10.5.2024 | Svátek má Blažena


FINANCE: Daň z příjmů fyzických osob

29.9.2009

aneb O co jde (šlo nebo půjde) při jejích úpravách

V čase, kdy začínám psát tento text, se jedná v rámci schvalování "Janotova balíčku" také o podobě zákona, který stanovuje daň z příjmů fyzických osob (dále jen DPFO).

Od roku 2008 má DPFO charakter "rovné daně" stanovené jako 15% ze superhrubé mzdy (což je součet hrubé mzdy a sociálního a zdravotního pojištění. Protože sociální a zdravotní pojištění je zastropováno (dosud 48násobek průměrné mzdy stanovené každý rok nařízením vlády), je reálný průběh daně "nerovný" - v roce 2008 i 2009 má degresivní charakter - viz graf pod článkem.
Pro rok 2010 navrhuje ministr Janota zvýšení stropu pojištění na 72násobek a zvýšenou sazbu daně ve výši 23% od 2.311.200 Kč. ODS si podmiňuje schválení balíčku zrušením této zvýšené sazby.
Průběh zdanění vyjádřený procenty z hrubé mzdy pro všechny varianty (2008, 2009, 2010 "Janota" i 2010 "ODS") je znázorněn v níže uvedeném grafu.

dpfo

Pokud jsem (možná naivně) předpokládal, že konstrukce "rovné daně" ze superhrubé mzdy vyplynula jako oběť realizace ikony programu ODS s tím, že navrhovatelé netušili některé reálné dopady (viz níže), dnes už všichni vědí, co obhajují a prosazují.

1. Rovná daň není rovná - ve vysokopříjmové oblasti je degresivní.
2. Pokud čtenář také považuje výše uvedenou vlastnost za chybu, musím ho upozornit, že je to zřejmá chyba, která má relativně malou nebezpečnost pro příjmy státní kasy.
Daleko horší jsou totiž důsledky rozdílu daňových sazeb DPFO a korporátních daní, které platí firmy ze zisku (letos 20%). Stávající právní úprava (tj. existence "rovné daně") umožňuje totiž "daňovou optimalizaci" přesunem zisku firmy do platů majitelů firmy a tak místo 35% (=20% korporátní daň +15% daň z kapitálového majetku) danit jen 15% (resp. méně - viz degrese).
Pro názornost - např. zisk firmy ve výši 20 mil. Kč lze řádně zdanit tak, že se odvede státu cca 6,5 mil. Kč. Výše popsanou "optimalizací" se ale zaplatí jen cca 3 mil. Kč.
Vše je legální - není to v rozporu se zákonem! Není ale takový zákon zmetek?
Jinou "fintou" je vyplácení minimálních platů majitelům (v tom případě přijde zkrátka zdravotní a sociální pojištění) a pak zdanit 15% jako kapitálový majetek).

Odstraněním degresivity ("Janota") rovné daně by se odstranila jen chyba viz. 1.
Odstranění chyby viz. 2 je však možné jen zrušením rovné daně vypočítávané ze superhrubé mzdy.
Všechno jiné než její zrušení je vědomé napomáhání daňovým únikům!!!

Doplněno odpoledne 25.9.2009 - po schválení upraveného "Janotova balíčku" v PS:
Zrušení rovné daně jsem neočekával. Že neprojde Janotův původní návrh mě překvapilo. Prosím čtenáře, aby si v grafu zvýraznili křivku "2010 ODS". A chlubili se jí všude ve světě - je to totiž světový unikát !!!!


Praha 24. - 25.9.2009

Jaroslav Dlouhý