11.5.2024 | Svátek má Svatava


POLITIKA: Tluchoř jak Tlustý

5.9.2012

Ješitnost a sebestřednost

Petr Tluchoř, bývalý předseda poslaneckého klubu ODS, se jednoznačně postavil proti návrhu na zvýšení DPH. Argumentuje programem ODS, předvolebními sliby a bůh ví čím ještě. A za jeho zády se usmívá starý lišák Václav Klaus, jak že to zase v ODS pěkně "rozvařil". A ČSSD dala jasně najevo, jak by "řešila" schodek rozpočtu. Vyššími přímými daněmi v podstatě všech zaměstnanců (nic jiného totiž progresivní zdanění příjmů neznamená), vyššími firemními daněmi a vyšším zdaněním hazardu. Plán ČSSD tak představuje zvýšení přímých daní, což naprostá většina ekonomů (ne těch pod vlivem Václava Klause) považuje za chybu, protože přímé daně s progresí u daně ze mzdy trestají úspěšné. Vyšší podnikové daně mohou nahrát vyšší nezaměstnanosti a vyšší zdanění hazardu je z globálního pohledu české ekonomiky téměř méně než málo. Pouze se to "hezky" poslouchá.

Jak z výše uvedeného vyplývá, vládnímu návrhu oponuje socialistická víra v "lepší" přerozdělování. Za této situace Tluchoř vytahuje kartu Václava Klause coby budoucího předsedy ODS a brnká na strunu pravicové zásadovosti. Jiný odpadlík z ODS, poslanec Michal Doktor, vyzývá vládu k dalším úsporám. Jak je bohužel v těchto případech obvyklé, někdejší "ekonomický expert" ODS neříká, kde by ještě škrtal. Pochopil bych, kdyby chtěl dalekosáhlé škrty v sociálních dávkách, ale to je "citlivé" téma, a tak jenom mlží.

Výše zmíněný Petr Tluchoř jako by přes kopírák přijal roli rovněž bývalého předsedy poslaneckého klubu ODS Vlastimila Tlustého, kterého mimochodem nahradil právě Tluchoř. Ztráta pocitu mocného a ramenatého podobně jako u Tlustého vedla i u Tluchoře ke ztrátě loajality, pokud vůbec nějakou měl. Jak je to ostatně dávno, co se tiskem probíralo jeho angažmá v tak zvaném rozkolu ve VV, potažmo jeho styky s Kristýnou Kočí? To vše se nyní snaží Tluchoř přebít tím, že potopí vládu jím nenáviděného premiéra, který mu "vzal poslaneckou hračku, klub ODS".

Současně je nad slunce jasné, že výsledek voleb roku 2010 byl jakousi podivnou výchylkou, která na okamžik zamlžila pohled na českou politiku jakýmsi "kroužkovacím" zázrakem. Nic takového nenastalo. Do sněmovny se opět dostali obyčejní smrtelníci se svými obyčejnými vlastnostmi. Vrcholu politického veletoče jistě dosáhly VV. Pokud dnes posloucháme Radka Johna, jak spílá vládě, kde se více než rok vyhříval v pozici ministra vnitra, je to vrcholně trapné. Stejně tak i počínání Petra Tluchoře, který moc dobře ví, že v ODS skončil, a svůj pád chce skrýt za "zásadovost". A jen tak na okraj, případný návrat Václava Klause do čela ODS by pravděpodobně ODS definitivně pohřbil někam k oněm pověstným pěti procentům.