4.6.2024 | Svátek má Dalibor


POLITIKA: Paroubkova změna stylu ČSSD ...

8.8.2007

... dle Dimuna a pak Němec nakonec

Pan Paroubek se před několika dny v blogu, který napsal pro Aktualne.cz, podivil nad tím, že někoho zarazil fakt, že „nový člen ČSSD pan Dimun“ přišel s návrhy na modernizaci ČSSD. Domnívám se, že daleko zajímavější informací než to, že pan Dimun je novým členem ČSSD, je jeho minulost. Je celkem pestrá. A je to celkem i na divení.

Pana Dimuna znám tak trochu od vidění, protože jsme oba studovali stejný obor (historii a politologii) na FF UK a pokud se nepletu, tak jsme byli i ve stejném ročníku. Ale opravdu jsme se mnoho nepotkávali, možná, že bych to za těch několik let spočítal na prstech jedné ruky a to bych ještě zřejmě dost rozšafně přeháněl. Myslím, že pro samou politiku pan Dimun neměl na studium a cokoli jiného ani čas. Ale to je jen podružnost.

Určitě více zaujme to, že mladičký Petr Dimun byl v té době příznivcem konzervativní strany ODA (Kalvoda, Kroupa.... pokud si už někdo nevzpomíná). A to ne příznivcem ledajakým, dokonce o této zaniklé straně napsal spolu s Milanem Hamerským monografii „10 let na straně svobody. Kronika ODA z let 1989-1999“ (vydáno roku 1999). Uznejte, že napsat či podílet se ve dvaceti na takové monografii je celkem úctyhodný výkon.

Ovšem je tomu již nějaký ten pátek, co se ODA propadla do totální bezvýznamnosti, což vpravdě svěžímu duchovi nemůže přinášet to pravé sebeuspokojení, a tak se Petr Dimun stal v roce 2002 mluvčím Ministerstva pro místní rozvoj, v jehož čele stál nezapomenutelný ministr Pavel Němec. Připomínám, že to bylo za Unii svobody, která se prezentovala jako strana liberální (...pokud si ještě někdo vzpomíná). Jedna zajímavůstka – v době, kdy se pan Dimun stal ministerským mluvčím, bylo mu 23 let – inu, mládí vpřed. Kvalifikace má přednost, na věk nehledět. Možná by ale bylo lepší se v tomto případě pozeptat, jak se má pantáta.

A dnes pan Dimun zajišťuje „rebranding“ či modernizaci ČSSD. Aspoň že je pan Dimun plynulý - od konzervativní strany přes liberály až k socialistům. Možná, že se po čase kolečkem dostane zase zpátky. Člověk se diví, že pan Paroubek potřebuje na takové věci tohoto „nového člena ČSSD“. Kde jsou zasloužilí straníci, kde jsou skuteční sociální demokraté? To kdyby tak Paroubek věděl. Těm, co si na něj uvnitř strany už dlouho brousí nože, tímto dalším krokem symbolicky podal do ruky brousek.

Počítám, že Zdenda Škromach nebude dvakrát rád, až si z něj novináři budou utahovat. Já osobně tedy nevycházím z údivu, že si lidé jako právě Zdeněk Škromach, se kterými sice opravdu nesdílím jejich názory, ale respektuji je jako autentické reprezentanty sociálnědemokratického pojetí světa, nechávají všechny ty rychlokvašné Ráthy, Jandáky a (někde vzadu) Dimuny líbit. Občas vypustí do světa nějaký ten náznak nespokojenosti, ale jinak nic.

Co mi ale zdaleka nejvíc vrtá hlavou – že si ten Paroubek tak dobře rozumí s panem Dimunem, který byl takříkajíc Němcovým člověkem. Známo je přece i to, že s Němcem si Paroubek nemohl přijít na jméno. A další věc – Němec, který se jak jako ministr pro místní rozvoj, tak jako ministr spravedlnosti eufemisticky řečeno příliš odborně nevyznamenal, se dodnes motá kolem Úřadu vlády.

Vysvětlí mi to někdo? Proč jsou zrovna tihle dva nepostradatelní? Možná, že je to téma na pořádnou investigativní story. Nebo že by mi to prostě jen nemyslelo politicky a že bych málo zralý pro ideologickou práci? Je to dost možné. Ale stejně mi to přijde jako výživné téma - sociální demokrat používá slovník jak nějaký dravec z reklamní agentury.

Najde se šikulka, který mi věc osvětlí? Nebo si mám zkrátka pomyslet něco o Lihovém domě, kde vládne jedinec s kondicí dvacetiletého hrocha?

Prokop.blog.iDnes.cz

David Prokop