1.6.2024 | Svátek má Laura


POLITIKA: To už nechce klid!

26.7.2006

Nad českou politikou se opět začínají stahovat mračna v podobě hrozící kartelové dohody dvou po červnových volbách nejsilnějších stran. V poslední době slyšíme od vysokých představitelů ODS i sociální demokracie návrhy směřující k zavedení většinového volebního systému či k výraznému posílení většinových prvků. Je jejich zájmem opravdu funkční politický systém nebo se jedná o další ze způsobů jak ještě více posílit "na věčné časy" jejich vlastní pozici, tedy pozici velkých stran? Když se o to v době opoziční smlouvy pokoušeli Miloš Zeman a Václav Klaus jako tehdejší představitelé ČSSD a ODS, ještě zasáhl Ústavní soud. Nyní si s touto myšlenkou pohrává předseda ČSSD Jiří Paroubek a nápady, jak se zbavit malých stran, rozvíjejí třeba expert občanských demokratů Jiří Pospíšil či místopředseda ODS a pražský primátor Pavel Bém. Ten nyní zřejmě jen čeká na to, až šéfovi jeho strany Mirku Topolánkovi vyprší termín začátek srpna, který mu pro dojednání trojkoaliční vlády vyměřil prezident Václav Klaus, a jak se pak on sám pokusí dojednat s Paroubkem to, na co je zvyklý z pražské radnice - velkokoaliční dohodu.

Na semináři nazvaném "Svobodné volby nebo úřednická vláda", který v Senátu 19. července uspořádalo občanské sdružení e-Stát, vybízel Pospíšil k úvaze, zda mají být menší strany naporcovány po anglicku, francouzsku či italsku. Tedy buď podle zásady, že první na pásce bere jako ve Velké Británii vše již po prvním kole, i když nemusí mít většinovou podporu, nebo jako ve Francii, kdy první kolo vyřadí ty, kdo nemají alespoň 12,5 procenta, a rozhoduje se v kole druhém, či jako v Itálii, kde vítězný politický blok dostává bonus ke svému výsledku, aby měl jistých alespoň 55 procent křesel.

"Dovedu si představit, že vznikne utilitární dohoda, jež bude vymezena dočasným mandátem k předčasným volbám, která bude mít ambici volební systém změnit," řekl pak pražský primátor Pavel Bém o dva dny později v rozhovoru pro Hospodářské noviny (Nezávidím Topolánkovi tuhle situaci, 21. 7.) a naznačil, že možnou dohodu největších stran o zničení konkurence ovlivní výsledek senátních voleb. To, zda se ODS spolu s ČSSD podaří získat ústavní většinu. Ve Sněmovně, kde disponují dohromady 155 křesly, ji už nyní mají.

Velmi výrazně to zvyšuje význam podzimních voleb do třetiny senátních obvodů. Menší politické strany by měly důrazně protestovat proti snahám změnit volební systém na většinový a bránit se tomu, aby byly "zašlapány" do země. Svět není jednobarevný ani dvoubarevný a pestrost názorů obohacuje život a tedy i politiku.

Již jednou se menší politické strany dokázaly spojit ve Čtyřkoalici, aby účinně bránily politickému kšeftu, který by je vyřadil ze hry. Bez ohledu na to, že se Čtyřkoalice kvůli vnitřním rozporům později rozpadla, svého hlavního cíle - zabránit vzniku "dvoubarevné demokracie", jak o ni usilovali Zeman s Klausem - dosáhla.

Pro menší politické strany by tak i současné pokusy dostat do hry většinový volební systém měly být pobídkou, aby se nenechaly tak lehce zničit a spojily se. To už nechce klid! Základem obrany proti touze části občanských a sociálních demokratů ovládnout bez omezení českou politiku by přitom podle mého názoru mohla být dohoda křesťanských demokratů a Strany zelených o společném postupu v senátních volbách. Tedy dvou demokratických stran, které získaly důvěru voličů, aby je zastupovaly v Poslanecké sněmovně a nyní spolupracují i na vytvoření pravozelené koaliční vlády. Spolu reprezentují zájmy 723 193 voličů, kteří jim odevzdali hlas v letošních volbách do Sněmovny. Chtějí snad někteří politici vyřadit téměř třičtvrtě miliónů voličů i s jejich názorem ze hry?

zastupitelka za KDU-ČSL na Praze 12

Daniela Rázková