10.5.2024 | Svátek má Blažena


POLITIKA: Přítel Paroubek a bratr Ambrozek

27.4.2007

Nebývá příliš zvykem, aby politici stran vládních navštěvovali předsedy stran opozičních v jejich sídlech, nicméně proti tomu nelze nic namítat a už vůbec ne, pokud jde o schůzku bývalého premiéra s bývalým ministrem jeho vlády. Proto bychom se neměli podivovat ani nad tím, že si minulou středu zašel do Lidového domu popovídat se svým někdejším šéfem exministr životního prostředí Libor Ambrozek.

Přesto vzbudila tato návštěva u koaličních politiků pochopitelnou nervozitu, vždyť jejich plánovaná reforma závisí na hlasu každého poslance, a i novináři zaměřili nakrátko do Hybernské ulice svůj zrak a čela se jim zkrabatila přemýšlením, jakou čertovinu ti dva za zavřenými dveřmi pekli.

Protože ale expremiér zůstal skoupý na slovo a Libor Ambrozek prohlásil, že za Jiřím Paroubkem šel coby předseda Českého svazu ochránců přírody kvůli některým zákonům, s nimiž má problémy, a nikoliv kvůli reformě, novinářům nezbylo než o pravých důvodech jeho návštěvy jen spekulovat. Na nic převratného ale nepřišli - snad kromě dohadování, zda předseda ČSSD nechtěl Ambrozka přemluvit, aby "nedržel basu" s koalicí a při červnovém hlasování pro Topolánkovy reformy ruku nezvedl.

Zůstalo by patrně jen u těchto domněnek a vše by upadlo rychle do zapomnění, kdyby... kdyby deník Právo tuto středu nezveřejnil zajímavou informaci, která zavdává podnět k myšlenkám o jiném, mnohem závažnějším důvodu Ambrozkovy návštěvy v Lidovém domě. Zdůrazněme ale předem, že ani nyní nejde o nic jiného než o pouhou spekulaci.

Jakou důležitou novinku jsme se tedy dozvěděli, když ostatním novinám nestála ani za pár řádků, natož za komentář? Jde podle všeho o banalitu a časová posloupnost je samozřejmě čistě náhodná, přesto povinnost velí o záležitosti se zmínit:

V pátek 20. dubna, dva dny po schůzce s Paroubkem, vypovídal Ambrozek před soudem v kauze Biolíh.

Stejně jako vloni v květnu pohovořil pan Ambrozek i teď v soudní síni ve stylu "já nic, já muzikant" a popřel, že by měl cokoliv společného s korupcí, přičemž podezření na ni celý tendr na výrobu biolihu obestíralo a bylo kvůli němu zatčeno šest osob. Exministr vypověděl, že v záležitosti nikdy nic nevyjednával, ani nemohl nic slibovat, protože v té věci nemá potřebné kompetence a ... a basta fidli.

Jenže pan bývalý ministr má patrně hodně slabou paměť, jelikož to byl on a jedině on, kdo měl ve výběrovém řízení na výrobu a distribuci biolihu rozhodující slovo. To on podepsal rozhodnutí o vítězství firem, jejichž jména se kupodivu shodovala se seznamem uveřejněným o den dříve na stránkách Hospodářských novin, přestože vítězové měli být definitivně známi až v den Ambrozkova podpisu. A on to byl, kdo po sílící kritice o týden později navrhl celý tendr zrušit, protože záležitost zřejmě zapáchala korupcí až přespříliš. A proto byl tento lidovecký poslanec před soud předvolán.

Nám se tedy nyní nabízí další domněnka, proč bývalý ministr životního prostředí navštívil svého bývalého předsedu vlády. Jednoduše řečeno, můžeme se - ryze spekulativně, ovšem - domnívat, ža oba pánové spolu před pátečním soudem "ladili noty". Ona se totiž celá kauza točila a točí nejenom kolem křesťanských, ale hlavně okolo sociálních demokratů a vůbec kolem celého toho Spolku lihovarnických přátel Lidového domu.