19.6.2024 | Svátek má Leoš


Diskuse k článku

POLITIKA: 2. ročník lékařských protestů doktora Engela

Po úspěchu s prvním ročníkem je zde konec roku a druhé pokračování Engelova veledíla vydírání společnosti za vyšší platy lékařů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Gutvirth 12.11.2011 7:15

Je vynikající

Jak dobře vidíte do argumentů protistrany, která nechce nic jiného než peníze, které přeci v nemocnici vůbec nepotřebují:? Mají tam teplo, sprcha zadarmo, stravenky...

V naší rep. kradou její vysocí představitelé Vám nepřestavitelné částky, přesně podle zákonů Parkinsona však platům v odvětví, jehož pravidla jenom tak nějak tušíte, výborně rozumíte! Poívejte se raději na IZIP. To je vejvar!

J. Schwarz 12.11.2011 16:01

Re: Je vynikající

I ten Izip vymysleli "MUDři". Nekradou snad ve zdravotnictví nejvíc doktoři, třeba i momentálně v rolích "managerů"? Předražené nákupy  techniky jim podepisují Marťané? Všimné za předepisování léků inkasují uklízečky?

J. Vintr 12.11.2011 2:23

Ona si za to zbylá společnost může tak trochu sama

tím, že doktoři obecně požívají prestiže, která jim nenáleží. Jistě, jsou mezi nimi takoví, před kterými je nutno hluboce smeknout (a botičku políbit), ale většina z nich jsou prostě jen zaměstnanci, vykonávající tu lépe, tu hůře práci, kterou si dobrovolně zvolili. Nedělají žádné zázraky a vědomosti, které ke své práci využívají, nejsou z jejich hlavy. Zrovna tak nevymysleli přístroje a léky, které používají. Co se týče jejich zodpovědnosti, ani tam to není tak horké. Když pomineme neměřitelnou morální zodpovědnost, pak faktická zodpovědnost lékaře je obecně mnohem menší, než u spousty jiných povolání. Třeba takový strojvůdce nebo řidič autobusu mají denně v rukou mnohem víc životů než doktor. Navíc, na rozdíl od mnoha jiných profesí je faktická zodpovědnost doktora za zdraví a život pacienta těžko měřitelná. Když něco "zvorá" třeba automechanik, pozná to (skoro) každý. Když něco "zvorá" doktor (a ty případy asi nebudou ani zdaleka tak zřídkavé, jak by se na první pohled zdálo), tak to většinou poznají nanejvýš jeho kolegové - a ti si to v drtivé většině případů nechají pro sebe. Takže není důvod dělat z pánů doktorů bohy, kteří si zaslouží nějaké extrabuřty na úkor ostatních pracujících lidí.

F. Eliáš 12.11.2011 7:26

Re: Ona si za to zbylá společnost může tak trochu sama

V každém povolání jsou lidé, před kterými smekám. Ale jenom doktoři si o sobě myslí, že jsou něco víc. To se s tím zbytnělým egem už narodili? Nebo se jim voperovává na medině?

J. Vích 12.11.2011 1:53

už jenom představa, že by mě měl někdy léčit, tento "spravedlivý,morální a sympatický pan doktor"

mě děsí. Bohužel takových Engelů, není zas tak málo i když tento týpek je opravdu trefně vybrán aby reprezentoval své kolegy . Když raději pominu morální rozměr osobnosti, tak už jenom slovní projev a argumentace jsou  hodné úrovně taxikáře nebo veksláka z doby nedávno minulé. Být lékařem, protestoval bych proti takovému zástupci profese, pokud bych ovšem netrpěl, jak se hojně stává profesionální deformací s patologií  nadčlověčenství  V rodině máme několik lékařů od obvoďáků po primáře a bohužel musím jen potvrdit že odtržení od reality je u této skupiny mnohdy se považující za výjměčné  lidi, reálnou hrozbou . V době, kdy invalidům a potřebným, krátí stát důchody a omezuje finanční podporu rodinám pečujících o postižené děti se vyskytnou "lékaři" s nadprůměrnými příjmy mnoha fingovanými úvazky, ale stíhající" kongresy" v exotických destinacích od farmacetutických firem, kteří se nestydí veřejně kříčet nejen, dejte nám víc, ale ihned šupito presto. Jsem rád, že jsem měl to štěstí poznat i skutečné lékaře, skutečné osobnosti, kde se opravdová vzdělanost, vysoká odbornost a opravdový zájem o pacienty spojoval vždy s morální úrovní. Nikoho z nich jsem neviděl pískat do píšťalek pod Engelovými prapory, vyhrožovat, protože se v tu dobu věnovali svému poslání- zcela normálně léčili a bez ohledu na 6 - 10%. 

J. Stejskal 12.11.2011 2:31

Re: už jenom představa, že by mě měl někdy léčit, tento "spravedlivý,morální a sympatický pan doktor"

Kdybyste chtěl, tak to někde podepíšu.

Oni se ti lékaři chovají trochu jako chytrá jorákyně. Všude vystrkují toho pana Engela, (kvituji s povděkem, že si na ty protesty nechal udělat nový chrup), eventuálně když nestíhá, tak toho pana Volemana, což je souměřitelný exot. Oni stojí v pozadí a mlčí. Když to náhodou trefí, tak dobrý, když ne, tak oni se k tomu přece nehlásili. A jede se dál, močálem...

T. Kočí 12.11.2011 7:09

Re: už jenom představa, že by mě měl někdy léčit, tento "spravedlivý,morální a sympatický pan doktor"

Příspěvky jsou kultivované,ale Mengele je hovado.

J. Slanina 12.11.2011 13:53

Re: už jenom představa, že by mě měl někdy léčit, tento "spravedlivý,morální a sympatický pan doktor"

Říkáte, že mEngele si nechal udělat nový chrup??? A proč, když je stejně zralý o něj zase obratem přijít.

J. Stejskal 12.11.2011 19:17

Re: už jenom představa, že by mě měl někdy léčit, tento "spravedlivý,morální a sympatický pan doktor"

No právě. Jestli k tomu už nedošlo.

J. Slanina 13.11.2011 9:18

Re: Voleman

http://www.znamylekar.cz/34485/mudr-milos-voleman/chirurg/praha-10

F. Svoboda 12.11.2011 8:04

Re: už jenom představa, že by mě měl někdy léčit, tento "spravedlivý,morální a sympatický pan doktor"

Být lékařem, protestoval bych proti takovému zástupci profese ... Právě takovým lékařem, který správně posuzuje je náš význačný neuruchirurg MUDr. Vladimír Beneš, který se k problémům s platy lékařů včera vyjádřil v pořadu " Jak to vidí... " na ČRO 2 v 8.30. Zmíněný pořad je možné si poslechnout v Radio na přání.

Děkuji mu za jeho postoj.

Š. Šafránek 12.11.2011 12:22

Re: už jenom představa, že by mě měl někdy léčit, tento "spravedlivý,morální a sympatický pan doktor"

Jako lékař se snažím do diskusí pod články tohoto typu nezasahovat, protože, ač mám na dr. Engela stejný názor jako autor, přeci jen velmi těžce skousávám zde pronášené paušální charakteristiky doktorů, které mne chtě nechtě dostávají s Engelem na jednu loď. Ovšem vytahovat profesora Beneše, toho samolibého lampasáka, jako vzor lékařských ctností, to je i na mě příliš. Profesor Beneš je ztělesněním toho, jak by se proslulý lékař neměl chovat, mluvit, vystupovat atd., je to zkrátka arogant par excellence.

F. Svoboda 12.11.2011 18:17

Re: už jenom představa, že by mě měl někdy léčit, tento "spravedlivý,morální a sympatický pan doktor"

Pane Šafránku, prosím o podrobnější vysvětlující charakteristiku Prof. MUDr. Beneše. Pouze jste naznačil to, coby bez vysvětlení mohlo být označeno jako pomluva. Díky.

Š. Šafránek 13.11.2011 20:21

Re: už jenom představa, že by mě měl někdy léčit, tento "spravedlivý,morální a sympatický pan doktor"

Dobrý den, z časových důvodů Vás odkazuji na svůj článek, jehož napsání vyprovokovaly právě výroky prof. Beneše. Další věci, které se o prof. Benešovi v lékařských kruzích vyprávějí, by skutečně mohly být označeny jako pomluva, proto je zde prezentovat nebudu.

http://neviditelnypes.lidovky.cz/zdravotnictvi-zrusme-ustredni-vojenskou-nemocnici-f92-/p_spolecnost.asp?c=A101219_233458_p_spolecnost_wag

J. Vích 13.11.2011 12:16

Re: už jenom představa, že by mě měl někdy léčit, tento "spravedlivý,morální a sympatický pan doktor"

Pane doktore Šaránku. Opravdu jsem měl  ve svém naštvaném příspěvku na mysli poškození důvěryhodnosti vaší profese, děsivým, odborářským a nenetickým stylem protestu. Určitě mají lékaři právo dožadovat se ocenění své náročné práce, ale účel nesvětí prostředky. To co nakáleli Engelovští odboráři na váš stav, se obrací proti základnímu předpokladu úspěšné práce lékaře. Tím je totiž, jak i vy pochopitelně víte, důvěra mezi pacientem a lékařem. Mrzí mě to neboť si vážím svých sestřenic, neteří a bratra, kteří svoji práci dělají s plným nasazením jak nejlépe umí.   Mě osobně zachránili před trvalou invaliditou lékaři z Homolky a F:N: Motol, opravdoví profesionálové  a nesetkal jsem se ( kromě ze strany opravdu mizerně placeného personálu) s arogancí přehlížením, nebo snad dokonce úplatky.