívali s ženou a dětmi na Horních Mísečkách. Každý, kdo šel na sjezdovku anebo na běžky, vyfasoval tak dvě-tři figurky, které vždy pořišly vhod k doplnění rychle spalovaných kalorií, a věřte, že se to za ten týden snědlo všechno! Ale to už byla jiná kapitola…

Psáno v Praze na Lužinách dne 9. prosince 2014

Tomáš Procházka
15. 5. 2025

Od pátku probíhá hokejové mistrovství světa (MS).

Vladimír Karpenko
15. 5. 2025

Dějiny se přepisovaly již ve staré Číně.

přečetl Panikář
15. 5. 2025

Univerzity už nemají zájem o svůj původní účel.

Lubomír Stejskal
15. 5. 2025

Hrozí osamostatnění Alberty?

Jan Ziegler
15. 5. 2025

Stalin zradil Vlasova a stvořil vlasovce.

Aston Ondřej Neff
12. 5. 2025

Jenom ANO a STAN jdou do voleb jako samostatné subjekty.

Aston Ondřej Neff
13. 5. 2025

Po čtyřiceti letech si lidé chtěli užít radosti „nevolit‟.

Aston Ondřej Neff
14. 5. 2025

Chystaná smlouva s Korejci mohla být nepopiratelný úspěch

Aston Ondřej Neff
15. 5. 2025

O co jde vládní sestavě v předvolební kampani?

Stanislav Křeček
12. 5. 2025

Demonstrativně slavíme v části republiky osvobození

ndr Jindřich Göth
15. 5. 2025

Ve švýcarské Basileji odstartovalo ve 21:00 druhé semifinálové kolo soutěže Eurovision Song Contest...

Lidovky.cz, ČTK
15. 5. 2025

Dvěma duely pokračuje program stockholmské skupiny A na hokejovém mistrovství světa. Zatím...

Lidovky.cz, ČTK
15. 5. 2025

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila Slavii Praha v souhrnu pokutu 180 tisíc...

Josef Kopecký
15. 5. 2025

V nabitém sálu jihlavského kina Dukla zahájil ve čtvrtek premiér a předseda ODS Petr Fiala...

Lidovky.cz, ČTK
15. 5. 2025

Čeští házenkáři se na lednovém mistrovství Evropy v základní skupině C utkají s obhájci zlata z...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz