11.5.2024 | Svátek má Svatava


UDÁLOSTI: Z posledních dnů

12.6.2007

Pátek 8. června
Summit G8 se dohodl na tom že do roku 2050 sníží emise skleníkových plynů celosvětově o polovinu. Závaznost tohoto slibu není jasná. Podstatné je, že s ním souhlasili Američané, kterým se přičítá všechno zlo na světě. Kdyby Američané snížili počet emisí o 0,01%, podle antiglobalistů množství emisí klesne celosvětově o 200%. Závaznost slibu je u všech, co se na tom dohodli, nejasná. Druhá zásadní věc je Putinova nabídka Bushovi zbudovat společnou rusko-americkou protiraketovou základnu v Ázerbajdžánu. Této problematiky se týká naše dnešní glosa. Celé setkání proběhlo za spoluúčasti kraválistů z celého světa. Islámští teroristé už dlouho nezorganizovali v Evropě žádný pořádně krvavý masakr. Pak antiglobalistům na nějakou dobu vždycky dojde elán.

Nejvyšší státní zastupitelství se rozhodlo odebrat případ vicepremiéra Čunka okresnímu zastupitelství v Přerově a přidělit ho do Jihlavy. Změní se i policejní vyšetřovatel případu. Případ je teď v takovém stavu, že by asi bylo nejlepší, kdyby ho převzala Poslanecká sněmovna a rozhodla o vině a výši trestu hlasováním. Čunka de fakto (nikoli ovšem formálně) udala osoba, která s ním má zjevně nevyřízené účty. Neexistují žádné přímé důkazy. Zároveň Čunek nedokázal přesvědčivě vysvětlit, kde vzal peníze, které údajně pocházely z úplatku. Jak má mít po tom po všem člověk důvěru ve vyšetřující orgány?

Poslanci Melčák a Pohanka dostali dopisy, v nichž jim někdo vyhrožuje smrtí. Když chce někdo někoho zabít, nepíše mu o tom předtím dopis.

Postkomunistické odbory připravují na 23. června velký turistický zájezd do Prahy spojený s demonstrací proti vládní reformě. Pro výletníky budou přistaveny zvláštní vlaky. Zpráva se nezmiňuje pouze o výši kapesného. Bude se asi lišit případ od případu.

Máme vládu, která si netroufá hrát vyrovnanou partii na evropské šachovnici a stále hledá někoho s velkou sukní, pod kterou by se schovala, píše hrdě místopředseda PS Zaorálek v dnešním Právu. To je nezodpovědné plácání. Malá země si musí hledat spojence, a to spojence vlivné a silné. To dělal Masaryk v roce 1918. Není jeho vina, že ti spojenci pak selhali. Totéž dělal Beneš za druhé světové války. Jen si vybral úplně špatně. Spojence potřebujeme. Mít silného a solidního spojence je fajn.

Sobota 9. června
Nejvyšší státní zástupkyně Vesecká odebrala případ vicepremiéra Čunka přerovskému žalobci Obstovi a svěřila jej Arifu Salichovi do Jihlavy. Ten vzápětí kauzu předal policii v Českých Budějovicích. Opozice běsní a žádá po premiérovi a ministru spravedlnosti vysvětlení. Poslanci KSČM a ČSSD odešli ze zasedání PS a hodlají se schůze zúčastnit až v úterý. Protože odešel i předsedající Filip, bylo nutno schůzi přerušit. Bývalá nejvyšší státní zástupkyně a nynější stínová ministryně spravedlnosti ČSSD Benešová tvrdí, že Vesecká není kompetentní k tomu, aby udělala takové opatření. K případu se vrátíme.

Jiří Paroubek přivítal návrh prezidenta Putina na společnou americko-ruskou raketovou základnu USA v Ázerbajdžánu. Bylo by to podle něho „ideální“. Je jen rád, že by se zbavil problému, nebo už se ČSSD zcela jednoznačně orientuje na Rusko? Američané se ovšem údajně nehodlají plánu zřídit základny v ČR a Polsku vzdát, jen nevylučují zároveň přijetí ruského návrhu. I k tomuto problému se vrátíme.

Senát, jak se dalo očekávat, schválil zřízení Ústavu pro studium totalitních režimů. Nechápu, proč u nás máme studovat německý totalitní režim, jednak to není náš problém a jednak je už prostudován až až. Taky jen úplný šílenec může tvrdit, že jsme k tomu, abychom se stali součástí Hitlerovy říše, sami přispěli tím, že jsme sdíleli nacistickou ideologii nebo něco jí podobného a vzývali Hitlera jako spojence. Náš problém je naše pobývání v ruském komunistickém impériu a v nedůstojném způsobu, jakým jsme k tomu sami přispěli a přispívali. Nemáme v tom vůbec jasno, o čemž svědčí i peripetie zřizování právě vzniklé instituce, a velmi pochybuji, že nám v tom pomůže nějaký ústav. Podle toho, co píše dnešní Právo, se navíc při projednávání návrhu zákona v Senátu odehrála nesmyslná diskuse: jeden místopředseda (Pithart) si naříkal, že z návrhu je vypuštěno zkoumání období 1945-8, což není pravda, a druhý (Liška) tvrdil, že to období nebylo poznamenáno komunistickou totalitou, což taky není pravda.

Alexandr Kramer vytýká v rozhovoru vicepremiéru Vondrovi jeho poznámku o tom, že pokud odmítneme americkou radarovou základnu, budeme možná muset znovu zavést povinnou vojenskou službu. To je samozřejmě nesmysl, odmítnutí základny znamená odmítnutí amerického spojenectví a vstřícné gesto vůči Kremlu. V situaci, kdy bude ČR – navzdory všem historickým zkušenostem - jako prodejná děvka kroutit zadkem před Putinem, jí žádná povinná vojenská služba nepomůže.

Kritik vládních reforem poslanec KDU-ČSL Hovorka, jak píše MfD, podpořil před časem komunisticko-socialistický návrh na referendum k americkému radaru a v minulém volebním období hlasoval proti vyslání polní nemocnice do Iráku a vojenské jednotky do Afghánistánu. MfD jej kvůli tomu v titulku nazývá „neřízenou střelou“. Myslím, že je to vůči němu velmi nespravedlivé.

Polský ministr Sczygło prohlásil, že pokud Američané budou souhlasit s ruským návrhem na zřízení základny v Ázerbajdžánu, potvrdí tím, že „žádné rozhodnutí týkající se této části Evropy se nemůže odehrát bez tichého svolení Ruska“. To je velmi přesná formulace. V Rusku se bude rozhodovat i o tom, jaké pomníky smíme mít a jaké ne.

Jinak trochu závidím Václavu Klausovi. Žije v jiném, bezstarostném světě: teď ho například nejvíc trápí, že světoví politici chtějí rozhodnutím o snížení emisí potlačit lidskou tvořivost. Problém hodný politizujícího důchodce. Škoda jen, že je ještě k tomu prezidentem.

Ministr Schwarzenberg prohlásil v rozhovoru pro MfD na adresu Jiřího Čunka: „Nemohl bych sedět ve vládě s člověkem, který je obžalován z trestného činu.“ Myslím si sice, že pan Čunek už dávno ve vládě z vlastního rozhodnutí sedět neměl, ale ne jako „sprostý podezřelý“, nýbrž z čistě politických důvodů, kvůli tomu, že zbytečně poskytuje argumenty opozici. Kvůli tomu, že je obviněn, není ještě prašivý.

Taktéž v Mladé frontě Dnes drtí ministryni Parkanovou (v souvislosti s písničkou o radaru) paní Ciglerová. Dává jí otázky jako „řekla byste tedy, že jste spíš na straně Ameriky než Evropy“ – jde snad o totéž jako „fandíte Spartě nebo Slávii“? Dá rozum, že nikdo nefandí zároveň Spartě a Slávii. Je to s Evropou a Amerikou stejné? A dále: „Neměla by ministryně obrany udržovat trochu vyšší intelektuální úroveň než táborové cajdáky?“ Ministryně obrany se má starat o obranu ČR. Její případná záliba v cajdácích jí v tom nemůže nijak bránit, je z hlediska tohoto jejího poslání irelevantní. Spousta nejhnusnějších masových vrahounů Třetí říše (např., pokud se dobře pamatuji, Reinhard Heydrich) měla vytříbený hudební vkus a zálibu v klasice.

Ve světě se dnes vzpomíná výročí šestidenní války z roku 1967. Spousta chytráckých generálů po bitvě (např. Jan Fingerland v Mladé frontě Dnes) dává dnes Izraeli hraběcí rady, co měl tenkrát a od té doby dělat a co ne. Já si pouze s velkou radostí vzpomínám na nepříčetný vztek českých komunistických tajtrlíků: bylo krásné vidět je jednou v nedbalkách a bezmocné (dnes už jsou zase na koni). Spolu s kubánskou krizí to byl jeden z vrcholných zážitků mého mládí. Izraelci se dokázali brilantně ubránit proti stamilionové arabské mase s ruským obrem za zadnicí. Člověk by řekl, že něco takového se může stát jen v pohádce.

Pondělí 11. června
Rusové využívají své nabídky ohledně společné základny v Ázerbajdžánu k tomu, aby na Američany intenzívně tlačili: přestaňte jednat s Polskem a ČR. O to jim jde. Naštěstí se zdá, že ministryně Riceová pro to má málo pochopení.

Předseda ČSSD Paroubek obvinil senátora Štětinu, že „tlačil na státního zástupce Obsta“ ve věci vicepremiéra Čunka tím, že poukazoval na jeho údajnou problematickou minulost (vazby na StB). Tím prý nepřípustným způsobem ovlivňoval vyšetřování. Pan Paroubek má opravdu svérázné představy o svobodě kritiky (zvlášť, když se ta kritika nějak týká i jeho). Bylo by velmi dobré, kdyby nedostal větší prostor k tomu, aby je prosazoval v praxi, mohlo by to u nás za chvíli vypadat jako v Bělorusku. Protože jsem po sedmašedesáti letech prožitých v této zemi poměrně skeptický, myslím si však, že ho nakonec dostane.

Případ Jiřího Čunka nyní dospěl do toho stádia, kdy není vůbec nic jisté, kromě jednoho jediného: jak to opravdu bylo s tím úplatkem, se už nikdy nikdo nedoví.

Jan Kasal chce bojovat proti dětskému pornu a násilí na internetu jeho regulací. To je dílem drzost, dílem neproveditelné (aspoň zatím). Regulovat internet proti dětskému pornu a násilí znamená vykročit k jeho regulaci obecně. Dětské porno je odporná záležitost. Kdo ale bude rozhodovat, co ještě je násilí a co ne, co je násilí „přípustné“ a co „nepřípustné“? Technické zkušenosti lze nasbírat na Kubě, v Íránu, ve Vietnamu a v ČLR. Komunisté návrh zbožného klerikála nadšeně podporují. Připravuje se pan Kasal na příští koalici? A je to z jeho strany jen indolence nebo promyšlená koncepce?

Lucie Bílá ozdobila svou přítomností pietní akt v Lidicích. K věci se vrací naše dnešní glosa.

V Mladé frontě Dnes citují výrok ministra Schwarzenberga: „Jsem dnes jako v pohádce o třech sudičkách. Přišla první sudička a řekla mi: Budeš doma v překrásném kraji Povltaví. Přišla druhá: Budeš mít majetek v čarokrásné alpské krajině s čarokrásnými jezírky. A přišla třetí a říká: A budeš mít z toho hovno.“ Na rozdíl od MfD, která je ironizuje, se mi ministrovo vyznání velmi líbí a v podstatě mu věřím.

Zvláštním případem hejtmana z Kopníku je válečný veterán Horal, který proslul zejména instalací Benešova pomníku ve svém hotelu v Českém Krumlově. Vydával se jednak za ljotčika, jednak za plukovníka, ačkoli byl ve skutečnosti tankista a svobodník. Tvrdí, že viníkem jeho neštěstí je současné vedení (nebo velení?) České obce legionářské. A povýšen nebyl proto, že se prý popral. Pokud je ovšem pravda, že bojoval u El Alameinu a u Dunquerque a byl zraněn (tj. pokud to není ta samá pravda, jako že je ljotčik a plukovník), nechápu, proč se v tom roji hvězdiček, který se u nás po převratu snesl, na něho taky nějaká nedostala (přestože jeho sympatie pro Beneše jsou mi z duše odporné).

Další události komentovány na www.bohumildolezal.cz
Publikováno s laskavým svolením autora.