1.6.2024 | Svátek má Laura


NÁZOR: Arogancizace politiky

4.2.2006

Současný a z dlouhodobého hlediska dočasný premiér Jiří Paroubek opět předvedl vlastní mocenskou politiku prezentovanou na konferenci ČSSD.

Nejenže ukázal machiavelistické sklony, kterými se chce zviditelňovat před celým národem, ale zároveň dokazuje skutečnou politickou nešikovnost pramenící z jeho zvolení bez mandátu voličů. Snaží se projevovat silově a tím dokazovat voličům, že on je ten pravý vyvolený pro křeslo premiéra, o které moc a moc stojí, protože si je dobře vědom, že zatím na něm sedí jen z vůle spolustraníků.

Jenže zapomíná, že dnes je - kromě určité schopnosti předvést klauniádu, která se mu víceméně daří - také potřeba získat voliče na základě morální důvěryhodnosti a kultivovaného projevu, rodícího se ze znalosti historických souvislostí, politologických poznatků a celkové sebeprezentace širšího záběru a vzdělanosti. Napadá mě v této souvislosti výrok učitele národů J. A. Komenského, který řekl: “V temnotách nevědomosti se rodí zlo.“

V případě předsedy vlády platí tento výrok dvojnásobně. Připomíná mně muže živícího se zlem jen proto, že se pohybuje v temnotách nevzdělanosti, rychle vykvašeného a tudíž trpkého.

Absence racionálních výroků je toho důkazem. Svou arogancí, která souvisí s pýchou a falešných představ o sobě, zastírá skutečnou politickou nevzdělanost vycházející z nedostatečného pochopení stavebních pilířů demokracie, na kterých stojí pluralitní občanská společnost. Bohužel, nemůžeme čekat nic lepšího od člověka, pohybujícího se dříve jen v socialistickém jídelním prostoru, kde se vařila šeď a jen se čekalo, kdy bude svobodná možnost plnými doušky vychutnávat politickou pestrost západních demokracií.

Hluboce zakořeněný šedivý socialismus v Jiřím Paroubkovi a také zakomponovaný styl jeho socialistické práce nám veřejně ukazuje ubohost současné politiky, zestárlé a prošedivělé a tudíž překonané. Arogancizace politiky ve stylu současného premiéra a některých ministrů, jdoucí ruku v ruce s osobním chvastounstvím a vychloubačstvím, bude kulminovat do té doby, než se na politické scéně objeví Nastěnka s jemným, kultivovaným projevem, která bude mít tolik odvahy, že i přes nadávky bude schopna odpustit neřesti současné vlády (jako odpustila Ivánkovi) a ujmout se vládnutí. Ženy totiž odpradávna mají schopnost zjemňovat muže i styl jejich vládnutí k prospěchu většiny.

Vzhledem ke zkušenostem ze zahraničí, kde se postupně začínají prosazovat a vládnout ženy, je cesta k premiérskému křeslu ženám zajištěna. Sexmisi zdar!

Pavel Blaho