12.5.2024 | Svátek má Pankrác


POLITIKA: Výborná zpráva pro ČSSD

7.11.2005 18:09

ODS má velký rezervoár politických talentů v regionech a na radnicích velkých měst. Naneštěstí je „zašpuntovaná“ na centrální úrovni, kterou kontrolují politici, kteří se v průzkumech veřejného mínění vcelku po právu umisťují na spodních příčkách popularity. Jejich hlavní charakteristikou je zakyslý negativismus.

Martin Říman se proslavil především tím, že hlasoval v referendu o vstupu do Evropské unie proti vstupu. Ať už si celostátní předáci ODS myslí cokoliv o dalším směřování Unie, většina průměrných občanů si už spočítala, že dynamický hospodářský růst země v posledním roce by se bez EU jaksi…nuže nekonal. I proto stále větší počet lidí vyjadřuje s členstvím České republiky v EU spokojenost.

Vlastimil Tlustý je jiný případ. V jeho osobě hrozí ODS podobná blamáž, kterou si sociální demokracie zakusila se Stanislavem Grossem. Teď není řeč jen o pochybnostech obklopujících jeho finance. Jeho zápal pro pravicový radikalismus působí dnes stejně přesvědčivě, jako působil jeho zápal pro komunismus, když byl ještě členem KSČ. Nikdo neztělesňuje dnešní pravicový „oportunismus“ mnoha členů ODS, kteří si před revolucí zadali s komunismem, lépe než Tlustý.

Předáci ODS mohou denně vysílat varování o nastávajícím spojení ČSSD s komunisty, ale dokud bude páteř jejich „antikomunismu“ a ekonomického radikalismu tvořit Tlustý, má Paroubek vyhráno. Mnoha občanům musí vrtat hlavou, proč právě Tlustý je favoritem Václava Klause.

Strana, která nedokáže veřejnosti prodat skutečnost, že zásluhou talentovaných politiků vládne ve třináctí ze čtrnácti krajů a má pod kontrolou radnice všech větších měst, si nezaslouží než prohrát celostátní volby. Je totiž jisté, že průměrnému středovému voliči naskakuje husí kůže při pomyšlení, že by v příští vládě seděli Vlastimil Tlustý, Martin Říman, Ivan Langer nebo Jan Zahradil.

Kdyby Mirek Topolánek - ač sám přišel z regionální politiky - strávil více času tím, že by se po svém zvolení do čela ODS snažil distancovat od těchto pohrobků Klause, než tím, že propagoval nulovou toleranci vůči ČSSD, mohl si dnes skutečně brousit zuby na úřad premiéra. K jeho vlastní škodě s touto skupinou splynul a přijal její slovník. Pokud ODS volby prohraje, bude spolu Klausovými pohrobky smeten regionálními lídry.

Webová stránka Jiřího Pehe

Jiří Pehe