12.5.2024 | Svátek má Pankrác


TEMELÍN: Ostuda, nebo úmysl?

6.3.2007

Nikdo dnes nezpochybní skutečnost, že snahou protijaderných aktivistů je zastavit provoz Jaderné elektrárny Temelín, a to za každou cenu. Účel a hlavně peníze posvěcují všechny vynaložené prostředky, jak toho dosáhnout. Aktivisté zásadně používají při tom termín „nulové varianty“. Mnohokrát se jim vysvětlovalo, že v případě Temelína se nulová varianta naprosto nehodí. Je používána pouze jako jedna z možností při zpracování investičních záměrů nebo posuzování vlivů na životní prostředí, a to výhradně ve fázi předkládání záměrů stavby. Nikdy jinak a rozhodně ne v provozované elektrárně a po vydání kolaudačního rozhodnutí.

Bohužel smutnou skutečností je, že mají v elektrárně dlouhodobě a dobře utajenou svoji pátou kolonu. Ostatně několikrát sami přiznali, že dostávají od zaměstnanců elektrárny „iniciativně“ různé informace. Na veřejnost pronikly informace o tom, jak jsou placeny různé demonstrace, protesty i pronájem zemědělských traktorů na silniční blokády hranic. Převážnou část finanční „podpory“ si ovšem přivlastní organizátoři. Nelze proto pochybovat o tom, že i „iniciativní informace“ z elektrárny jsou dobře zaplaceny. Jako obvykle, ale nejsou důkazy….

Různé úniky informací z Jaderné elektrárny Temelín byly značně pochybného charakteru, ale ihned byly prezentovány ve všech mediích. Stačí pouze připomenout různé fotografie údajně „zkorodovaných zařízení“. Mnoho let se v kauze Temelína a jeho posuzování angažuji, takže vše mohu potvrdit z vlastních zkušeností. Únik informaci z tak strategického objektu se však doposud nepodařilo vyšetřit.

Značnou a horlivou nadstandardní vstřícností ČR vůči Rakousku při plnění Protokolu z Melku se oznamují na veřejnost i všechny události v elektrárně, které jsou z hlediska jaderné bezpečnosti nevýznamného charakteru a jsou na mezinárodní stupnici nulově hodnoceny. Není známo, že by podobné události sdělovala jakákoliv jiná jaderná elektrárna v Evropské unii. Desítky těchto nevýznamných a mnohdy zbytečných událostí jsou aktivisty okamžitě nafukovány a tiskem je neustále živena zpolitizovaná obava veřejnosti ze „šrotového“ reaktoru.

I poslední zpráva presentovaná jako únik méně radioaktivní vody z Temelína byla poněkud zavádějící. Pouze v areálu unikla ze záchytné jímky do jiné nádrže radioaktivní voda, což je z hlediska bezpečnosti nevýznamná a zcela zbytečná episoda. Zajímavá je na tom pouze skutečnost, že se tak stalo v předvečer návštěvy rakouského kancléře pana Gusenbauera v Praze, který měl po tlakem iniciativ vést rozhovory o podání mezinárodní stížnosti na ČR o neplnění dohod z Melku. Považuji pouze za potřebné podotknout, že ČR uvedenou politickou dohodu plní tak nadstandardním způsobem, ke kterému by snad žádná jiná země pravděpodobně vůbec nepřistoupila.

Považuji proto za velmi účelné razantním způsobem přešetřit, zda šlo o skutečnou ostudu či nedbalost při technologickém procesu nebo o další možný, zřejmý úmysl. Následně uskutečněné blokády hraničních přechodů tomu hodně napovídají.

(ve zkráceném znění otisklo Právo 3.3.07)

autor je doktor přírodních věd