23.6.2024 | Svátek má Zdeňka


POLITIKA: Fiala tvrdí...

6.4.2020

Předseda ODS Fiala říká: Byl bych mnohonásobně lepší než Babiš

Pan předseda se takto jednoznačně vyjadřuje k řešení koronavirové krize. Cituji doslovně jeho prohlášení:

Troufnu si tvrdit, že bych byl mnohonásobně lepší. Protože já jsem člověk systematický, který ctí pravidla, instituce a systémy. Ve chvíli, kdy čelíte nějaké kritické situaci, tak státy a veřejné instituce mají vypracovány plány krizového řízení, abyste nad tím nemuseli přemýšlet, zdržovat se a improvizovat. To není čas na babišovskou permanentní politickou propagandu, která fungovala v časech konjunktury, zatímco v krizi je to obrovská překážka. Máme systémy krizového řízení, máme dokonce i pandemický plán. Všechno je do detailů sepsáno. Máme zkušenosti s povodněmi, s orkánem nebo lihovou aférou. Stačilo, aby vláda jednala normálně, sáhla do šuplíku a všechno spustila.

K čemu nám jsou zkušenosti nyní z povodní, orkánu a lihové aféry, lze vyjádřit jadrně jen jedním známým neslušným slovem. Tak jsem sáhl podle rady pana Fialy do internetového šuplíku, kde je Pandemický plán ČR (zde), a kde má být všechno do detailů popsáno, jen to spustit. Cituji hlavní cíle Pandemického plánu ČR:

Pandemický plán České republiky je dokumentem stanovujícím postupy a základní systém reakce České republiky na chřipkovou pandemii způsobenou novým typem chřipkového viru. Hlavním cílem plánu v případě vzniku pandemie chřipky je zmírnit její očekávané zdravotní, sociální a ekonomické následky. Mezi hlavní cíle PP ČR patří:
- posílení národního systému rychlého varování pro včasné zachycení možného onemocnění způsobeného pandemickým kmenem,
- rychlá identifikace nové varianty chřipkového viru u drůbeže, ptáků či jiných zvířat,
- rychlé zachycení vzniku nového subtypu viru chřipky v populaci,
- minimalizování rozšíření nového viru a předejití vzniku pandemie, pokud je to možné,
- průběžné vyhodnocování epidemiologické situace, analýza výskytu, přijímání okamžitých protiepidemických opatření,
- zabezpečení léčby nemocných a léčba komplikací,
- zabezpečení pohřbívání mrtvých,
- zabezpečení informovanosti zdravotnických pracovníků a veřejnosti,
- kontrola dodržování doporučených opatření,
. redukování dopadu pandemie chřipky na společnosti,
- minimalizování ekonomických ztrát.

Pokud někdo předpokládá, že dále v pandemickém plánu je podrobný návod, jak tyto všeobecné cíle realizovat, tak se krutě mýlí. Pandemický plán vůbec nezohledňuje skutečnost, že koranavirem infikovaný člověk - asi za týden, než se dostaví příznaky - nakazí v průměru 2,6 dalších osob. Vše další je pak zákonitě věcí geometrické řady s kvocientem 2,6. Pokud se zavčas nepodaří zásadně tento kvocient snížit, nastane to, co se stalo v Itálii. Možná, že se mýlím, ale určitě se nemýlím v tom, že záleží na trasování a co největším počtu testovaných. O tom v pandemickém plánu nic není, ani nemůže být. Každý to může posoudit opět zde. 

 Vypadá to, že tento pandemický plán je ještě z doby komunistů, a proto stejně tak rady pana Fialy. Prosím členy ODS, zvolte někoho jiného, protože jenom programem Antibabiš nic nedosáhnete. Budete pak snad volitelní.

Autor je důchodce