Čtvrtek 23. 5. 2024Vladimír polojasno10 °C

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

  • Příspěvků: 17
  • Poslední: 5.9. 2012 18:09
  • Řadit dle: vláken
  • času vložení
L. Severa 5.9.2012 18:09

Malá poznámka

Ti zhrzení jsou většinou pomstychtiví, někdy i za cenu vlastního pádu. Myslím, že jeden z prvních byl poslanec ČSSD Vágner. Vždycky si najdou nějakou  výmluvu jak jít proti své straně.

J. Kanioková 5.9.2012 15:17

Ze zvyšování daní hlava nebolí. Tedy toho, kdo je zvyšuje - Portugalsko

Portugalská vláda po volbách loni v létě nastartovala ozdravný program a v zájmu podpory své země udělala vše, co jí trojka (Evropská komise, Evropská centrální banka a Mezinárodní měnový fond) eufemisticky řečeno „doporučila“. Jenže podle nových čísel je jasné, že Portugalsko nemá šanci požadovaných výsledků dosáhnout.

Veřejné výdaje sice klesly více, než trojka požadovala – ale daňové příjmy klesly ještě výrazněji i přes navyšování sazeb většiny daní. Klesají tak výnosy z vyšší DPH, klesají výnosy z vyšších přímých daní, klesají výnosy ostatních daní nepřímých.

Příklad Portugalska velmi jasně ukazuje, že zvyšování daní opravdu není v evropských poměrech cestou, jak léčit veřejné finance. Mnohem důležitější je ale portugalské připomenutí toho, že výrazných úspor lze dosáhnout omezením rozbujelé státní správy – a jak bohužel ukazuje nedávná česká zkušenost, tuhle cestu nikdo prosazovat nechce.

http://jdem.cz/v4e66

I. Kudrnová 5.9.2012 14:44

Zase špatně myslíte

Je to opravdu vidět, že  ekonomika  není vaše parketa. Po roce 2000 se dostali do ODS lidé, kteří tam viděli zajištění funkce  a zapomněli, proč ODS vůbec vznikla, kdo ji založil a proč. ODS vznikla hlavně proto aby lidé sami mohli svobodně podnikat  a řídit si sami  své  soukromé životy

Třeba pan Benda se tam dostal po haluzi jen proto, že jeho tatínek byl  v ODS a on bude vykládat, že pan  Klaus už  není  značka jeho ani ODS. Ale lidé pořád volili ODS hlavně kvůli panu  Klausovi, zakladateli ODS. Když zklamal pan Topolánek, tak pořád ještě mysleli, že pan Nečas to urejduje, ale na jednoho člověka je to strašně moc, ten tam byl sice od začátku ODS, ale neměl nikde podporu, víc dal na to, že když udělá nějaký nový úřad, tak se věci vyřeší, ovšem špatně. Vžyť to dodnes vidíte. Pracovníci  státní i  obecní stále ještě na hodně místech pracují  jen v pondělí, středu a možná pátek, všichni jsme doprošovatelé se  státních služeb.

Co udělali TOP 09 -  jenom  nám zhoršují podmínky, nařizují, vůbec se neohlížejí co chceme my. Prosazují poslechněte si pan Kalouska on  10 milionům obyvatelům  říká - budete dělat co já chci, jinak půjdeme pryč. Myslím si, když se to stane, tak určitě se pan Kalousek, pan Schwarzenberg, pan Gazdík, pan Drábek  jako poslanci  ze žádné strany do parlamentu  nedostanou. Lidé jsou tak strašně na ně naštvaní, že je vykroužkují.

J. Urban 5.9.2012 12:33

Pan Bartoň coby vizionář

už vidí Klause předsedou ODS... no, myslím, že ODS zabředla do takového hnoje a §raček, že i Klausovi už bude smrdět... a pokud Tluchoř, o jehož morálce vím své (tak jako o Tlustém), jen Tlustého kopíruje, nejde mu možná o míň než o premiérské křeslo. A to už se mu pak může zdánlivě vyplatit to nečasné trdlo zaříznout. Jenže tlusťoch se tehdy taky přepočítal :-)))

V. Novák 5.9.2012 11:45

Ekonomice nejvíc škodí a nezaměstnanost zvyšuje omezení poptávky.

Nějaké procento daní navíc by podniky samozřejmě unesly - ale omezení poptávky, musí řešit omezením výroby a tedy dříve nebo později i stavu zaměstnanců.

V důsledku kladné zpětné vazby se dále omezí poptávka a ekonomika se tlumí. Přirozeně že takové podniky zaplatí na daních ještě míň a jejich nezaměstnaní jak by smet.

A Kalousek jitrničku sežral...

V. Petrová 5.9.2012 9:44

Takovou snůšku pitomostí

jsem už dlouho nečetla. Zmotal jste, jak říkávala moje maminka, koše s opálkama ( oboji je pletené ), nebo, jak se dnes říká vznešenější, několik množin dohromady a každou z nich jste jen šmrncnul po povrchu, takže je to dokonalý nejedlý guláš. Klaus se samozřejmě vrátí do politiky, ale jestli do čela ODS, nebo většína ODS a další půjdou za ním, to se teprve uvidí. V každém případě je na to ještě trochu brzy, zatím bude ještě pár měsíců prezidentem a v nejhorší to budeme muset vydržet chvíli úřednickou vládou. Nejlepší by bylo doklepat to do konce funkčního období s Nečasovou vládou ( nebo aspoň ještě rok ) a to by měl Nečasovi někdo vysvětlit. Nebo to chce udělat Klausovi naschvál ? V každém případě je jasné, že zvýšení DPH na 90 % neprojde, tak by to měl Nečas odpískat a prosadit nezvyšování i proti vůli pana Kalouska. Když bude dělat  Kalousek velké brikule, tak ať ho odvolá a poradí se s Klausem, koho namísto ministra financí. TOPka a starostové to vydrží...  

I. Schlägel 5.9.2012 7:53

Že není kde škrtat?

Ale jděte. Nejen úředníky, ale celé vládní agentury a státní organizace bychom mohli vyvážet. Bohužel je pravdou, že vyvážet v podstatě není kam, v EU jich je také nadnormativní množství. Dokud však vláda neřízne do té stále bobtnající úřednické mašinerie, lépe se nám nepovede. Že je to operace bolestivá a na léta, o tom není sporu. Ale je už nejvyšší čas začít. Kdy, když ne teď, a kdo, když ne Vy, pane předsedo vlády. A pokud narazíte na mantinely, které Vám nastavili někteří spolustraníci s kmotry za zády, je potřeba hlasitě nazvat věci, osoby a události pravými jmény a podat demisi. Čest má člověk pouze jednu a pouze do té doby, než o ni přijde, v politice zpravidla definitivně.

P. Pruner 5.9.2012 7:51

nemáte pravdu

Pane autore, Vy se divíte kde by se ještě mohlo škrtat ? U nás je dle Nervu 492 státních organizací. Myslím, že zrušení 10% z nich bychom nepocítili. V rozpočtu 2013 pan Kalousek vedle nesmyslu o 1% růstu ekonomiky ještě plánuje navýšení státních zaměstnanců. Proboha, naopak použít princip - za odchozí nepřijímat nové a jejich plat rozdělit spolu s prací. Čím méně bude lidí nahoře, tím méně budou mít času vymýšlet zbytečnou administrativní zátěž pro ty dole.

Chtít spojit levicové zvyšování daní s hlasováním o důvěře vlády je hloupým nápadem, čekal bych ho tak od Sobotky. Je to ukázková vizitka vás pseudopravičáků.

Nedíval jste se včera na ČT24 z Vysočiny ? ODSka třetí s polovinou příznivců v porovnání k ČSSD. Mně to nevadí, beru to jako logický výsledek vládní politiky. Divím se, že to nevadí ani panu Nečasovi nebo Vám....

S. Ševeček 5.9.2012 7:37

Pane Bartoni

neříkáte si na virtually nick Gardnes?

J. Mannheim 5.9.2012 7:32

na hranici s ním!

"případný návrat Václava Klause do čela ODS by pravděpodobně ODS definitivně pohřbil někam k oněm pověstným pěti procentům" - takové rouhání si může někdo v ODS dovolit?

A. Špronglová 5.9.2012 7:01

Ješitnost a sebestřednost...?

Takových je určitě více, ale nikdo, doopravdy, doopravdy, ale doopravdy nikdo nemůže být sebestřednější a ješitnější než náš drahý a všemi milovaný VK (Velký Kormidelník).

D. Šimáček 5.9.2012 1:25

Sakra

proč by se měla pravicová (i když jen pseudo) vláda historicky znemožňovat zvedáním daní, když se tím můžou diskvalifikovat sosani?

P. Pavlovský 5.9.2012 4:56

Přesně tak!

Každý pravicově smýšlející poslanec teď stojí před dilematem: Zachovat se principielně nebo pragmaticky?

První řešení velí zvyšování daní odmítnout! Ovšem s vědomím, že do půl roku nastoupí vláda levice, která by "řešila" schodek rozpočtu. "Vyššími přímými daněmi v podstatě všech zaměstnanců (nic jiného totiž progresivní zdanění příjmů neznamená), vyššími firemními daněmi a vyšším zdaněním hazardu" (jenom to poslední by mi nevadilo, jako konzervativec  -nikoli liberál - bych nejraději hazard postavil na roveň tvrdým drogám).

Pragmatické řešení veli nepřipustit pád vlády, a tak ponechat Nečase a spol. ještě 2 roky vládnout, přičemž pak je stejně vystřídá levice.

Osobně bych samořejmě preferoval cestu principielní, ovšem s tím, že vláda padne teprve po té, co vstoupí v platnost účinnost zákona o "církevních restitucích" tak, aby už byl nevratný.

V. Vlach 5.9.2012 11:45

Re: Přesně tak!

Vy jste blázen!

J. Kanioková 5.9.2012 1:16

Kde by ještě škrtal ?

Tluchoře nemusím, ale rebelové mají pravdu! (Jestli za ni schovávají nějaké své křivdy či intriky, to nevím)

Ale ODS vždycky kandidovala se slibem snižování daní ! Kde je snižovat? Autore, vy sám nevidíte, jak šíleně se rozrostla byrokracie? Jak strašlivým způsobem narostla agenda, papírování, povolení, razítkování, kontrolování? Kolik zbytečných institucí existuje? Všimněte si, že jeden kontrolor vyvolává potřebu asi deseti "krmičů" kontrolora v kontrolovaných zařízeních. Významný aspekt.

Tato vláda, která si říká vláda rozpočtové odpovědnosti, zjistila několik velmi zajímavých věcí. Že vůbec neví, které instituce přímo z rozpočtu platí, proč je platí, co dělají a nakonec, že ani neví, kolik jich vůbec je.

Platí platy ekolog. právnímu servisu, ač ten žaluje převážně stát za jeho projekty silnic. Podílí se na mezinár. organizaci na zákaz lovu velryb, na ochranu Antarktidy a podobně. Tento stát jedná o míru a spolupráci v Helsinkách, o snížení stavů vojsk ve střední Evropě (všechny státy jsou v EU a mimo 1 i NATO, které je prosí, aby vojenské stavy a počty zbrojích systémů už nesnižovaly, jsou totiž všechny na čtvrtinových až desetinových stavech, než jim dohodnuté počty dovolují a ve výdajích na polovině toho, co slíbily, když do NATO vstupovaly).

Když shromáždila, kolik by mohla zrušením nadbytečných, a někdy i nesmyslných vydání ušetřit, tak se sešly návrhy z rezortů na úsporu jen těsně přes půl miliardy, přičemž to bylo převážně z obrany, půl miliardy. Všechny ostatní rezorty přišly na možnost ušetřit dohromady asi dvacet milionů. Dohromady to nebylo ani půl promile ze státních vydání. Je dobré si ověřit počty úředníků v devadesátých létech a nyní. I počty lejster a schvalovacích procesů tehdy a nyní. JE TO DĚS !!!! Ale oni radši zvýší daně...! Je to pro ně jednodušší, i když musí dobře vědět, že možná nevyberou ani tolik, co při dřívější sazbě, protože lidi budou šetřit a navíc kupovat za hranicemi...

V. Vlach 5.9.2012 11:50

Re: Kde by ještě škrtal ?

Na to je jenom jediný lék - zbořit vše a pomalu a jinak s jinými lidmi to postavit na zelené louce.

Bohužel jiná cesta UŽ neexistuje. Jinak je to boj o každý den, kdy tam ti lemplové a gauneři vydrží s tím, že ono to nějak dopadne.Ne. Musí se to zbořit a - světe div se - je to jediný konstruktivní způsob - i když to tak zkraje nevypadá.

R. Langer 5.9.2012 14:48

Re: Kde by ještě škrtal ?

Tak, Islanďany na ně, my se asi na nic nezmůžeme... :-(

Více už toho není