12.5.2024 | Svátek má Pankrác


MÉDIA: Odpověď ČT J. Paroubkovi

8.6.2007

Reakce na článek J. Paroubka Je to cenzura, nebo co to je?

„Masový vrah“ pan Camel z oblíbeného filmu Jiřího Paroubka zastřelil tři hráče orchestru, protože se mu nelíbilo jak hrají, což předseda ČSSD srovnává se situací, kdy byl v sobotu odstřižen v průběhu vysílání projevu na ČT24. Což o to, okamžité odstřižení projevu v okamžiku, kdy pan Paroubek přestal mluvit o tom, o čem slíbil předem – totiž o radaru a reformě veřejných financí a začal opět spílat České televizi – nebylo šťastnou a správnou reakcí. Pan Paroubek si ale jistě vzpomene, že toto rozhodnutí jednotlivce bylo takřka vzápětí revidováno a celý projev se ze záznamu vysílal od jedné hodiny odpolední. Kdyby snad pamět klamala, dovolím si připomenout, že sociální demokracie kvůli tomu odsouvala závěrečnou tiskovou konferenci, aby i tu mohla ČT24 přenášet živě.

Minulý pátek zazněly z úst předsedy ČSSD nepravdy. Nebudu revanšisticky tvrdit, že jsem si při nich připadal jak ve scénkách z oblíbených filmů „Ohněm a mečem“, „Predátor“ nebo „Kladivo na čarodějnice“. Jiří Paroubek v pátek mj. pravil: Je to trošku nezvyklý požadavek a já se přiznám, že jako premiér jsem nikdy takové požadavky nevznášel a chtěl bych se také zeptat, co se stalo tak zázračného za jeden týden, když před týdnem pan Topolánek odmítl ústy svého mluvčího účast na debatě se mnou v České televizi s tím, že jaksi těch politiků je v té televizi hodně, a za týden jde debatovat sám se sebou, vést monolog do České televize.

Připomínám tedy panu předsedovi dopisy z 19. dubna tohoto roku („Sdělte mi prosím, termín, v němž bych mohl vystoupit v České televizi za stejných podmínek, jako dostal pan předseda ODS“) nebo z 31. května roku loňského, ještě premiérského („Protože s ohledem na okolnosti a povahu věci odvysílání mého sdělení nestrpí odkladu, požaduji, aby bylo se mnou natočeno 1. června 2006 a týž den v rámci večerních zpravodajských pořadů odvysíláno“). Oba dopisy jsou uloženy v archivu ČT a nemusíme se tedy odvolávat na „utajované zdroje“, jako to v pátek učinil Jiří Paroubek v odpovědi na dotaz, kdo mu řekl o „dosti striktním“ požadavku na vystoupení ze strany premiéra Topolánka. Možná jsou „utajovanými zdroji“ oni redakční šmuci uvnitř ČT, o který předseda ČSSD napsal, ale v tom případě je lepší hodně rychle vyměnit zdroje.

V letošním roce do 4. června odvysílala ČT24 celkem 44 mimořádných vystoupení představitelů ČSSD. ODS s čistě stranickou agendou přišla na řadu dvanáctkrát, představitelé trojkoaliční vlády pak dvaašedesátkrát. Otázky Václava Moravce Jiří Paroubek navštívil od začátku roku čtyřikrát, Mirek Topolánek třikrát. Je-li toto výraz běloruských a kubánských přístupů ČT, pak snad lze doporučit jen návštěvu obou zemí a setkání s tamnějšími představiteli opozice pro snadnější tvorbu úderných metafor.

Ředitel zpravodajství ČT

Zdeněk Šámal