1.6.2024 | Svátek má Laura


POLITIKA: Udělejte si uzly na kapesníku

6.2.2006

Uzel na kapesníku se zpravidla dělá proto, aby člověk na nic podstatného nezapomněl. Dnes by si uzel na kapesníku měl udělat každý volič a do doby voleb do Poslanecké sněmovny by se na ten kapesník měl každý den ráno podívat. Premiér Paroubek se velmi rozčiluje, že jsem jeho i ostatní členy vlády ČSSD nazval bandou loupežníků.

Já a můj stranický kolega Martin Říman jsme odešli na protest z vyšetřovací komise Unipetrolu. Pro připomenutí a první uzel: komise vyšetřila, že bezdůvodné vyřazení tří účastníků privatizace Unipetrolu vedlo ke snížení ceny pro stát. Vláda tyto účastníky vyřadila přesto, že jí to nedoporučili ani poradci, ani odborná řídící komise pro tento účel sestavená vládou. Dokonce ani z osudového zasedání vlády není žádný zápis a ministři, kteří se ho zúčastnili, si na nic nemohou vzpomenout. Odhad způsobené škody je minimálně pět miliard.

Dále: ředitel úřadu vlády premiéra Paroubka pan Doležal si řekl o pět na stole v českých, komise pro Unipetrol to konstatovala jako fakt a český premiér na tom nevidí nic divného, to, že ho odvolal, asi stačí, policie ani státní zastupitelství nekoná. Komise pro cenné papíry šetřila cenu pro povinný odkup PKN Orlen od sto tisíců akcionářů s tím, že v době rozhodování komise poradce premiéra Paroubka pan Šrámek navštívil šéfa KCP pana Holmanna a dozajista nic neovlivňoval. Komise následně zasedala v pátek a dokonce nad poměry českých úředníků ten samý den večer rozhodla ve prospěch PKN Orlen. Vyšetřovací komise tohoto svědka nevyslechla. S tímto postupem nesouhlasila zodpovědná osoba na KCP. Dokumenty o posuzování této kauzy a ani tento svědek nebyl vyslechnut. Za kolik uzlíků to je, si čtenář rozhodne sám.

Ministr financí Bohuslav Sobotka navrhuje prodat dluhy po IPB v hodnotě jedenácti miliard za jednu korunu ČSOB. Za ministerstvo financí vystupují advokáti právní kanceláře Jansta, Kostka a spol. Vzhledem k tomu, že pan Jansta je jeden z nejbližších spolupracovníků premiéra Paroubka, jistě jej informuje o připravované ztrátě státu ve prospěch ČSOB.

Je smutné, že musíme neustále věnovat pozornost takovýmto skandálům, místo abychom se věnovali řešení problémů občanů České republiky. Zatím to nejde jinak. Premiér Paroubek vytváří dojem, že všechno takto zdědil po jiných sociálních demokratech, ale je již jasné, že někde věděl a někde dokonce sám řídil. Jde o výše zmiňované kauzy Unipetrolu, kde se sám aktivně účastnil, a ČSOB a ministerstva financí na jedné straně versus Česká konsolidační agentura na straně druhé, kde jde minimálně o jedenáct miliard korun českých.

Pravdivá slova o loupežnících

Pan Paroubek používá zastírací techniku, kde problematický jedinec ČSSD je přinucen rezignovat, a tím se naoko ČSSD očistí a Paroubek se může tvářit jako nositel politické morálky. Nic se ovšem dál neděje. Nejtrapnější je to v kauze Doležal a pět na stole v českých, kde premiér Paroubek na jednu stranu proklamuje, jak okamžitě toho člověka propustil, a na druhou stranu jej v televizi obhajuje, že neví, za co by si o to měl Doležal od Spyry říci. To, co neví předseda vlády, ví dnes každý občan České republiky.

Trestní řád hovoří jasně a jediní, kdo to dnes nevědí, jsou pánové Bublan, Paroubek a příslušný státní zástupce. Proto slova o bandě loupežníků platí nadále a budou platit nejpozději do momentu, než bude kdokoli z výše jmenovaných seriózně vyšetřen policií a postaven před nezávislý soud.

Občanská demokratická strana nemůže přistoupit na Paroubkovu hru, že trestné činy papalášů se budou řešit pouze rituálními odchody z politiky. To už tady bylo: Soudruhu, my tě chceme, my tě potřebujeme, ale teď to musíš pochopit a straně pomoci a odstoupit. My na tebe nezapomeneme.

Tak to přece v demokratické zemi nemůže fungovat. Každá taková zametená kauza poškozuje naši politickou kulturu a vyvolává odpor normálních lidí k politice obecně.

Občanská demokratická strana pravděpodobně až do voleb bude muset suplovat jak orgány činné v trestním řízení, tak práci státních zástupců, protože i to je úkolem opozice v zastupitelské demokracii.

Závěrem lze vyjádřit naději, že kapesníkové uzly mají i novináři, protože připomínají nesplněné sliby ČSSD snad dostatečně na to, aby je odradili od dalších nereálných slibů. Ale bez nereálných slibů nemůže sociální demokracie v žádném případě volby vyhrát.

Autor je poslancem, stínovým ministrem financí (ODS)

Vlastimil Tlustý