11.5.2024 | Svátek má Svatava


POLITIKA: 2. ročník lékařských protestů doktora Engela

12.11.2011

Po úspěchu s prvním ročníkem je zde konec roku a druhé pokračování Engelova veledíla vydírání společnosti za vyšší platy lékařů.

Již při první akci jsem kritizoval chování lékařů, kteří záměrně vystavovali společnost nebezpečí a dokonce vyhrožovali smrtí novorozenců. Jsem toho názoru, že s vyděrači se vyjednávat nemá, jenže bez lékařů se těžko obejdeme a náhrady za "odcházející" se zas tak rychle neseženou.

Vydírání a vyhrožování smrtí novorozenců jen kvůli vyššímu platu považuji za naprosto amorální věc a protestující lékaři v mých očích klesli hodně hluboko. Vláda nakonec musela hrozbě ustoupit a i když to považuji za vládní prohru, můj názor v tomto případě nehraje roli.

Rok se s rokem sešel a "úspěšný kus" je znovu na scéně. Lékaři neodešli a tam, kde nemocnice chtěly ponechat lékaři podané výpovědi v platnosti, byl opět učiněn nátlak, aby nemocnice výpovědi všech jednoduše roztrhaly. Podání výpovědi je právní úkon a jako takový má svá pravidla.

Lékaři tato pravidla nerespektovali, ale o tom je zcela zbytečné psát. Každý soudný člověk si udělal svůj obrázek. Dalším faulem ze strany lékařů byl požadavek, aby se ministr zdravotnictví Heger zaručil, že lékaři dostanou přidáno ve všech nemocnicích, kdy zcela inorovali fakt, že ministerstvo nemůže nařizovat výši platů u nemocnic, kde není provozovatelem.

Nyní nastává další kolo. Lékařům se nelíbí, že ministr nezařídil, aby dostali přidáno slíběných deset procent od 1.1.2012. Ministr nabídl lékařům kompromis, ale ten, jak známo, opět lékaři odmítají. Je smutné, že právě v době, kdy se stát vzpamatovává z jedné celosvětové krize a stojí na prahu druhé, nehodlají lékaři opět reflektovat situaci a zcela ignorují finanční stav zdravotnictví.

Vždy jsem měl za to, že lékaři jsou vzdělaní a inteligentní lidé. Vzdělání je pochopitelná nutnost a inteligence je předpokladem pro vykonávání lékařské profese. Nejspíš jsem ale inteligenci lékařů přecenil, pokud nejsou schopni porozumět psanému textu, který podepsali.

V memorandu, na jehož neplnění v oblasti platů si lékaři stěžují, je totiž text zcela srozumitelný a naprosto jasný. Pro lékaře ale nejspíše ne. Pokud něčemu nerozumím, pak text nemohu podepsat a následně si stěžovat na jeho neplnění.

V memorandu se zcela jasně píše: "S předpokladem zvyšování efektivity zdravotnického systému a v souladu s reformními kroky bude průměrný plat lékaře zvýšen v r. 2012 o 10%." Kde mají lékaři psáno, že to musí být od prvního ledna?

Prý jde o slovíčkaření, namítá Engel, ale každá smlouva, každý dokument uzavíraný mezi dvěma stranami není nic jiného než slovíčkaření. Bazíruje se na každém slově a každé slovo je nezpochybnitelné, je-li oběma stranami stvrzeno podpisem.

Jak by se asi pan Engel tvářil, kdyby mu banka řekla, že ve smlouvě je to jen slovíčkaření a že chce, aby úvěr splatil ihned? V memorandu je jasně napsáno "v roce 2012", nikoli "od roku 2012". To by měl snad chápat každý odborář, pana Engela nevyjímaje.

Ono jde vlastně o jediné. Opět tlačit na vládu, znovu vyhrožovat a zastrašovat, zase vydírat ve snaze dosáhnout co nejrychleji na vyšší platy. Kde nic není ani čert nebere, říká jedno přísloví. Odborář Engel by měl pochopit, že situace s financemi je vážná a nelze v době, kdy stát musí šetřit, aby nedopadl jako například Itálie, rozhazovat plnými hrstmi.

Tato doba už minula. Právě proto, že se v době velkého ekonomického růstu stát zadlužoval víc a víc, musí teď v době, kdy se evropská ekonomika opět zastavila, radikálně šetřit. Pokud pan Engel nechápe rozdíl mezi slovy "v roce" a "od roku", měl by se vrátit do školy a nechat si tyto dva pojmy vysvětlit. A my, pacienti skuteční i potencionální, se budeme muset připravit na další kolo nechutných protestů a vydírání.

Převzato z Polanecky.blog.idnes.cz se souhlasem autora