2.6.2024 | Svátek má Jarmil


POLITIKA: Sbohem, armádo?

29.9.2006

Čtrnáct dní před svou rezignací seškrtala minulá vláda obranné výdaje. Naprosto bezohledně.

1. Ministerstvo obrany je jediné, které má dlouhodobý plán a k němu tehdejší vládou přislíbené peníze, a to až do roku 2010. Koncepčnost byla ztrestána patnáctiprocentním škrtem. Ztratili jsme nejvíce ze všech resortů. Pro příští tři roky bude chybět přes 30 miliard.

2. Bez ohledu na již naplánovanou účast našich vojáků v zahraničních operacích: rok 2007 ještě jakžtakž zvládneme s pomocí okamžitých úsporných opatření. Otazník se vznáší nad roky následujícími.

3. Bez ohledu na naše sliby dané NATO a EU: dosud jsme byli schopni plnit závazky zvyšování kvality našich jednotek vyčleněných pro tyto dvě organizace. Pro příští rok je zásadně ohrožen projekt společné česko-slovenské jednotky pro EU, která má být schopna nasazení v roce 2009.

Momentálně je v sázce pokračování rozvoje armády. Ta se v posledních několika letech dokázala vzpamatovat z koncepčního tápání devadesátých let a uskutečnila kvalitativní skok vpřed. Utrpět může dobrá pověst naší země, jež je dosud považována za spolehlivého spojence. Pokud nám nebude vrácena do rozpočtu alespoň část odejmutých prostředků, mohl by obranný sektor koncem desetiletí hospodářsky zkolabovat.

Během pouhých dvou týdnů se nám podařilo nalézt řadu krátkodobých úspor. Máme ještě mnoho co zlepšovat v oblasti řízení a jsem přesvědčen o dlouhodobém hospodárném účinku zavedení moderních manažerských metod. Připravujeme organizační audit ministerstva.

Má-li mít naše země ozbrojené síly přiměřené její velikosti, zájmům a zahraničněpolitickým ambicím, je bezpodmínečně nutné, aby obrana získala zpět garance rozpočtového růstu, a to nejméně do roku 2012. V opačném případě skončíme s jakousi zbytkovou armádou, která nebude schopna pořádně splnit ani jeden ze svých základních úkolů: bránit území ČR, zachraňovat životy a majetek našich občanů při katastrofách a účastnit se zahraničních mírových misí.

MfD, 25.09.2006

ministr obrany ČR

Jiří Šedivý