19.3.2024 | Svátek má Josef


GLOSA: Budoucnost vytápění domácností halí zelená mlha

2.6.2020

Je důležité, že ČEZ vystoupil z Teplárenského sdružení? A je to víc důležité pro výrobce tepla, nebo pro jeho odběratele?

Základní mediální prezentace vystoupení největší české energetické firmy ČEZ z Teplárenského sdružení České republiky je jednoznačná. Na jedné straně ČEZ, na druhé straně EPH Daniela Křetínského, kterému se údajně podařilo proměnit sdružení ve svůj mocný lobbistický nástroj k házení klacků do cesty defosilizaci. Což už progresivně naladěný ČEZ nechce svým členstvím pomáhat krýt, a proto odchází. Tenhle výklad odpovídá klasickému westernovému scénáři o boji dobra se zlem.

Můžeme dlouze diskutovat o tom, jak to ČEZ vlastně do budoucna myslí. Nebo můžeme dlouze diskutovat o tom, že EPH jen kupuje to, co jiní (takzvaně čistí) prodávají, a provozuje to v souladu s platnou legislativou. Zastánci těchto dvou pohledů se obvykle nějak nemůžou shodnout. Zkusíme proto všem názorovým proudům nabídnout pohled, na kterém by se shodnout mohli snáz.

Co by se stalo, kdyby teplárny, jež kupuje EPH (a jiné firmy), nekoupil nikdo? Zavřeli by je jejich původní majitelé? Kdyby to neudělali, ohrozili by své zelené image, které z nějakých důvodů nutně chtějí mít. Jenže kdyby nějakou takovou teplárnu, neboť o těch je teď řeč především, progresivní firma zavřela, jak by si zatopily statisíce jejích zákazníků? Kde by vzaly teplou vodu? Nikde. Pokud by tedy teplárnu nepřevzalo město a vzalo by si tím černého Petra, že provozuje špinavou teplárnu…

Můžeme se dlouze bavit i o tom, zda modernizace kapacit či jejich přestavba na plyn musí splňovat nějaká ekonomická kritéria, nebo jestli „se to prostě musí“. Bez pardonu. Proč ale tyhle investice neudělali původní vlastníci a teplárnu prodali, třeba právě EPH? Původní vlastníci se pak chlubí zeleným peřím, ale ve skutečnosti se jen zbavili nutnosti investovat do modernizace a přehodili tu povinnost na někoho jiného. Ti, kdo prodávali, na tom vydělali. Vydělá i EPH, ale to si to musí teprve zasloužit. I tou modernizací.

Ale znovu a především, kdyby ty špinavé fosilní teplárny nikdo nekoupil, čím by topili lidé připojení k jejich rozvodnému systému? Že by si s nějakou státní pomocí mohli pořídit něco jako blokové výtopny, samozřejmě plynové? I kdyby do toho nakrásně šli, všichni víme, že Evropská unie chce do roku 2050 zlikvidovat i používání zemního plynu.

Funkční a bezpečný nefosilní způsob vytápění desítek milionů bytů v evropských zemích zatím nikdo nepředstavil. Dokud se to nestane, budou firmy jako EPH nezbytně potřeba. Jen v Česku je na jejich výrobě závislých zhruba 1,6 milionu domácností, tedy 40 procent. V nich bydlí 3,5 milionu lidí!

Převzato z webu iUhli.cz