1.6.2024 | Svátek má Laura


DOKUMENT: Prohlášení prezidenta lékárnické komory

12.7.2006

Podle mých informací odvolal ministr zdravotnictví MUDr. David Rath k 10.7.2006 ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Odvolaný MUDr. Milan Šmíd je mezinárodně uznávaný odborník. Pro výkon funkce ředitele SÚKL byl navíc potvrzen ve výběrovém řízení, které se konalo v gesci ministryně zdravotnictví MUDr. Milady Emmerové.

Pokud je pravda, že do funkce ředitele SÚKL bude bez řádného výběrového řízení jmenován MUDr. Michal Sojka, jeden z nejbližších spolupracovníků D.Ratha a člověk, který s řízením obdobné státní instituce nemá pražádné zkušenosti, budu to osobně považovat za klasickou ukázku obsazení jednoho z nejvýznamnějších postů ve státní správě spřátelenou osobou ministra zdravotnictví a poslance Parlamentu ČR D. Ratha.

Předpokládám, že nový ministr/yně zdravotnictví následně vypíše řádné výběrové řízení a že do funkce ředitele nejvýznamnější státní instituce odpovědné za bezpečnost léčiv a zdravotnických prostředků užívaných při léčení obyvatel v České republice bude jmenován odborník, jehož profesní kariéra bude zárukou naplnění mimořádně důležitých úkolů Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

V Praze, 11.7.2006

prezident České lékárnické komory

Lubomír Chudoba