19.3.2024 | Svátek má Josef


Diskuse k článku

GLOSA: Budoucnost vytápění domácností halí zelená mlha

Je důležité, že ČEZ vystoupil z Teplárenského sdružení? A je to víc důležité pro výrobce tepla, nebo pro jeho odběratele?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Brich 2.6.2020 17:13

"... Evropská unie chce do roku 2050 zlikvidovat i používání zemního plynu."

A Německo staví Nordstream! Že by ten Putinův zemní plyn byl bezuhlíkový?

V. Kain 2.6.2020 19:13

Tijsou schopni pro ruský plyn vyrobit(na oko) filtry zachycující 100%tně uhlík.Němečtí občané tomu uvěří a budou je kupovat jako splašení.Samozřejmě,že ten filtr bude jenom na jednu sezonu a potom se musí koupit jiný.

J. Jurax 3.6.2020 0:02

Ne.

Ale v Německu vyprodukovaný CO 2 je jiný, lepší, bez jakéhokoliv vlivu na skleníkový efekt a má ekologický atest.

Proto taky Germáni můžou nahrazovat bezemisní jaderné elektrárny nově budovanými uhelnými.

J. Kočí 2.6.2020 8:12

Bohužel znám jen a jen přesně opačné případy. Nejrůznějšími triky bylo bráněno samosprávám či SVJ, aby se odpojili od výtopny a zařídili si ve svém domě vlastní plynové topení. Těm, kterým se to povedlo, prudce klesly náklady na topení. Nebyly to jen plynové kotle, ale spoustu lidí začalo přemýšlet, jak vytápění a ohřev vody zlevnit.

Zásadním argumentem bylo, že údržba a provoz teplárny je drahý, ale rozdělením nákladů na velký počet bytů se vyplatí. Když se někdo odpojil, tak vlastně zdražil topení jiným. Žádná volná soutěž, monopol.

A je známo, že každý monopol je drahý a neefektivní. Přesně jako v tomto případě.

P. Victorin 2.6.2020 7:18

Je potřeba, buď docílit zásadní omezení stávajících pravomocí Bruselu vůči účastnickým státům, nebo následovat příklad Velké Británie tzv. Czexitem...

V. Braun 2.6.2020 11:00

Ve Velké Británii je teď velké tema jak udělat pomoc ekonomice v krizi co nejvíce green.

L. Novák 2.6.2020 16:14

Green je synonymem blbosti. Rudá taky.

J. Basler 2.6.2020 7:12

Souhlas, bude fičák, až se zavře první teplárna (pod tlakem někoho nebo i jen trhu) a lidi na sídlištích se můžou jít klouzat, pokud to bude v tužší zimě nebo opalovat, pokud to bude v létě. No a pak se v nejbližších volbách prosadí partaje, které tento zelený nesmysl pošlou do kopru i za cenu další víceméně neracionálních kroků.

Dodnes nikdo nepředložil jednoduchý plán na dobíjení elekroaut, posílení přenosové soustavy a nutnost vzniku nových, silných zdrojů. Soláry na střechách to neutáhnou, stačí si spočítat energetický tok při plnění nádrže auta. Ale to jsem odbočil. Pardon

J. Kadeřábek 2.6.2020 9:09

Plán je jasný, jen jste ho nepostřehl. Elita se bude vozit v autech na baterky a plebs má k dispozici MHD, HD, kola a vlastní nohy.

J. Nevrkla 2.6.2020 9:44

Ano, takovou mají představu. Ale nevěřím, za plebs je tak hloupý a tuhle představu si nechá vnutit. Elita si zahrává s revolucí. Ale na tu by nakonec doplatili všichni.

Z. Žabička 2.6.2020 7:01

Uhlí je vlastně zakonzervované biopalivo! Bývalo to dřevo a štěpky se vozí po světě jako ekologické palivo!

V. Kolman 2.6.2020 7:29

Lidí je na Zemi jak naß**no.

V TOM! je hlavní problém.

Kdyby lidí byla jenom dvacetina, mohli by si topit čímkoli, dělat bordel kolem sebe a nic podstatného by se nedělo - příroda by si se vším poradila.

Za současné situace musíme "řešit" uchošťoury, filtry pevných částic v automobilech a - stejně je to jen odklad "konečného řešení".

Pokud TOHLE! někdo rozumnou cestou vyřeší, měl by dostat Supernobelovu cenu. Zatím to příroda sama řešila válkami, morovými ranami, globálními katastrofami....

Nějaké teplárny/elektrárny jsou v tomto pohledu jen marginální nevýznamnou epizodou.