2.6.2024 | Svátek má Jarmil


POLITIKA: Příliš dobra na cizí účet

30.9.2006

Sněmovna může odhlasovat vše, snad kromě proměny ženy na muže. Alespoň to tak na jaře připadalo tehdejší sněmovní většině ČSSD-KSČM, když přes odpor Senátu, prezidenta i krajů protlačila zákon nutící k proměně 140 nemocnic na neziskové. Jenže ani sněmovna nemůže vše; zastavil ji Ústavní soud.

Hlavní námitka soudců zní: Chtějí-li socialisté konat dobro, prosím - ale ne na cizí účet. Zákon zaváděl nemocnice, jaké nesměly zbankrotovat. Případné zisky zůstanou ve špitále, případně dluhy ať laskavě zatáhne majitel, především kraje. Na příkaz Davida Ratha by hejtmani plnili vládní příslib "bezplatného zdravotnictví v každém okrese", aniž by na to dostali jedinou korunu od státu. Asi tak jako socialisté zajišťují pomocí regulace nájmů "levné a dostupné bydlení" na účet obcí a soukromých majitelů domů.

Na Ústavní soud si nedávno stěžoval prezident Klaus, nyní se přidává David Rath: tribunál je prý "pod vlivem ODS". Nesmysl. Zákon byl tak špatný, že pro jeho zrušení hlasovalo čtrnáct z patnácti soudců včetně sociálního demokrata Pavla Rychetského; už jen kvůli neprůhledně sestavenému Rathovu seznamu 140 vyvolených neziskových nemocnic. Většina soudců se zřejmě emancipuje od "svého" prezidenta i "svých" stran.

Sebevědomý nález by však nestačil, kdyby přišel pozdě. Přeměna nemocnic měla nastat do 180 dnů od platnosti zákona, tedy na konci listopadu. Tentokrát Ústavní soud nepřišel s křížkem po funuse díky soudkyni-zpravodajce Vlastě Formánkové. Mnozí včetně tohoto listu měli o jejím jmenování pochyby. Sluší se přiznat, že svou pracovitostí je vyvrátila.

HN, 29.9.2006

Tomáš Němeček