10.5.2024 | Svátek má Blažena


JAZYK: Czechia, the Czechlands…

30.10.2013

... a co třeba zkratka CR?

Hledání anglického jednoslovného názvu pro Českou republiku je, zdá se, téma bez konce. Na nedávné vyjádření českého prezidenta v Izraeli (přiklonil se k názvu Czechia) zareagoval nejnověji na blogu iDNES Michal Ledwoń – 19/10).

Nemám v úmyslu polemizovat s jeho argumentací, neb proti ní ani proti názvu Czechia v podstatě nic nemám (na rozdíl od označení Česko, které zásadně nepoužívám; je právě tak odporné, jako kdyby někdo neustálým opakování jednoho a téhož "prosadil", že nebudeme říkat Albánie, ale Albánsko, Anglii přejmenujeme na Anglicko a Belgii na Belgicko – ostatně tak je to slovensky, v kterémžto jazyce to zní přirozeně, zatímco v češtině děsně).

Zajímá mě něco jiného. Jestli vůbec jednoslovný název potřebujeme. V češtině i v angličtině. Soudě z toho, že ČR existuje jako samostatný stát už dvě desetiletí a my stále na toto téma diskutujeme, docházím k závěru, že nikoli.

Nebudu se vracet k tisíckrát probraným argumentům pro a proti. Jenom dávám k úvaze, proč bychom se nemohli definitivně zařadit mezi těch několik států, které jednoslovný název nemají a mnohdy ani mít nemohou.

Výčet není úplný:

Bosna a Hecegovina … zde lze namítnout, že pokud budeme hovořit o něčem, co se týká pouze Bosny, použijeme výraz Bosna, totéž v případě Hercegoviny. OK, proč ale stejné pravidlo nepoužít na ČR?

Burkina Faso

Dominikánská republika

Guinea-Bissau

Jihoafrická republika/Jižní Afrika .. i kratší název je dvouslovný, co s tím Jihoafričané nadělají?

Marshallovy ostrovy

Nový Zéland

Papua-Nová Guinea

Pobřeží slonoviny

Rovníková Guinea

San Marino

Saúdská Arábie

Sierra Leone

Srí Lanka ...jistě, lze použít Cejlon, ale to je název ostrova, nikoli státu

Středoafrická republika

Šalomounovy ostrovy

Velká Británie

Západní Samoa

Chybí několik dalších, vesměs ostrovních států, ale to není podstatné.

S přibývajícím časem jsem víc a víc přesvědčen, že hledání jednoslovného názvu pro ČR je holá zbytečnost. Myslím názvu oficiálního. Důležitější je něco jiného: naučit svět, pakliže nemáme shodu na jednoslovném anglickém názvu, aby porozuměl zkratce CR (Czech Republic) stejně, jako my rozumíme zkratce ČR. Pokud by se to podařilo, mohla by tato zkratka být používána vedle všeobecně vžitých zkratek jako USA, UK (Spojené království), RSA (Jihoafrická republika), CAR (Středoafrická republika) nebo UAE (Spojené arabské emiráty).

Netvrdím, že mám pravdu. Jen dávám k úvaze, jestli by tato cesta nebyla nakonec průchodnější.

Stejskal.estranky.cz