11.5.2024 | Svátek má Svatava


POLITIKA: Zelení se bez Čunka neobejdou

13.4.2007

Již více než měsíc útočí v nepravidelných intervalech předseda Strany zelených na lidovce a jejich předsedu Čunka s výzvami na odchod do ústraní. V poslední době místopředseda vlády použil tvrdší kalibr a začal vyhrožovat odchodem zelených z vlády. Zelení nechtějí sedět s Čunkem u jednoho vládního stolu. Nechtějí, ale budou muset. Nevěřím v takovou naivitu představitelů zelených a nevěřím, že by si Martin Bursík neviděl ani na špičku nosu.

Právě předseda zelených Bursík ví mnohem lépe a s většími podrobnostmi o tom, jak jsou lidovci rozděleni na Čunkovce a Kaluskovce a jaký souboj o pozice se vede mezi těmito dvěma křídly. To, že se zatím nebyli schopni lidovci rozhodnout, jak budou nadále nakládat s obviněným předsedou, dokazuje, že ani jedno křídlo v lidové straně nezískalo rozhodující moc. Při odchodu Čunka z vlády se tedy lidovci v parlamentu rozštěpí a část z nich (Kalouskovci) budou i nadále podporovat vládu ODS a někteří poslanci v parlamentu budou následovat svého předsedu Čunka a přejdou do opozice.

Koalice disponuje pouze 100 hlasy a ztráta každého jednoho koaličního poslance je fatální. Jiné alternativy koalice jsou zcela jistě možné, ale obtížně představitelné. Jediná možná a pravděpodobně průchodná varianta je velká koalice ODS a ČSSD. Představa, že koalici ČSSD a komunistů podpoří někdo další (lidovci, zelení), je z říše pohádek a Kalousek by mohl vyprávět, když se to pokoušel jenom naznačit. Pokud je strategickým záměrem Strany zelených vytvoření prostoru pro velkou koalici, pak jsou kroky jejich předsedy pochopitelné. Jenže to je přesně to, co zelení nechtějí.

Takže si zelení musí ujasnit, co je cílem jejich politiky. Buď odstranit Čunka, ale s tím padne i jejich účast ve vládě, jejich ministerstva a jejich dosazené persóny v úřadech státní správy, nebo mají mlčet a čekat, jak si to vlastně lidovci vyříkají. Nepochybuji, že Martin Bursík a další jeho blízcí spolustraníci toto vědí, ale nejednají tak. Vábivé mikrofony před ústy přímo nutí vyslovovat kategorické soudy a nutí mluvit o morálce. Zelení v čele s Bursíkem snadno takovým svodům podlehli. Na babičky z Orlických hor to zabírá. Pochybuji, že městský, převážně mladší a vzdělanější elektorát zelených se dlouho nechá vodit za noc ušlechtilými gesty bez konkrétní náplně. Již brzy bude muset Martin Bursík a s ním i jeho suita ta ušlechtilá slova dokázat a naplnit skutky, a tedy rozbít koalici, odstoupit z vlády a ztratit všechny pozice. Pro nejmenšího koaličního partnera s nestabilními voliči to bude znamenat pouze jedno. Strana se ponoří do klinické smrti bezvýznamné opozice s ústavní většinou ODS - ČSSD. Jsou na rozcestí. Buď budou za populisty, kteří nedrží svoje silná slova a veřejné proklamace jsou pro ně bezcenný cár papíru, nebo zmizí v bezvýznamné opozici bez naděje další 3 roky hlasitě štěknout na vládu.

Institut evropské demokracie
člen republikové rady SNK ED