11.5.2024 | Svátek má Svatava


POLITIKA: Máme tu volby...

1.9.2012

... a ČSSD je znovu blíž k obyčejným lidem. A opět zadkem

Socialisti potřebují být po čase zase blíž k obyčejným lidem, a tak jeli vlakem. Aby ale nebyli zase až tak blízko, nechali si připojit vagon, kam obyčejní nesměli, za vídeňský expres Franz Schubert, a místo vlastní limonády značky "Oranžový životabudič" s obrázkem Bohuslava Sobotky, určené zdarma pro jejich voliče, si v restauračním voze nechali servírovat půllitr piva za kilo.

"Je to vyjádření naší podpory železnici a veřejné hromadné dopravě," říkal Sobotka. Zatímco zeleně smýšlející obyčejní jsou jistě rádi, já si vzpomněl na ty nevýhodně uzavřené smlouvy na dopravní obslužnost jimi spravovaných krajů se státním podnikem České dráhy bez výběrového řízení, nebo dopravu autobusy zdarma v kraji Davida Ratha, díky kterým pak Středočeský kraj neměl například na opravy silnic.

Jiřího Paroubka, který servíroval při minulé kampani pivo do kelímků za 2 Kč, tentokrát trumfnul Bohuslav Sobotka. Zatímco limonáda s jeho podobiznou pro voliče byla zdarma, ve voze, kam obyčejní nesměli, se podávala svíčková na smetaně s houskovými knedlíky a brusinkami za 262 Kč, hovězí guláš s houskovými knedlíky za 252 Kč, zelný salát s karotkou, ledovým salátem a citronovou majonézou za 238 Kč, teplý jablkový závin s ořechy a šlehačkou za 94 Kč, medový dort s espressem za 132 Kč, Pilsner Urquell čepovaný 0,30 l za 74 Kč nebo Velkopopovický Kozel černý 0,50 l za 94 Kč. Jelikož ne každému obyčejnému se poštěstí přečíst si to přímo z jídelního lístku, kousek odcituji: "Moc to nestojí, ale dodá to Vašemu pobytu u nás pocit domova. Úsměvy našich stevardů a stevardek jsou tak nenuceným poděkováním za návštěvu a přáním, abyste se při svých cestách k nám i dál rádi vraceli. Náš kuchař je vlastně umělec. Jsme toho důkazem. Pokrmy připravujeme jen z těch nejkvalitnějších, vždy čerstvých surovin a nechybí jim nápad a kousek kreativity. Ochutnejte a i Vaše oko bude potěšeno." Kéž by tak obyčejní při tom chlemtání limonády zdarma alespoň náznakem tušili, kdo to šéfům ČSSD ve skutečnosti platí.

Před dvěma dny zveřejnil Útvar pro odhalování organizovaného zločinu ve své zprávě, která se zabývala závažnou kriminalitou v České republice, mimo jiné i přehled zločineckých struktur, které u nás operují. Volně tak navázal na obsah výroční zprávy Bezpečnostní informační služby, která se z velké části zabývala prorůstáním korupce do všech úrovní státní správy včetně krajů. Četl jsem obě a konstatuji, že nejsou úplné. Chápu ale, že ne každý si může v roce 2012 dovolit do podobné zprávy napsat, že jednou ze základních zločineckých struktur v České republice je politická parlamentní strana. Zneužívat lidi, rozdávat jim oranžovou limonádu zadarmo, u toho druhou rukou chlastat pivo za ve skutečnosti jejich kilo a být zavřený v kupé, kam ti s limonádou nesmějí, tak to zločin docela určitě je. Problém současné podoby demokracie bez skutečné osobní odpovědnosti volených však je, že je to zločin "jenom" morální. A na ten jsou naše paragrafy krátké.


Dodatek:
Jídelní lístek, z něhož jsem čerpal, je zde. Jídelní lístek pro trasu po ČR se slevou je zde. Po pečlivém zjištění několika čtenářů, že v jídelním voze je v rozporu s mnou uvedenými cenami cena nižší, doporučuji objednávat jídlo v expresu Franz Schubert (a nevím, zda i jíst nebo i platit, aby šlo slevu uplatnit) na území ČR... ;-)

Převzato z FrantisekMatejka.cz se souhlasem autora