14.5.2024 | Svátek má Bonifác


POLITIKA: Rizika státní služby

10.9.2012

S větším počtem zatčených a obviněných korupce automaticky nezmizí

I objevila se nad předsednickým pultem Poslanecké sněmovny ruka a napsala na stěnu Mene tekel ú-parsín, což bylo přeloženo jako "stejná diskuse jistě čeká mnohé z vás". Dementi následuje: žádná ruka se neobjevila a svoje pochmurné "mene tekel" vyslovil David Rath při repríze představení zvaného Taková ztráta imunity.

Repríza mívá jinou atmosféru než premiéra. I toto opakované představení pozbylo na dramatičnosti a také politické poselství Rathova projevu nemělo brizanci toho prvního. Narážka na to, že z korupčních peněz se financuje sociální demokracie, vyvolala velmi živou reakci a v zádech jistě zamrazilo politiky i jiných politických stran. Proti tomuto temnému mumlání je včerejší výrok, jak se říká na Žižkově, slabeso. Že klec může spadnout nad každým, to je v Česku obecně známá věc. Své by o tom mohl vyprávět někdejší ministr informatiky Vladimír Mlynář, který v jedné fázi svého soudního martyria vyfasoval od soudkyně Slepičkové pět a půl roku na tvrdo a nakonec by skončil jako Babinský, kdyby přestřelka mezi vrchním soudem a Nejvyšším soudem na jedné straně a nejvyšší státní zástupkyní Veseckou na straně druhé dopadlav Mlynářův neprospěch. Takže Rath má v tomto ohledu stoprocentní pravdu a jeho proroctví se určitě nesměje ani Alexandr Vondra, ani Vlasta Parkanová. V jejich případech dokonce opravdu nejde o nějaké neurčité mrhání státními prostředky.

Býti politikem na jakékoli úrovni je rizikové zaměstnání na úrovni pyrotechnika. Míra korupce je úděsná. V oboru výpočetní techniky, hardwaru a zejména softwaru vládne naprostá džungle. Zde mohou aféry propukat kdykoli. Ta poslední upoutala pozornost na primátora Českých Budějovic Juraje Thomu, který čelí hrozbě trestu až deseti let vězení, jelikož podepsal smlouvu o počítačovém vybavení, aniž ji předložil ke schválení radě města. Thomova aféra připomíná to, co potkalo Vladimíra Mlynáře. Ve složitém propletenci zákonů a předpisů je snadné najít skulinu a pak stačí zapáčit a zdánlivě neotřesitelný kolos je povalen. Hodně mohou napomoci spřátelení soudní znalci a obratní právníci.

Motiv kriminalizace Vladimíra Mlynáře nebyl nikdy potvrzen, nicméně mnohé indicie směřují jedním směrem. Mlynářovo usilování vedlo k racionalizaci státní správy a ke zprůhlednění její činnosti. To samozřejmě nebylo možné tolerovat a hodila se tedy jakákoli záminka k Mlynářově likvidaci. Co na tom, že Mlynáře soudně očistili. Útrapy s šikanou spojené mu nikdo nenahradí a hlavně – krysy ve státním podpalubí na neurčito odvrátily nebezpečí, že by se do jimi ovládaných prostor dostalo světlo.

Méně zřetelné jsou důvody útoku na Juraje Thomu. On sám se hájí poukazováním na konkurenční zájmy firem a osob. Ostatně i sám David Rath se hájí podobně. Prohlašuje se za státního vězně a za oběť policejních machinací, přičemž ministr Kubice ho prý používá jako předvolební trumf. Drama se odehrává i na druhém konci země. V Ústí zadržela policie náměstka ústecké hejtmanky Pavla Koudu v souvislosti s nejasnými smlouvami a nesrovnalostmi v dotační politice. Zdá se, že nemine týdne, aby policejní zakuklenci neodváděli do auta někoho z donedávna nedotknutelných.

Reakce na prvotní zatčení Davida Ratha byla z větší části pozitivní. Veřejnost konstatovala s pocitem úlevy, že policie začala konečně konat a že na udici se dostanou i velké ryby, třebaže Rath sám poukazoval na to, že je rybou střední, až podměrečné velikosti. Atmosféra se viditelně změnila oproti předchozímu stavu, kdy se nedělo takzvaně nic.

Ale máloco je tak pomíjivé jako pozitivní pocity. Nastala sezona trestních oznámení a jakmile je něčeho moc, ztrácí to cenu. Tak je tomu v Praze, kde vypukl skandál kolem vedení dopravního podniku. Ovšem nejsmutnější pohled je na vedení policie. Advokát odvolaného policejního prezidenta Petra Lessyho podal trestní oznámení na ministra vnitra Jana Kubiceho a viní ho ze zneužití pravomoci veřejného činitele, jelikož prý odvolal Lessyho nezákonně. Před půl rokem by to byla politická bomba a noviny by o tom psaly aspoň dva dny. Dnes to proběhne v klidu jako nepodstatná bagatela všedního dne.

Chmurné varování z včerejšího projevu Davida Ratha se jistě naplní, trestní oznámení jistě přistane na nejednom psacím stole a dost možná že imunitní výbor bude jednou držet nepřetržité služby. Jenže z pozadí se noří jiné temné varování.

Bez jasných, a tudíž nesporných výsledků budou mít rádoby očistné snahy orgánů státní moci opačný výsledek. Místo aby upevňovaly důvěru, budou ji podlamovat. To nebezpečí tu hrozí a bohužel přispívají k němu i nejvyšší představitelé státní moci neuváženými výroky a hlavně neuváženými činy.

LN, 8.9.2012