23.5.2024 | Svátek má Vladimír


Diskuse k článku

POLITIKA: 2. ročník lékařských protestů doktora Engela

Po úspěchu s prvním ročníkem je zde konec roku a druhé pokračování Engelova veledíla vydírání společnosti za vyšší platy lékařů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Václav 15.11.2011 16:53

Co slibují lékaři za vynucování zvýšených odměn?

 Uběhlo 22 let od roku 1989. ZA ttalitního režimu měli lékaři,stejně jako ostatní příslušníci ineligence, opravdu mizerné platy. Avšak mnozí kompenzovali své almužny tučnými obálkami, až zakořenil snámý vtip: Co je to OÚNZ ? No přece odevzdej úplatek, nebo zahyneš. Avšak tehdejší lékaři měli ohromnou moc, protože jim předpisy i zákony umožňovaly rzhodovat o spoluobčanech téměř bez jakékoli odpovědnosti a rizika. Anamnézy byly tajné, pacient se nemohl dozvědět, co o něm lékař píše. Několikrát jsem měl monost nahlédnout do dokumenzace a s hrůzou jsem zjistil, že jsou tam, nepřesnosti, dokonce i nepravdy.

Dnes jsou na tom lékaři z množiny inteligence mnohem lépe, kromě snad právníků, než ti ostatní, jako jsou vědci, učitelé, osvětoví pracovníci, historici, knihovníci a další. Jenže to chování a pocit nadřazenosti nad druhými u mnohých zůstal. Zůstala i absolutní absence odpovědnosti za pochybení, dokonce se Hipokratovův cech obrnil jakýmisi myfiánskými praktikami.TAk na příklad mi MUDr.Alois KApounek z nemocnice Na Homolce zničil svými operacemi nohu, takže mám doživotní následky, kvalifikované průkazem ZTP. Avšak podle jeho dokumnetace je vše v pořádku. Pochybebí neshledali ani ředitel nemocnice, Lékařská komora,dokonce ani Ministerstvo zdravotnictv. Když jsem se obrátil na svaz pacientů, zaplatil jsem pouze pro důchodce nemalou část doporučrnému právníku,aby mi poradil, že nemám spravedlnost vymáhat soudně. Nikdo ze zaineresovaných nechtěl osobně vidět výtvor, který pan Kapounek ve své dokumentaci označue za dobře provedenou operaci.

 Ještě horší však je, že ani moji kamarádi nebo známí lékaři, když se zhrozili nad uměleckým dílem páně Kapounkovým, odmítli oficiálně své závěry dosvědčit, protože se obávají lékařské mafie.

Pokuid budou ministři zdravotnictví, vláda a parlament řešit reformy, založené pouze na finanční otázce a tyto praktiky, získané již z bolševických dob, zůstanou, pak tyto reformy nepřinesou nic nového.

i. Hromadka 13.11.2011 20:55

doktoří a inženýři

No studoval jsem vysokou školu 5 a půl roku, ti doktoří študují déle a mají zajisté těžší zkoušky ..

Ale - učil jsem ve švédkých školách více jako 15 let a měl jsem plat okolo 15 000 šv. korun - zdaněno 35%....přitom doktoři - měli okolo 50-ti tisíc, a to i doktoří čerstvě přistěhovaní z Polska, kteří uměli říci okej a jinak mluvili ve stylu čéska foják, tóbra foják,,,, to já si musel dělat švédský pajdák, abych mohl učit..

jsem silnoproudař a tak se ptám...nebudou-li doktoři, bude to špatné, ale jak to by to vypadalo bez elektriky...

V. Skalová 13.11.2011 17:42

Ať si nejdřív udělají

páni doktoři pořádek v nemocnicích. Případy, že mají někteří z nich až 6 úvazků, jsou absurdní. Až to odstraní, tak bude na platy hned víc.

I. Kudrnová 13.11.2011 11:01

2. ročník lékařských protestů doktora Engela

Lékaři  jsou nedoktnutelní u nás za všech režimů, každý člověk  byl  bude nebo je nemocný. V Evropě to už není tak žhavé, ale jsou také vážení, ale podle toho co dělá a a co umí. Zeptejte se doktorů co odešli do Ameriky po 68 roku.To bylo. Kdo neměl Karlovu univerzitu si musel dělat všechna studia v angličtině a někomu to trvalo několik let, dále potom musel doktor starý nebo mladý po skončení studia  asi rok dělat  v nemocnicích praxi bez peněz, bez odpočinku a potom teprve pracovat. A zase bylo různé školení asi na 14 dní  se zkouškou, které  musí lékaři se specializací dělat každý rok nebo dva roky  v různých školících střediscích s ubytováním v hotelích, kde si  musí  vše platit.Utéct nemohli, nebylo kam se vrátit,   také  u nás už by si neškrtl, tak museli  studovat, učit se angličtinu a v té řeči dělat zkoušky, někdo musel na ně vydělávat peníze  a potom třeba po 10 letech si otevřít praxi..Museli mít doporučení a  sehnat je když člověk žil dlouhá léta  v soc systému nemožné. Když jste s těmi doktory mluvili hned po 90 roce, byli pokorní, už měli peníze, ale vážili si jich, a věděli že jedině oni jsou za to odpovědní, že budou slušně žít. Záleží jen na nich, jak se budou chovat k nadřízeným, k pacientům. V Americe je spousta doktorů lékařů, spousta  právníků, kteří po nich  jedou. Nesmí si dovolit nějakou chybu. Už na  schodech, když jdou pacienti z nemocnice, se ptají s čím byli nespokojeni atd.Nevím jak je to jinde v Americe, ale kde já jsem byla, tak tomu u nás říkáme obvodní lékař. Když jeho pacient  potřeboval operaci, nebo jiné onemocnění, kde musel pacient ležet v nemocnici, tak jeho  lékař si musel domluvit  specialistu a ten mu ten zákrok udělal, O svého pacienta se v  nemocini musel starat tak, že když sestra z nemocnice zavolala, že pacientovi není dobře, tak doktor kdykoliv, třeba v noci přijel do nemocnice, předepsal lék a  vrátil se domů. Nyní se v Americe  snaží  zavádět   podobný neproduktivné systém jako u nás. Doufám, že se jim to nepodaří.

A. Nováček 13.11.2011 6:55

2. ročník lékařských protestů doktora Engela

Pan Polanecký žije mimo realitu.

Za prvé, sliby se mají plnit, jinak ten marast nikdy neskončí.

Za druhé, peníze se rozkrádají po stamilionech a miliardách na jedné straně a zároveň je problém najít pár desítek milionů pro ty, kteří se jako jediní dokázali vymanit z naší stádovitosti za cenu rizika své existence.

Mnohá vyjádření pna Polaneckého v článku jsou velmi ubohá.

F. Eliáš 13.11.2011 8:45

Re: 2. ročník lékařských protestů doktora Engela

Sliby dané vyděračům se plnit nemusí. Navíc byly dány doktorskému póvlu. Mluvte o koze, nepleťte do toho nějaké rozkrádané peníze. Vůbec s věcí nesouvisí.

J. Bořický 13.11.2011 8:49

Re: 2. ročník lékařských protestů doktora Engela

Pane Nováčku,dovolím si polemizovat .Pokud jde o plnění slibů.Souhlasím,Ale v dohodě se nepíše,že těch 10% navýšení bude hned od 1.1.2012.Navíc si myslím,že v době hospodářské krize ,průměrný plat 60.000 Kč není zase tak málo.Argumentuje se,že v tom je i přesčas.Ale mnozí v jiných profesích pracují také přes čas a nemají zdaleka takové průměrné platy.Navíc,pokud budeme obecně platy a i penze srovnávat se "západem",tak to vůbec nejde.Máte pravdu rozkrádá se.Ale proč lékaři nekritizují také do svých řad ? Nemocnice a jsou to jejich kolegové,kteří nakupují předražená zařízení,která mnohdy nenajdou v nemocnici plné uplatnění.A tak místo toho si berou za rukojmí občany,kteří s tím nemají vůbec nic společného .Píšete,že jako jediní vystoupili z řady.On je poněkud rozdíl ,když vyhrožuje lékař,či např.pekař.U pekaře nejde o život.Lidé si začnou péct chleba doma.Ale je-li vyhrožováno "náš exodus váš exitus",tak to je jiná.Přeci jenom život je důležitější než chléb.Takové vyhrožování je za hranicí etiky.

J. Slanina 13.11.2011 8:56

Re:A číst, číst a číst.

Parafráze na Leninovo "Učit se, učit se, učit se". To je ale pro tebe z evidentních důvodů nesplnitelné, neboť to přečtené stejně nevstřebáš.

"Pokud pan Engel nechápe rozdíl mezi slovy "v roce" a "od roku", měl by se vrátit do školy a nechat si tyto dva pojmy vysvětlit."

Stejně jako ty.

P. Svoboda 12.11.2011 21:59

Lékaři,

se zajímají pouze o výplaty.Kde jsou jejich obavy o stav postgraduelního vzdělávání,proč netlačí na ministra v této věci?Až budou prokázány úspory za zrušená lůžka ať se přihlásejí.Stále nám říkají o špatném hospodaření v resortu ale už se nehlásí k vlastní odpovědnosti.Jejich černá díra klidně spolkne celý naš rozpočet.

J. Schwarz 12.11.2011 15:50

Doktoři se domohli

slibu zvýšení platů vyděračskou akcí. Mysleli si, že na ně všude čekají a vláda dostala strach. Pokud  si dnes bude ministr myslet, že je jiná situace a nic zvláštního nehrozí, může jim klidně  platy o 10% snížit. Od kdy je "neetické" plnit dohody s vyděrači? Když vám nějakej lotr unese děcko a vy mu za propuštění slíbíte milion, cítíte se slibem vázán i když policie lumpa chytne a děcko osvobodí? To sotva. A kdyby se vyděrač domáhal splnění slibu, možná by unikl odsouzení a skončil rovnou na psychiatrické klinice.

Š. Hašek 12.11.2011 21:43

Re: Doktoři se domohli

Souhlasím s Vámi.

Mělo se jednat již o jejich minulé vyděračské akci dle dohod a zákona - tedy propuštěním všech lékařů, kteří o to písemně požádali. Výpověď z pracovního poměru není cirkus.

P. Válek 12.11.2011 15:17

Z medií omílané nemysly.

Něco tak tupého, stále v našich médiích omílaného snad nemusím ani číst tady na NP. Podle těch názorů, které tady čtu jsou spasiteli našeho státu zřejmě podnikatelé, kteří riskují, zaměstnávají jiné atd - omleté žvásty. Pokud  ovšem neonemocní a taky jak jsem četl v jiných reakcích, pokud nebudou další generaci vychovávat nějací dohližitelé místo učitelů. Ti lékaři mohou tu hrozbu uskutečnit a bude to pro nás velký průšvih. Myslím, že doba, kdy se zatím lidé chovají jako ovčani nazrává k probuzení. To bude tahle asociální vláda "protikorupčních borců" hledět, až občané vyjdou do ulic. Lékaři jasně poukázali na zbytečné výdaje ve zdravotnictví a tím i na možnosti, jak jim přidat na platech. To se ovšem neřeší. Jen bych ještě dodal, že pokud se lékař a myslím nějakého konkrétního chová jako bůh (nebo si myslí, že je něco víc), tak je potřeba ho v klidu uzemnit. Nemám vůbec pocit, že se tak lékaři chovají jako skupina. To je úplně přiblblá generalizace.

J. Schwarz 12.11.2011 15:53

Re: Z medií omílané nemysly.

Nikdo není spasitelem státu, ani podnikatelé, ani doktoři. Ale ať  si každý rozhodne sám, kolik hodlá doktorům dát, ne aby se o tom dohadovali doktoři s úředníky a ten co platí byl v roli Lojzy, co nemá co žvanit do toho, co si panstvo dohodne. Čert vezmi stát a doktory s ním.

J. Stejskal 12.11.2011 19:21

Re: Z medií omílané nemysly.

Jsou dvě věci. První jsou úspory v černé díře, zvané zdravotnictví. To je samozřejmě věc důlěžitá. Druhá věc jsou vyděačské postoje lékařů. Ti lékaři, kteří chtěli (mohli) odejít už to udělali do jednoho. Takže vám žádné nebezpečí nehrozí.

A jestli nemáte pocit, že se lékaři chovají jako skupina, tak to vás tedy nechápu, co byste chtěl jako důkaz.

J. Kanioková 12.11.2011 20:43

Odbory jsou mafie a při pohledu na Engela se mi nedělá volno..

Jestli nevidíte, že   NENÍ  ODKUD  PŘIDÁVAT, tak jste nejspíš slepý..

Jestli se to doktorům nelíbí, ať jdou do háje, vyděrači !!!

"Ti lékaři mohou tu hrozbu uskutečnit"..... tak ať uskuteční..... s vyděrači se nevyjednává !

S. Ševeček 12.11.2011 8:51

Doktor M Engele neodešel?

Asi nemaj lepšího experimentátora s lidským zdravím obyčejného člověka a prostého občana.

M. Rastislav 12.11.2011 8:03

S vyděrači se nejedná

Jak jinak charakterizovat postoj lékařských odborů, kteří loni vyslali do ulic výstražnou černou sanitku s výzvou lidé, umřete, když nám nepřidají. (náš exodus váš exitus).

P. Lenc 12.11.2011 8:32

Re: S vyděrači se nejedná

Největší chyba byla, že ministr této bandě ustoupil.A to v době,kdy za ním stála většina národa.A odborářské kecy o hromadném odchodu?To bylo doslova směšné.Mnichovanství v té či jiné podobě se prostě nevyplácí.To vidíme dnes.

V. Hajková 12.11.2011 11:54

Re: S vyděrači se nejedná

100%  souhlas  s  každým  Vašim  slovem.

O. Firtl 12.11.2011 12:42

Re: S vyděrači se nejedná

.....prosím nezapomínat, že pan ministr je také lékařem........možná i doktorem....

J. Slanina 12.11.2011 13:43

Re: S vyděrači se nejedná

Ano, je lékařem. Ovšem na rozdíl od mEngeleho, od kterého bych si nenechal přilepit ani náplast, jemu bych se svěřil do rukou s naprostou důvěrou.

J. Svoboda 12.11.2011 7:36

?????

Patřím do skupiny obyvatel, kterým, když se přidalo na platu, zkrátily se odměny, aby bylo na slíbené navýšení základu. Míním stav učitelský. Loňské platové úpravy pro nastující učitele udělaly za mlčenlivého souhlasu široké i odborářské veřejnosti z generace padesátníků doslova "blbce" kteří musí, trpěni natěšeným mládím dožít do penze s ponižujícím zjištěním, že jejich celoživotní práce je oceněna stejně jako nezkušenost. K platům lékařů jsem vždy tvrdil, že vyslat odboráře na misi do Afganistánu a Somálska by bylo tou nejlepší zdravotnickou reformou. A šéfovat tomu by mohl Rath, pokud mu ovšem rostou vousy.

K. Drobková 12.11.2011 8:10

Učitelská generace padesátníků ......

má největší podíl na tristním stavu našeho školství - viz výsledky maturit. To co jste za dvacet let dokázali nemá ve světě obdoby. Přidat na platech ? Za co ? Že ze škol vycházejí čím dál větší hlupáci ....??

J. Skála 12.11.2011 8:51

To je tak nebetyčná hloupost,

myslet si, že za stav našeho školství mohou padesátiletí učitelé, že asi nemá cenu reagovat. Jsem ale jen člověk. Reaguji.

K. Drobková 12.11.2011 10:27

Re: To je tak nebetyčná hloupost,

Nenapsala  jsem, že za to mohou. Napsala jsem, že na tom mají největší podíl. Kdopak už dvacet let učí ....? Právě oni. Zkuste se uklidnit a reagovat jako člověk.

J. Schwarz 12.11.2011 15:58

Re: To je tak nebetyčná hloupost,

kdyby učitelé se stejnou vehemencí jako za svoje platy bojovali proti nesmyslným reformám výuky, držel bych jim palce. Jenže oni se hádají mezi sebou, jestli víc hodnotit "zkušenosti", "nové kompetence" nebo výsledky, jestli nebudou ředitelé nadržovat svým milcům a pod. - ergo celá věc se točí kolem prachů a o nic jiného nejde.

K. Drobková 12.11.2011 16:18

Re: To je tak nebetyčná hloupost,

Souhlas.

F. Eliáš 13.11.2011 8:49

Re: Učitelská generace padesátníků ......

Za stav školství může především  ministerstvo. Potom servilní ředitelé škol. Na učitele moc viny nezbývá.

i. Hromadka 13.11.2011 20:50

Re: Učitelská generace padesátníků ......

milá paní Drobková,

jste tak pitomá od přirození anebo jste spala pod hodinami se závažím. Kolik let jste učila  anebo vlastně -pedagogické školy  jsou na nic, každý chodil do školy a tak to ví lepší, i ty lékařské fakulty zrušíme, každý už přece byl u doktora néééé ???

F. Eliáš 12.11.2011 7:24

Měl bych více číst

a více se zajímat o politiku. Vím, že jenom lidská lůza stávkuje a blbne po ulicích. Bylo proto jasné, že pro zdraví občanů této země bude lepší, když nenasytní doktoři budou zahnáni za její hranice. Tak oni vyhnáni nebyli? Dokonce se jim cosi slíbilo?