1.6.2024 | Svátek má Laura


DOKUMENT: Vojtěch Filip (Falmer)

11.7.2006

10.7.2006

Vojtěch Filip (Falmer) – rozsudek Okresního soudu v Českých Budějovicích

Dnešního dne odeslal senátor Martin Mejstřík předsedovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi, předsedovi ODS Mirkovi Topolánkovi, předsedovi KDU-ČSL Miroslavu Kalouskovi, předsedovi SZ Martinu Bursíkovi a předsedovi poslaneckého klubu KSČM Pavlu Kováčikovi dopis následujícího znění:

Vážený pane předsedo,

obracím se na Vás v návaznosti na svůj dopis ze dne 29.5.2006, ve kterém jsem upozorňoval na to, že byl Vojtěch Filip ideovým spolupracovníkem Státní bezpečnosti.

Mezitím jsem obdržel od Ministerstva vnitra kopii písemného závazku o spolupráci Vojtěcha Filipa s komunistickou StB, tzv. “vázací akt” ze dne 15.4.1986, který jsem poskytl všem poslancům PSP ČR i sdělovacím prostředkům.

Dnes Vám přikládám v kopii rozsudek Okresního soudu v Českých Budějovicích ve sporu Vojtěcha Filipa a Ministerstva vnitra ČSFR z 21.10.1992, který dokazuje, že předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip několikrát a dle mého názoru zcela záměrně veřejnosti lhal o „osvobozujícím“ výroku soudu, neboť dle skutečného rozsudku - cituji: „(V.F.) vypověděl …, že skutečně navázal spolupráci, a to vědomou, s československou vojenskou rozvědkou a potvrdil i pravost všech dokumentů dokládajících existenci této spolupráce, včetně závazku uzavřeného dne 15.4.1986.“ Citované svědectví Vojtěcha Filipa je správné, s jedinou výjimkou: nejednalo se o vojenskou rozvědku, ale o rozvědku, která byla součástí Státní bezpečnosti.

Opakuji tedy, že podle zpřístupněných archivních dokumentů (svazek a závazek o spolupráci) a rozsudku Okresního soudu v Českých Budějovicích je jednoznačně zřejmé, že Vojtěch Filip spolupracoval s komunistickou tajnou policií.

Pod tlakem médií V. Filip v poslední době připustil, že pro „někoho“ pracoval (jednou uvádí rozvědku, podruhé Ministerstvo zahraničního obchodu), ale údajně šlo vždy jen o ekonomické záležitosti pro „zlepšení chodu socialistického podniku (Sfinx)“.

Vážený pane předsedo, připomínám skutečnost, že dle svazku Vojtěch Filip pracoval pro 42. odbor I. správy SNB (rozvědka StB) a plnil úkoly zaměřené proti tehdejším západoevropským demokratickým státům a NATO. Ekonomickou oblastí se zabývala úplně jiná součást StB (ekonomická kontrarozvědka).

Dovolte mi závěrem připomenout tři věty ze zákona č. 198/ 1993 Sb.:

- „Parlament České republiky …. prohlašuje, že ve své další činnosti bude vycházet z tohoto zákona.“

- „ § 1, odst. 2: Za spáchané zločiny a další skutečnosti, uvedené v odst. 1, jsou plně spoluzodpovědni ti, kteří komunistický režim prosazovali jako funkcionáři, organisátoři a podněcovatelé v politické i ideologické oblasti.“

- „§ 2, odst. 1: …. byl režim založený na komunistické ideologii zločinný, nelegitimní a je zavrženíhodný.“

S dokonalou úctou a přáním všeho dobrého

Martin Mejstřík