13.5.2024 | Svátek má Servác


GLOSA: Evropo, užij si svůj let

16.1.2013

Mario Draghi bývá s jeho aktuální politikou médii prezentován jako lékař, který se snaží ozdravit nemocné trhy. V čem ale spočívá zákeřná nemoc? Jedná se o příliš vysokou úrokovou míru státních dluhopisů, zadrhávající obchod s nimi či problémy soukromých bank, které jich drží příliš a riziko nesplacení na ně postupně uvrhlo stín?

Tady si dovolím podotknout, že trhy neselhaly. Ony jen daly najevo, jak se situace skutečně má. Zadluženost většiny evropských zemí se za posledních pět let nezlepšila. Trhy s dluhopisy tedy neměly potřebu samy od sebe přinést vhodnější podmínky pro další zadlužování. Vysoký úrok informuje věřitele, krom jiného, že se v jeho investici může vyskytovat značné riziko.

Jak tedy ECB "léčí" tuto situaci? Spustila neomezený odkup dluhopisů těchto zemí. Ano, odkup je podmíněn příslibem reforem a větší zodpovědnosti, a prozatím se jedná o nákupy pouze na sekundárním trhu. Dočasná medicína, která zbaví soukromé banky odpovědnosti a nákladů, které na sebe samy přivolaly nákupem nekvalitních aktiv. A pokud se takto banky zbaví rizikových dluhopisů, co jim zabrání nakupovat taková aktiva znovu? V době sekuritizace aktiv mohou na podmínky ECB odpovědět slovy "Slibem nezarmoutíš." Tento proces maskuje tržní signály a v konečném důsledku se nesnaží přinutit zadlužené státy pracovat s výdajovou stranou rozpočtu. Země se pak v křeči dále zadlužují. Draghi není lékař, on je pilot, který vzlétl, ale již nedokáže se svým strojem hladce přistát. Cítí, že letadlu dochází dech a pádu se vyhne jen těžko.

A tak guvernér ECB přidal plyn, vyrazil mezi cestující a přelepuje okýnka letadla optimistickými obrázky se slunečným nebem bez mráčků. Havárii letadla sám neodvrátí, ale může všem cestujícím výhled na cestu dolů zakrýt, naoko pobyt na palubě zpříjemnit a popřát příjemný zbytek letu.

Autor je student NF VŠE

Stanislav Dudek